Els secrets de les pedres. (Secrets)

Un relat de: Jere Soler G

Vaig sortir de casa sota les estrelles, confiant que els pares no es despertessin.
Tot d'un plegat, el camí i la foscor s'embromaren, i un calfred em recorregué l'espinada. A poc a poc, i com natzarens d'una processó silenciosa, aparegueren als costats de la carretera, amb la mirada perduda i els vestits polsosos i esvorellats. Tenien un color trencat a la pell, i em clavaven els ulls com suplicant-me alguna idea que no sabien, o que no podien, convertir en mots. Eren nois joves, envellits per una mena de dolor sord que traspuava el gest, éssers tristos enfonsats en una solitud inexplicable. Esbossats com espectres, amb el solc profund de sota els ulls, les arrugues fosques, brins de llàgrimes eixutes, la boca mig oberta en un clam mut, les comissures dels llavis resseques i clivellades, els braços estesos, el silenci abillat pel vent i la nit... la boira baixa embolcallant la marxa... una bonior avançant a pas lent envers el no res...
-Qui sou? Què passa? -la basarda m'engarrotava les cames, i la filera de milers continuava la seva peregrinació inexplicable.
Amb la por arrapada a la pell, vaig passar a frec d'aquella gent miserable que flairava a terra humida. Cadascun dels qui em creuava em miraven amb angoixa i semblaven a punt de parlar-me.
-Què? -els bramava jo.
A l´últim, un d'ells aconseguí de convertir el clam silenciós en veu; se'm plantà al davant, i amb els ulls oberts com plats engegà un so cavernós:
-Que no ens oblidin!
S'esvaïren com ho fan les llenques de boira batudes pel vent de la matinada.
L'endemà, ningú no em cregué; i em vaig guanyar un càstig exemplar per haver sortit de casa sense permís.
A la televisió, però, un personatge clenxinat parlava de no desenterrar els odis; mentre un grup de familiars d'afusellats de la guerra es manifestaven demanant de descobrir els secrets que les pedres amaguen, ara i adés, a la vora de tots els camins del nostre país.

Comentaris

  • Molt bo[Ofensiu]
    dacar | 08-04-2007

    M'ha agradat molt: envejo la gent que té traça per les descripcions; no he pogut desenganxar la vista del relat, com si hi haguessis posat loctite. És molt gràfic, gairebé com una seqüència d'una pel.lícula.

  • Desmemòria[Ofensiu]
    Unaquimera | 10-12-2006 | Valoració: 10

    Aquest relat té una força que no prové només de la teva capacitat per a descriure la filera de joves amb detalls ben enfilats i fer de la fantasia una realitat literària gairebé palpable, sinó també del crit que conté: "Que no ens oblidin!"
    Perquè de vegades, el no-record és la pitjor mort, la definitiva: la desmemòria és qui deixa sense sentit la que fou una vida plena, encara que potser interrompuda violentament quan iniciava la seva aventura.
    En llegir-ho, un esborronament es transmet des dels ulls endins... i això m'agrada! És viu i batega!

    Bon microrelat, que demostra el teu estil bo i efectiu... i el resultat que obtens en col·locar amb cura les paraules al lloc adient per a crear imatges i provocar sensacions, partint d'una idea encertada.

    T'envio una abraçada sense secrets amagats, franca i ferma,
    Unaquimera

  • Si t'interessa la meva opinió[Ofensiu]
    gypsy | 29-11-2006 | Valoració: 10

    els morts de tota la història, de totes les guerres prenen força i vida en el teu relat. "Que no ens oblidin", que morir no hagi estat en va.
    Potser hi han exercits d'ànimes somortes i grises que ens passen pel costat com una alenada d'aire i no som capaços de veure'ls ni sentir-los.

    Com un miratge, apareixen i ens avisen per tenir cura de la memòria col·lectiva i per no deixar que l'oblit els enterri per sempre més.

    M'ha agradat molt, no sé si és un afalac i prou, és el que sento.

    gypsy

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

262082 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA