Els Bisbal del Mirador i Can Nyirvi Segona linia A SA COMA

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Gabriel Bisbal Barceló
Nascut a Fornalutx el dijous 9 de maig de 1850.Era el germà petit del meu besavi matern-patern Antoni Bisbal Barceló i per tant l'oncle patern de l' avi Antoni Bisbal Llaneras.
Contava ma mare que, malgrat la diferència de quinze anys entre un germà i altre, hi hagué sempre bona harmonia entre l'avi i l oncle Biel.
Es casà, per primera vegada, el divendres 17 de desembre de 1.875,amb Maria Puig Barceló de "Can Amadó" de qui tengué una filla i un fill com veurem a continuació.
Morta la seva esposa, a començament dels anys noranta del XIX es tornaria a casar amb una al.lota que tenia uns catorze anys menys: Anna Mallol Sastre ( N'Aina de S'Hort) de la familia de Can Xoroi ;matrimoni del que neixerien dos nois i una noia com veurem després i de la qual també enviduaria als 78 anys. Fou el dimarts, 26 de juny de 1.928 a Sóller.La difunta - la tia Aina - tenia, ella, seixanta-quatre anys.
Com crec haver dit en algun capitol precedent, aquest oncle Biel, feou el que heretà la casa pairal que, la familia de Can Nyirvi, tenia en "Es Mirador".La deixaria en herència al major de tots els seus fills mascles.
Complits els vuitanta anys, el conco Biel, entregà cristianament l'ànima a Déu Nostre Senyor. Era el dijous 29 de maig de l'any 1.930 i a la casa que,a Cas Panarers a la vora d'Es Pont d'En Bala,que havia comprat a Don Francesc Ripoll i Moragues. Aquest senyor, de la familia dels Ripoll de Bàlitx d'Avall tenia una finca pel lloc de Sa Figuera coneguda per Can Gordo. Durant molts anys,Gabriel Bisbal Barceló, tengué cura del maneig d'aquesta finca. També he sentit contar a mu mare que, a les exèquies i funeral del conco Biel Nyirvi, el Senyor de Ca'n Gordo presidi el dol amb els fills del finat.
Fills de primer matrimoni
Maria Bisbal Puig,més conaguda per "Na Maria Mossa",Es casà amb Jaume Colom Castañer i els seus fills Antoni i Margalida Colom Bisbal moririen fadrins.
Record molt bé a aquesta cosina del meu padri Toni.Era una dona vidua que caminava amb l'esquena inclinada i habitava Sa Plaça, aqui on ara "La Caixa" hi té la seva sucursal. En Toni Mosso el seu fill - que era el que me li semblava - feia feina de pagès a Bunyola. Cada setmana o cada quinze dies acostumava venir a veure la seva mare i la germana. Mori a Fornalutx poc temps després d'haver-se jubilat.
El nom d'Antoni Colom Bisbal figura al llibre escrit pel Marquès de Zayas, "La Vieja Guardia de Baleares" en la llista de fornalutxencs apuntats a Falange Española.
Pel que fa a Na Margalida - la filla -, crec que el meu padri Toni n'era el padri de fonts. Fins que es va jubilar baixava, cada dia a Sóller, per anar a fer feina a una fàbrica textil.
Madò Maria Mossa nasqué abans del 1.878 i mori a començaments dels anys seixanta del segle passat.Quan mori ja tenia més de vuitanta anys.
Antoni Bisbal Puig
Nasqué com la seva germana a Fornalutx. Era el diumenge19 de desembre de 1878.Mori però a l' Horta de Sóller, el dijous 15 de maig 1958 per mor d'una embòlia cerebral.
El 1905 contragué matrimoni amb una jove de Deià: Francisca Marroig i Marroig de la qual enviduaria tres anys abans de morir-se. Fou l'onze de novembre del 1.955. Era un divendres, Sa Madona de Sa Coma tenia 73 anys
A l'edat de vint anys,el 1.898, Antoni Bisbal Puig, havia pres el maneig de la finca Sa Coma del terme municipal de Sóller que aleshores era de Don Ramon Casasnoves " Cremat" i que després fou de la familia Coll de San Simon Per aquest motiu, ell i els seus descendents, passen a ser coneguts amb el malnom de " Sa Coma".
L'any 1933 va vendre a Joan Alberti "Mallol" i a Francisca Arbona Reinés des Clot- un matrimoni de Fornalutx - la casa de Can Nyirvi al Mirador a Fornalutx. Deixà la seguent descendència, tota ella nascuda,ja a Sóller.
a) Maria Bisbal Marroig : Nasqué el divendres 25 de desembre de 1.908.
El dimecres 8 de juliol de 1931 casarà amb Miquel Oliver Morell (l'amo Miquel Roc) de qui enviudarà el 1989. Ella mori el 1993.
Madò Maria de Sa Coma fou una dona molt coneguda en el món de la pagesia sollerica i principalment entre les placeres i els clients del Mercat de Sóller. Tengué els fills seguents:
Guillem Oliver Bisbal "Roc" (*1933) Pagés com els seus pares i actualment propietari de la finca de Balitx d Avall .Està casat amb Maria Mas i fills seus són Miquel Oliver Mas marit d'Antònia Pastor i pares,ells, de Guillem,Joan i Maria Oliver Pastor.
Maria Oliver Bisbal (*1937) Està casada amb Joan Ribas.
b) Gabriel Bisbal Marroig :" En Biel de Sa Coma" que feia el nom del padri fornalutxenc nasqué el 4 de agost de 1.906 a Sóller i mori en la seva ciutat nadiva l'any 1983.
El 29 d' abril de1942 es casà amb Maria Frontera Cardona.
Descendents de la parella són: el seu fill Antoni Bisbal Frontera (*1945 ) que el 12 febrer 1972 casà amb Angela Matilla Catela i el seu nét Gabriel Josep Bisbal Matilla * 1975 que és funcionari. Antoni Bisbal Frontera ell és manobre.
Gabriel Bisbal Marroig treballà tota la seva vida en feines del camp.
c) Bartomeu Bisbal Marroig : Pagès, Nascut el dilluns 23 de desembre de l'any 1912. i mort l'any 1999.
El dimecres dia 8 de juliol de1936, --pocs dies abans d'esclatar la guerra civil - casà amb Antònia Mas Gual.
Antoni Bisbal Mas (* 1938) és un fill d'ells. Aquest - el dimecres dia 10 d'octubre de1962 - prengué per esposa a Maria Colom Alberti, filla dels propietaris de la finca Bini que eren fornalutxencs i de la familia de Can Barquer.
Fundaren i regentaren, un grapat d'anys, una llibreria papereria a Sóller ( Plaça de Sa Constitució) que porta el nom de " Le Berry", Una regió del centre de França on l'esposa d'Antoni Bisbal Mas passà ses joventuts.
Tenen dues filles - nétes de Bartomeu Bisbal Marroig - que es diuen Antònia i Catalina Bisbal Colom. La primera està casada amb Diego Mendez i és la mare de Maria Mendez Bisbal.
Amb Sebastià Cañellas està casada l'altra filla. Antoni, Pere, i Carme Cañellas Bisbal - al igual que Maria Mendez Bisbal - són besnets de Bartomeu Bisbal Marroig qui ell es nomenava aixi en record del padri deianenc.
d) Antoni Bisbal Marroig (En Toni de Sa Coma) :
Era el dijous 28 de desembre . festa dels Sants Innocents -de 1916 quan nasqué a Sóller
De Jove estudià amb els Frares de Sant Joan Baptista de la Salle i estigué, una temporada, a Liepzig ( Alemania) amb els seus oncles Gabriel Bisbal Mayol i Francisca Valls Arbona.
L'any 1.943, amb vint i set anys , es casà amb Catalina Oliver Ripoll .L'any anterior s'havia fet càrrec de "Sa Coma" finca que adquirirà, en propietat, el 1.971,dels Senyors Cifre i Diaz Hoyozuelo per a revendre,l'any seguent, llevat dels terrenys coneguts per Sa Cova des Negret; titol per cert d'una coneguda rondaia mallorquina.
El 1.949 havent enviudàt es casarà amb Margalida Miró Valladolid de la qual també enviduarà pocs anys després.
En 1.961 l'amo Toni de Sa Coma es casa amb la seva actual esposa Margalida Ramis Bergas .
En 1972 l'amo Toni i sa dona obriren una tenda d'antiguetats al carrer Vicari Pastor de Sóller.Aquesta tenda actualment, regentada pel seu fill Jeroni, es coneguda per "Can Toni de Sa Coma".
Antoni Bisbal Marroig és persona apreciada i respetada a la nostra vall,
Durant molts anys col-laborà, amb el Jutjat de Sóller ,fent d'homo bo en actes de conciliació i per a peritatge de bens inmobiliaris i rústics. Ha format part, en repetides ocasions,del consistori municipal de Sóller com a regidor i també com a tinent batle. La darrera vegada seria cap el 1.973 quan el batlle era Miquel Antoni Lladó de Cas Sid.
De cada un dels seus tres matrimonis, l'amoToni ha tengut un infant.
1º) Sor Francisca Bisbal Oliver (* 1945).Pertany a la Congregació de Germanes de la Caritat. La de la Beata Francina-Aina Cirer que, el canonge Don Antoni Roig, fundà a finals del XVIII sobre les ensenyances de Sant Vicenç de Paúl.
Per espai d'uns quinze anys ha sigut la directora del col-legi San Rafael del carrer Pablo Iglesias de Ciutat i, per espai de quatre anys, la tesorera general de la seva congregació.
2º) Antoni Bisbal Miró (*Agost 1952). En la actualitat habita a Palma de Mallorca i treballa de jardiner.
El dissabte 2 agost 1975 es casà amb Isabel Ramos Ferreiro. En 1.976 nasqué la seva filla, Margalida Bisbal Ramos; qui, l'any 2003, es casà amb Sergio Palma.
3ª) Jeroni Bisbal Ramis. Solter o fadristern
Era el dissabte 23 d'octubre de 1965 quan nasqué. Com s'ha dit abans regenta,actualment, la tenda d'antiguetats fundada pels seus pares,
L'any 1991entrà a formar part de l'ajuntament del seu poble com a regidor elegit dintre la llista d'Unió Mallorquina.
Jeroni de Sa Coma ha sigut un actiu col-laborador en les activitats culturals de Sóller. És un dels fundadors o iniciadors dels premis literaris "Vall de Sóller" que tots els anys solen lliurar-se per les Festes de Sant Bartomeu.
Col-laborador i directiu de la Creu Roja Espanyola ,de Sóller,a rel de la mort - el dimecres 7 de setembre de 2005 - de la Senyora Mari Vàzquez Pulgarin la seva emblemàtica presidenta local;n'assumi,accidentalment,la presidència de l'assemblea local fins la designació de l'actual president.Capità de Fragata de l'Armada Don Miquel Bosch.

e) Francisca Bisbal Marroig ( 1.921- 1.991)
Na Francisca de Sa Coma enviduaria de Ramon Crespi, el seu marit l'any 1981.Tenia,ell, seixanta-cinc anys.
El matrimoni que no deixà descendència habitava, Sóller, per la barriada del Torrentó de Can Creveta.



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

199665 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.