Els conflictes del País Valencià: "DEL ROIG AL BLAU"

Un relat de: Joanjo Aguar Matoses

Els conflictes del País Valencià: "DEL ROIG AL BLAU"
(Documental sobre la transició al País Valencià.
De la dictadura franquista a la democràcia).

Sueca, 22 de setembre del 2005. Joanjo Aguar Matoses.

Títol: Els conflictes del País Valencià: "DEL ROIG AL BLAU". Documental.
De: "Joanjo"
Data: Dissabte, Setembre 24, 2005 6:00 am
Còpia cega: abelpui*****@****.*** (més)


Els conflictes del País Valencià:
"DEL ROIG AL BLAU" (La transició valenciana). Documental.


Si algú està interessat en saber una mica més sobre la història recent del País Valencià i vol conéixer les causes d'alguns problemes que estem patint ara mateix, jo li aconsellaria veure el documental "DEL ROIG AL BLAU", produït l'any passat (2004) per la Universitat de València.

Obra de Llorenç Soler (realització i guió), Albert Montón (idea i guió) i Miquel Francés (producció), "DEL ROIG AL BLAU" tracta sobre la transició valenciana, i comprén el canvi de la dictadura franquista a la democràcia, passant per l'intent de colp d'estat del coronel Tejero a Madrid (amb l'ocupació militar a València per Milans del Bosch) el 23-F-1981, fins arribar a l'aprovació de l'estatut valencià, en 1982.

Amb la seua visió, tornem a reviure les lluites que van tindre lloc al voltant de la llengua (català-valencià), del nom del territori (modern: País Valencià / antic: Regne de València / resultat: Comunitat Valenciana) i de les senyeres (quatribarrada, de tot el país / blavera, originàriament exclusiva de la ciutat de València).

Quan arribem al final, entenem una mica millor com ha sigut possible arribar a l'estat en què ens trobem hui en dia.

L'estil d'aquest documental és semblant al de "EUSKAL PILOTA / La Pilota Basca", de Julio Médem, però en clau valenciana. En ell apareixen declaracions de molts personatges que van ser determinants en eixa etapa de la nostra història. Un ventall de polítics i intel·lectuals que abasta des de la dreta més franquista i espanyolista fins l'esquerra més valencianista i catalanista. Junt amb el testimoni d'escriptors, artistes, creadors i més gent rellevant que participà activament en la forja d'aquella època. Tot saltejat amb intervencions esporàdiques de persones a peu de carrer, per a acabar d'arrodonir-ho i donar-li major frescura.

Igual que el treball de Médem, "DEL ROIG AL BLAU" és una espècie de calidoscopi estructurat, on observem el passat des de molts angles diferents. A mesura que avança, els entrevistats (cadascun des del seu punt de vista, i complementant-se o contradient-se uns a altres) van desgranant el que succeí, o el que van viure, durant eixos anys tant decisius per a nosaltres, els valencians. I, per a rematar-ho, s'acaba amb unes conclusions (personals) sobre el procés que es va seguir, deixant una porta oberta a allò (molt) que encara queda per fer.

_______________________________

APUNT PER A CATALANS I GENT DE SES ILLES.

Encara que tracte exclusivament el tema valencià, aquest documental també hauria de despertar interés (o curiositat) en altres indrets, no valencians.

I és que, a la llarga, el resultat d'eixe procés no ha tingut repercussions únicament dins les nostres fronteres. Segur que a molta gent de Catalunya i de Ses Illes també els ha arribat a afectar, per via indirecta. I els seguirà afectant en el futur, ho vulguen o no. Veja's, per exemple, l'assumpte de la unitat de la llengua. ¿O és que aquest tema no és important?

La llengua és d'aquells que la parlem o l'escrivim. No es cenyeix només a un territori (o "Comunitat Autònoma"), i els altres... que s'apanyen. No. La llengua és de tots nosaltres. Un bé comú. Un tresor. I tots hem d'implicar-nos en la seua conservació, i en lluitar contra allò que pot danyar-la, siga al lloc que siga.

Per tant, quant més coneguem als nostres veïns i germans (de llengua i de cultura), i quantes més coses sapiguem sobre els seus problemes, millor per a tots, ¿no?

I, si no ens arriba la informació a casa, haurem d'eixir a buscar-la nosaltres mateixos, ¿d'acord? (Que no ens ho conten des de l'estranger).
_______________________________


Bo. I, ara, ¿qui s'anima a veure "DEL ROIG AL BLAU" (La transició valenciana)?

((NOTA: No sé si algun dia el posaran a la venda en DVD, o si l'emetran per TV3 o Canal 9 (!?). L'únic que sé és que el van exhibir fa un temps als Cines Albatros de València, i que, ara per ara, només es pot trobar a l'eMule, que ja hi ha gent que se l'està baixant d'Internet, i que ocupa un CD. Encara que això no és legal. Així que a fotre'ns, de moment(????). És una pena)).


Sueca, 22 de setembre del 2005.
Joanjo Aguar Matoses.

(PODEU REENVIAR AQUEST TEXT A QUI US SEMBLE MÉS CONVENIENT).

_

RESPECTE AL DOCUMENTAL "DEL ROIG AL BLAU" (DE L'ANY 2004)
(QUE TRACTA SOBRE LA TRANSICIÓ DE LA DICTADURA FRANQUISTA A LA DEMOCRÀCIA, AL PAÍS VALENCIÀ)
(Carta a Joan Baldoví, del BLOC Nacionalista Valencià de Sueca. 19-9-2005)

___
Títol: Sobre el documental "Del Roig al Blau".
De: "Joanjo"
Data: Dimarts, Setembre 20, 2005 4:25 am
A: baldo****@****.***
__

RESPECTE AL DOCUMENTAL "DEL ROIG AL BLAU" (DE L'ANY 2004)
(QUE TRACTA SOBRE LA TRANSICIÓ DE LA DICTADURA FRANQUISTA A LA DEMOCRÀCIA, AL PAÍS VALENCIÀ)


Sueca, 19 de setembre del 2005.

Baldo, ja li he deixat a Pep Cortell el CD amb el documental "Del Roig al Blau". Diu que es farà una còpia per a ell i una per a tu. Supose que te la donarà prompte. Si no se'n recorda, fes-li memòria.

Per favor, ajudeu a difondre'l, ¿val? Tant per Sueca com per altres pobles. Passeu-los-el o feu-los còpies als altres del BLOC i a més gent que puga interessar-li. També estaria molt bé deixar-li'l a mestres i professors, per si volen utilitzar-lo com a màterial didàctic il·lustratiu en les seues classes.

He escarbat dins l'eMule i també m'apareix com a què es pot descàrregar de la xarxa electrònica (i també cap en un CD). Podeu dir-li-ho a la gent que sol baixar-se vídeos en casa, per si els interessa.

Diu Víctor Gómez Labrado que eixe documental és bastant fluix. Però, jo pense que... menys és res. I, si és l'únic testimoni audiovisual que tenim sobre la transició al País Valencià, el millor que podem fer és explotar-lo al màxim, fins que existisca un altre de més complet o profund, ¿no? Hauríem d'exhibir-lo i fer-lo arribar a quanta més gent puguem, per a què coneguen la seua pròpia història. Jo ja li l'he passat a tota la gent que conec podia interessar-li o que podia difondre'l a altres. Només em queda Toni Carrasquer, el bibliotecari de Sueca.

Ja sé que molts de vosaltres (i altra gent) vau viure tot eixe procés en la vostra pròpia carn, i potser el documental us decebrà bastant (com a Víctor) i us semblarà superflu, amb poc de valor o sense utilitat. Però jo no vaig viure aquella etapa històrica com vosaltres. Jo era un xiquet, i no comprenia res del que passava. Per això m'ha agradat tant veure eixe documental, perquè gràcies a ell m'he assabentat de moltes coses que fins ara (per a mi) estaven amagades, soterrades en el passat.

Per això crec que és tant important que es faça arribar eixe vídeo a la gent. Sobretot als més jóvens, però també a molta gent major que es va desentendre del tema en el seu dia i que ara podria començar a sentir una certa inquietut al respecte.

Nosaltres no tenim Canal 9 ni cap altre mitjà de comunicació fort. Però, si la tecnologia actual ens permet una còpia i una difusió barata d'àudio i vídeo, ¿per què no hem d'aprofitar-nos-en? Ells tenen els diaris, les ràdios i les televisions. Nosaltres tenim els ordinadors i Internet. (Cadascú que jugue amb les seues cartes, de la millor manera que puga).

Bo. Ens veiem, ¿eh?

Joanjo

(Per cert, m'han enviat un e-correu dient-me que alguns d'ESPANYA 2000 estan convocant gent per a rebentar l'acte del 9 d'octubre a Sueca. ¿Has sentit alguna cosa sobre amb açò? ¿Valdrà la pena preocupar-se, o només ho estan fent per a espantar a la gent? Si veieu que realment poden haver-hi problemes d'aldarulls, per favor, comuniqueu-li-ho amb temps a les forces d'ordre públic per a que no hàgem de lamentar cap incident, ¿val? Moltes gràcies).

NOTA: POTS REENVIAR AQUEST E-CORREU A TOTA LA GENT QUE VULGUES.
__

Comentaris

  • Fotos meues de Sueca, València i voltants[Ofensiu]




    ____________________________


    Podeu veure fotos meues de Sueca, el meu poble, i dels seus voltants, en esta pàgina:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618477002096/



    Imatges de València Ciutat, també n'he publicat ací:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/72157618387881753/


    Sou lliures de baixar-vos-les a tamany original, si us agrada alguna per conservar-la, difondre-la o, fins i tot, emmarcar-la al corredor o al saló de casa. Per mi, seria un goig. ¡Total!

    Bon profit al visionat.


    MÉS FOTOS MEUES:


    http://www.flickr.com/photos/joanjo_aguar_matoses/sets/


    ____________________________

l´Autor

Foto de perfil de Joanjo Aguar Matoses

Joanjo Aguar Matoses

204 Relats

246 Comentaris

248781 Lectures

Valoració de l'autor: 9.30

Biografia:
Sóc de Sueca, poble situat a la Ribera del Xúquer, al País Valencià i, per tant, a Marènia (com li dic jo) o Països Catalans (com li diu la resta del món).