Els dols de la vida

Un relat de: Esther Llombart Ramis
M’he il·lustrat en la gestió dels dols. Tots són ben diferents i amb cadascun m’he embolcallat d’emocions úniques i punyents, i amb cadascun he après que sóc més forta del que em pensava.

El meu primer dol va ser la marxa de la meva filla. No és que anés gaire lluny, però va partir a una altra llar perquè ja era una dona independent. La soledat de l’habitació buida em va seguir durant setmanes. De vegades encara reapareix, em saluda i m’hi estic amb ella una estona, fins que la faig fora.

El meu segon dol va ser el comiat d’un marit que va conèixer algú deu anys més jove. Un mirall enorme se’m va plantar al davant i m’hi vaig veure, més grossa, més flonja, més arrugada, canosa i desmaquillada. I vaig deixar de viure el dol pel meu marit per passar a viure el meu propi dol, el dol per la pèrdua de la dona que havia estat. Quan em va semblar, quan vaig dir prou, vaig desar el mirall i vaig donar la benvinguda a la nova dona que sóc ara, acceptant-me, sense complexos.

El meu tercer dol va ser la pèrdua de la joventut i de l’autonomia dels pares. Em vaig trobar cara a cara amb la vellesa i la degradació d’aquells que m’havien cuidat i que ara ja no es podien fer càrrec ni d’ells mateixos. Però no tenia temps de plànyer-me, ara em tocava arremangar-me.

Tot i les dissimilituds, tots els dols tenen punts en comú: són fruit del pas del temps, del marciment dels cossos, de les il·lusions i de la vida. I jo he aguantat el tipus estoicament, m’he enfrontat a tots els dols, a totes les pèrdues. He encarat la desfilada d’emocions, la ira, la depressió. He mort i renascut de les meves cendres, com l’au Fènix, per finalment acceptar-ho tot, amb maduresa, tendresa i compassió, cap a tot, i sobretot cap a mi. Em sento preparada pels altres dols que puguin venir.

Comentaris

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - JOVENTUT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Els antecedents, les conclusions i les intencions[Ofensiu]
    SenyorTu | 06-03-2015

    Un dels aspectes que més m’ha agradat d’aquest text és la claredat amb que està exposat, tant en l’estructura com en la forma tan decidida d’expressar-te. “ ...tots els dols tenen punts en comú: són fruit del pas del temps, del marciment dels cossos, de les il•lusions i de la vida” ... per ser un relat tan curt, déu n’hi do les fibres que toques!

  • molt be[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 02-03-2015 | Valoració: 10

    Alguns de dold ja els he esperimentat tambe jo.

  • molt be[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 02-03-2015 | Valoració: 10

    Alguns de dold ja els he esperimentat tambe jo.

  • Dols dolços[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 02-03-2015 | Valoració: 10

    Una acceptació és una realitat, una negació del dol, una passa endavant, una negació del dol, un senyal de maduresa, una negació del dol, un avenç personal, una negació del dol, una intel·ligència mesurada, una negació del dol. Endavant! I una abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 10