ELS ABEURADORS DE TORRELLES DE FOIX. EL PENEDÈS SOBIRÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
En el cens de 1717 consta que vivien a Torrelles de Foix 476 persones; el topònim és un diminutiu plural ‘ torres petites’; hom pensa més en una pluralitat d’aquesta mena d’edificacions que tenien una clara funció de guaita i bada.

Trobava molt estrany que els abeuradors, no tinguin per l’Ajuntament la consideració de ‘monuments’, i constatava que no havien cridat tampoc l’atenció d’ acreditats fotògrafs com Josep Salvany i Blanch, o la família Cuyàs – que recollia una llarga llista d’imatges de Torrelles, en el seu Arxiu - . En confortava rebre un e.mail de l’Antoni Ibáñez Olivares, en el que em diu :

Aquest abeurador és molt antic. Tant , que Sant Antoni, quan tornava cap a Pàdua muntat en el seu cavall alat després d'haver ressuscitat el seu pare a Lisboa, va baixar a descansar a Torrelles.

Ell i la seva cavalcadura van calmar la set en aquet abeurador, l'aigua del qual es sempre corrent, neta i fresca, perquè prové d'un doll viu i en surt per un desguàs.







Jo la vaig tastar el passat dilluns dia 12 i em vaig sentir com posseït per la puresa i la virtut del sant, el nom del qual porto.

A la pàgina de l’Ajuntament de Torrelles de Foix, ‘obiter dicta ‘ s’hi fa una minsa referència :

L’economia i mitjà de vida actual del nostre municipi, es basa principalment en l’indústria, el sector serveis i en menor mesura l’agricultura, cal dir que, en èpoques passades, aquesta era la principal i única font de riquesa, amb el cultiu de les vinyes, oliverars, cereals, i l’horta, també la cria de bestiar; precisament la zona dels horts, situada entre la Riera de Pontons i el Camí de les Fonts, és digne de veure tot passejant des del Carrer dels Horts, aturant-se a la Font de Cal Ròpia, seguint cap al Carrer Abaix, on ens trobarem amb els antics abeuradors ,..

El diccionari Català Valencia Balear ens diu en l’entrada ABEURADOR m.

|| 1. Pica o conjunt de piques grosses a on abeuren el bestiar gros (Barc., Empordà, Conflent, Capcir, Maestr., Cast., Val., Elx, Bal.); cast. abrevadero. E'ls abeuradors s'adoben, e's reparen, e's milloren. o's muden, o's destruesquen, quant obs sera, per lo Veguer e per los ciutadans, Cost. Tort., i, 2.

Espero que com a mi l’exhortació , Aneu-hi!, amb que concloïa l’email de l’Antoni Ibáñez Olivares, us esperoni a visitar Torrelles de Foix

Comentaris

  • Un recó de frescor[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 22-11-2012 | Valoració: 10

    Aquests abeuradors són un bon recó de frescor, de ressò de grans xerrades femenines, esplèndides pel coneixement. Recordo ara el safareig de fusta de Ribes de Freser o el de Serrat, a prop de Queralbs. Un plaer llegir-te i alimentar-se. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407941 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com