Els castellers de castelldefels

Un relat de: La nena que que té tot el seu amor per un esport
ELS CASTELLERS

Els castells son torres  humanes que es van començar a fer  fa 200 anys a Tarragona. Es una  de les tradicions més antigues de  Catalunya. Al 2006 la UNESCO els va declarar patrimoni immaterial de la humanitat.
 
Un castell el formen tres parts. La pinya o soca és la base del Castell i la que suporta gran quantitat de la estructura, el tronc que la part central del castell  i el pom de dalt que son els tres darrers pisos i el formen els més petits ( dosos, acotxador i enxaneta). Totes les parts son igual d’importants. Hi ha moltes posicions en un castell. A continuació explico algunes.

Primeres mans: Agafen el cul del segon per que no vagi cap enrere.
Laterals: Agafen la cama del segon per bloquejar el moviment.
Vent: La funció es que no s’ajunten els segons.
Diagonals: Tapen el forat que hi ha entre el vent i el lateral.
Crosses: Es col·loquen a la aixella del baix per ajudar-lo a aguantar el pes.
Agulles: bloquegen els genolls del segon
Baixos: El baixos són les persones que aguanten tot el pes.
Segons: Son les persones que hi ha sobre els baixos.
Terços: Son les persones que hi ha sobre els segons.
Quartes: És la gent que hi ha sobre els terços.
Acotxador o cassoleta:Es la penultima persona que hi ha al castell,hi acotuma a serla més petita.
Enxaneta: És la nena o nen que corona el castell
Dosos: Aguanten al acotxador i a la enxaneta.
 
La manera de saber quin castell s’està fent es mirar el nombre de castellers per pis i els pisos que hi ha. Per exemple si hi ha tres persones per pis i 7 pisos es tracta de un 3d7. També ens hem de fixar si es un castell amb agulla o sense. Es amb agulla si alhora que es construeix el castell es va formant un pilar per dins.  
 
Els castells de fins a 8 pisos només porten una pinya, però quan es fan castells més alts cal afegir un altre pinya a sobre anomenada folre. Així doncs els castells de 9 porten folre i si encara es vol pujar un pis més cal afegir un altre pinya que es diu manilles. Fins ara només hi ha 4 colles que han fet castells de 10 pisos. Els castellers de Vilafranca, La colla vella de Valls, La jove de Tarragona i els minyons de terrassa. El castell mes gran vist mai es el 4d10 amb folre i manilles, i el que es considera més complicat es el dos de vuit sense folre ja que es molt inestable.
 
Quan un Castell cau abans de que l’enxaneta arribi a dalt es diu que ha sigut un intent, si cau justament després de arribar a coronar-lo es diu que ha sigut  carregat i si el castell es munta i es desmunta es diu que s’ha descarregat.
El lema casteller és Força ,Equilibri, Valor i Seny.
 

Jo formo part dels Castellers de Castelldefels. La meva colla fa castells fa  35 anys, vam néixer el 1982 i som la colla més antiga del Baix Llobregat. Els nostres millors castells són el 5d7 el 4d7a i el 3d7a.  Jo vaig començar fent de enxaneta i ara ja faig de quarta.
Els meus millors castells que he fet,han sigut un 5d7 de quarta,4d7p de quarta i el 3d7 d’anxaneta.



A l’actualitat,ens hem fet molt grans inicament la gent que ho ha patit des del seu cor som capasos de treure tota l'emoció i sentiment que portem dintre! Treballar dia a dia, pica molta pedra, no aturar-nos mai, estem compromesoss, a l’ auto-superació, confiança... Són els ingredients per aconseguir moments com aquests miracles.Mirar enrere i veure que ens hem fet grans... Que aquest camí el vam començar fa molt de temps, perquè per fi anem pel bon camí... Saber que la gent està orgullosa del que fa, de que en cadascunn dels cors de cada persona hi ha un lloc pels castells grocs..
Som la colla mes unida que hi ha a la degana del baix,.Un any més hem demostrat nomes al 2 tram de temporada que els nostres cors estan compomesos a la colla.I tot i que hi ha alguns que hu fan per ‘’jobby’’ ,i ha molta gent que s’hu pren a pit i que vol demostrar tot el que vol fer de veritat.

Nosaltres som no som una colla nosaltres som familía perquè estem compomesos a ajudar als altres.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

La nena que que té tot el seu amor per un esport

1 Relats

0 Comentaris

393 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor