Els beats màrtirs del Coll

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Heu dic així de tot el meu cor
Éreu de Sóller,Llubi,Sant Joan,Petra,Sa Pobla i Mancor
i vos mataren, un dia, els que es deien leals republicans
pel sol fet de ser monges, capellans o simples cristians.

Pons, Mayol, Noguera, Reynés
Rullan, Canyelles o Caldés
vostres llinatges ben mallorquins i catalans
i per consequent catòlics i cristians.


Donàreu la vida per Jesús
i el Sant Pare ha fet bon ús
de declarar-vos BENHAURATS.

Diuen els que no encaixen vostra beatificació
i són contraris a qualsevol religió
que sou vosaltres uns beats
que en vida servieu els soblevats.
No diuen veritat
i per Déu seran castigats


Glòria a vosaltres fills d'una Mallorca
que mai serà ella eixorca.
Màrtirs del Trenta Sis
del barri del Coll de Barcelona
d'una rel que bons fruits dóna
honreu nostre català país.

Intercediu des del Cel per tot creient
i en especial per la nostra gent.

Comentaris

  • estic molt indignada[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 02-11-2007

    tot el meu respecte per aquesta gent. Però molt oportunes les beatificacions quan s'ha aprovat la memòria històrica. El franquisme matava en nom de Dèu. Caudillo por Dios y por España, La Santa Cruzada, Caudillo por la gracia de Dios, el dictador davall "palio" com Dèu, l'esglèsia al seu costat, bisbes i capellans fent el "saludo" feixista mà enlaire, no vull disculpar els qui assassinaren capellans i monges, no tenen disculpa, però tampoc en té l'èglesia que va beneir els crims nacionals, els republicans varen pagar les seves culpes, presó, exili, mort els nacionals no han pagat res, ni l'esglèsia ha demanat perdò per elevar un assassí a la categoria de Dèu.

  • seria interessant afegir[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 02-11-2007

    El capellà Poquet de LLubí , que varen afussellar els falangistes només pel fet de ser fidel a la seva fe cristiana i salvar vides fossin del color que fossin. Pels qui no ho sabeu a Mallorca que va ésser nacional des de el primer dia, l'ùnic capellà assassinat va ésser pels nacionals. A Mallorca hi ha haver quasi 3.000 morts en mans dels nacionals. El mateix batle de Palma, catolic practicant, Emili Darder, el varen afussellar d assegut, estava tan malalt que no s-a guantava dret. Lo de Mallorca no te nom. Ni veren cremar esglesies, i els unics morts nacionals varen esser un falangista, un dels germans Barber÷a, mort per una bala entre foc creuat entre els mateixos nacionals i un militar per devers Muleta. Res pus, i 3.000 morts en mans dels falangistes, calladets sense que la esglesia mallorquina mot÷as, calladet estaries mes guapo.

    no se que passa que no puc possar accents i signes, em surtes coses rares, sera l-enrabiada.

  • Vols dir?[Ofensiu]
    Jere Soler G | 02-11-2007

    "i vos mataren, un dia, els que es deien leals republicans" Això no és gaire clar; sé de molts lleials republicans que van protegir religiosos, i que van condemnar les cremes d'esglésies i les execucions. De fet, la crema d'esglésies va començar bastant abans de l'esclat de la guerra, la qual cosa demostra que els qui la duien a terme no ho feien pas per protegir la república, perquè Franco encara no s'havia sublevat. La persecució religiosa va sorgir més aviat de grups anarquistes radicals no controlats pel govern republicà.

    "Diuen els que no encaixen vostra beatificació
    i són contraris a qualsevol religió" Aquí sembla que associes el fet de no encaixar aquesta beatificació amb el fet de ser contrari a qualsevol religió. No crec pas que sigui així. A mi personalment les beatificacions no m'agraden ni molt ni gens, més aviat em deixen indiferent; però sé de gent que no és contrària a qualsevol religió, i que fins i tot són catòlics, que alhora no senten simpatia per aquestes beatificacions.

    Després dius que els que no encaixen la beatificació:
    "i per Déu seran castigats"
    Vols dir? Estàs segur que Déu castigarà algú només per una opinió? ¿Vols dir que Déu és una mena de "Franco" que castiga els lliure pensadors?

  • Jo vos felicito[Ofensiu]
    Astut | 02-11-2007 | Valoració: 10


    Ara s'ha posat de moda menysvalorar les victimes innocentes mortes en l'anomenada zona republicana.
    Us felicito per aquest poema vostre estimat Cavaller .

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

199478 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.