ELS "XATUS DE SANT MUS"

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Desfilaven pels carrers principals de Barcelona, tot seriosos i amb aires marcials, una banda de música marcant el seu compàs. Portaven una bandera amb la imatge de "Sant Mus", i els hi obrien el pas, uns gastadors molt farrenyos portant a les seves espatlles símbols gastronómics com: culleres, forquilles, ganivets... de tamanys gegantins.
Plam, rataplàm, plam. Ja pasen les colles de "Sant Mus". Van a Rubí a visitar l' hermita dels seu sant patró. Allà cantaràn el Goig, i després barallant davant del roure. És "Pasqüa Florida".
Vestien tots iguals, esperdenyes, polaines, bombachos, bluses de coloraines, sombreros flexibles i, ademés una manta, tovallons, gots i plats d' alumini.
Els "xatos" eren homes sriosos, en la seva colla no volien que els estorbessin ni les dones ni les criatures.
Aquell dia celebraven la festa del seu patró, Sant Mus, per això organitzaven tota aquesta romeria.
La gent del poble els rebia molt contents, sortien als carrers on s' agrupaven amb ells i els acompanyaven a l' ermita. Allí cantaven, ballaven, i menjaven, preparaven arrosos, butifarres típiques de Rubí... i alguna cosa més.
Les festes populars són dies d' alegria, d' amistat i de germanor.

Comentaris

  • Tradició popular[Ofensiu]
    August | 26-04-2006 | Valoració: 10

    Molt bó.

    Quina Folklorica estas feta!

    Salut

  • La Banyeta del badiu | 08-03-2006 | Valoració: 10

    Per Pàsqua Florida, és la festa de Sant Mus. sempe s'aprenen coses llegint els teus relats, a més de fer padagógia catalana, ens fas venir " un cuquet" que vol saber més i tu ho saps fer molt bé, ahuríes d'haver sigut mestra, en saps " un rato" ( que és el marit de la rata, jejejeje). :-)

    Recoi nena, la gresca de la Rua, m'ha deijat trinxada uns quans dies !!!, ja no tinc 20 anys !!!!!!!!!!!. Petonets. Pilar :-)

  • ostres![Ofensiu]
    Capdelin | 07-03-2006 | Valoració: 10

    te les saps totes!!!
    al llegir aquest relat... em recordo de l'estiu que vaig estar a Ondarríbia... allí també fan unes festes i desfilades d'homes sols, ben uniformats... no volen dones i això últimament porta controvèrsia en el poble... les dones protesten i volen participar-hi... però la tradició masclista és tant forta!!!
    uauau! quina immensa balena grisa m'has dibuixat en el poema... i el dibuix de "en secret"... fi, elegant i romàntic.
    Gràcies per tot...
    mil petons i una forta abraçada!

  • Sant Mus[Ofensiu]
    kukisu | 05-03-2006

    Hola, Maria Pilar, aquesta ermita a què et refereixes l'he visitada algunes vegades perquè durant els estius hi era ben aprop.
    Quina casualitat!, però no sabia que hi anaven des de Barcelona fins a Rubí per a la celebració.
    Com sempre, enhorabona pels teus relats.
    Molts petons.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

313802 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com