Els personatges de "Laura a la ciutat dels sants" cobren vida!

Un relat de: Jl.Odette
El passat dimecres dia 22 de febrer del 2012 els alumnes de 2n de Batxillerat, acompanyats per quatre professors, es van dirigir impacients cap a la Sala la Planeta per veure la representació d'una lectura obligatòria per a la selectivitat.

Una vegada eren a l'interior del teatre, asseguts al lloc pertinent, la Laia els va presentar l'obra que veurien a continuació, "Laura a la ciutat dels sants", de Miquel Llor. Aquesta proposta forma part del projecte Teatre i Literatura, el qual va ser creat l'any 2000 amb el suport del Teatre de Ponent de Granollers, sota la direcció de Frederic Roda -director artístic i professor de l'Institut del Teatre de Barcelona on actualment és el responsable del Diploma en Teatre i Educació. El director de l'obra va suggerir fer una interpretació de la lectura per fer-la més amena i cognoscible.
La proposta dramatúrgica del director era presentar els temes essencials de l'obra, com la supeditació de la dona a l'home, o la contraposició de dues dones tan diferents com ho són la Teresa -germana d'en Tomàs- i la Laura. D'aquesta manera quan tot era fosc i la boira regnava en aquell espai, de sobte, se'ls va presentar la Laura, una jove barcelonina que s'havia traslladat a la capital de Comarquinal amb l'anhel de trobar una nova vida amb el seu marit Tomàs, que va fer esment dels personatges que sortirien en escena presentant l'argument que havia assignat el director i va dir: “Que comenci el combat!”; dit això, va sonar una campaneta i les cadires “es van moure” de tal manera que simulaven l'escenari de lluita. Aquest soroll i moviment de mobles va generar una reacció positiva per part del públic, atès que era una manera excepcional i original de presentar les diferents escenes, mitjançant rings. Tot seguit, començà el famós combat explicant les escenes més rellevants de la història, com l'és l'arribada de la Laura i en Tomàs a Comarquinal i com la gent del poble reaccionà sobre aquest fet. També els van mostrar el comportament i la relació de la Teresa i la Laura, com anava evolucionant al transcurs de la representació. La postura de rebuig que adoptà la Laura en conèixer millor al seu marit després de la mort de la seva filla -que en la interpretació van poder observar que la Laura tenia als seus braços un mocador, representant l'infant, i quan aquest mort en Tomàs digué a la Laura “ja tindrem un altre hereu!” i llençà aquest drap, i tot seguit, Pere el recollí. És llavors quan Laura s'anà decantant i enamorant més per i d'en Pere, atès que ell semblava entendre-la; però al final veiem que la Laura canvià d'opinió sobre en Pere i cregué que aquest era com la resta d'homes. Finalment, varen veure com la Laura abandonà família i ciutat, una mostra de rebel·lia inusual.
En acabar l'obra, simultàniament, es presentaren els actors d'aquesta gran obra, que van ser l'Anna Casas, la Laura López, l'Agustí Sanllehí i en Pau Sastre; i, aleshores, es va fer un petit col·loqui on els alumnes exposaven el seu punt de vista i, els més atrevits, posaven en comú les seves inquietuds i preguntes i, paral·lelament, els actors responien tot el que sabien.

Una vegada els estudiants i professors eren fora de la sala del teatre es va començar a comentar l'obra, se sentien veus que deien “Ha estat molt bé l'obra!” d'altres que deien “Ha anat bé per recordar l'obra, ja que fa molt que l'hem llegit”, en canvi, hi havien altres estudiants que comparaven aquesta obra, de "Laura a la ciutat dels sants", amb la de Drames Rurals i opinaven que havia estat millor aquesta última esmentada, però, tot i així, també havia estat bé.

En definitiva, la visita al teatre per veure aquesta obra, "Laura a la ciutat dels sants", va ser molt profitosa, atès que els alumnes ja havien fet una lectura prèvia i servia tant per aclarir algun contingut sobre la relació entre els personatges com per repassar la trama de la novel·la. A més, el repartiment de les escenes amb rings va fer que despertés un cert interès per part del públic, cosa que va fer que estigués més atent i que l'estona, gràcies a la meravellosa interpretació dels actors, fos entretinguda i passés més ràpid. És per tot això que va rebre molt bones valoracions, i els espectadors en van sortir contents.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer