El vaixell de les veles de zèfir

Un relat de: F. Arnau

*


Al Lluís Servé "deomises" arquitecte dels mots...

Casa Batlló (Gaudí)
Casa Batlló (Antoni Gaudí) Passeig de Gràcia núm. 43, Barcelona.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

-"Mariner mariner/ si pren vol la gavina/ allunya't del rocam/ que el vaixell de les veles de zèfir/ vell corsari se'n va." -JOAN SALVAT- PAPASSEIT-


Pel Passeig de Gràcia s'ha vist
el velam d'un vaixell fabulós
que va navegant sens repòs
pels carrers principals de Barcino,
construït amb les tíbies i els fèmurs
dels gegants dels esculls de corall
dels mars perduts més enllà del Sud...

Els balcons tenen formes estranyes
que ens recorden els monstres marins,
leviatans i behemots de llegenda,
i els vitralls de colors i l'argila
coronats per la creu de Sant Jordi
completen la quimera
d'un vaixell amb les veles de zèfir
ancorat al quaranta-tres del Passeig...
I al costat... La Pedrera!

***


Francesc Arnau i Chinchilla 26-09-2008 12:29



Comentaris

  • No per pilotisme sinço per amistat[Ofensiu]
    deòmises | 25-11-2008 | Valoració: 10

    Amic Francesc!

    Disculpa el descuit del comentari. Aquestes darreres setmanes han estat dures, difícils i amb poc RC i menys inspiració. Aquí saldo el meu deute:

    Un poema que em va emocionar en llegir-lo, perquè va ser provocat en part pel poema que vais presentar fora de concurs, un esforça de llenguatge HTML que volia oferir-vos a tres relataires que aprecio: Jimbielard (Joan), Dolça Parvati (Rosabel) i tu mateix.

    No per pilota, sinó per sincera estima, una estima que al llarg de l'any que fa que sóc a RC heu anat engrandint-me. Pels vostres comentaris, per les postres propostes, pels vostres ànims si més no.

    Perquè això de la literatura (quina gosadia!) és una feina solitària però que es reactiva gràcies als lectors. I als poemes o escrits que en sorgeixin. Com en un repte (de la mena que sigui), que provoca la musa a treure's la pols i a col·locar-se millor la dentadura. Tu m'entens.

    Tot aquest rotlle només és per una cosa. Per dir-te:

    GRÀCIES PER LA TEVA AMISTAT!



    Salut i rebotica, que diria el nostre estimat Ramon! d.

  • Enorrrrrrrrrrrme[Ofensiu]
    Jimbielard | 03-11-2008 | Valoració: 10

    Magnific poema per una magnifica i emblemàtica obra d´art. Ja saps, Francesc, la prelidecció oculta que tinc pels teus poemes. No puc comentar tecnicismes doncs hi ha gent que ho fa molt millor que jo. Però si el sentiment que m´aporten els teus versos. La característica principal dels teus escrits que més m´agrada son els acabaments. Son genials. També la tendresa sempre present en ells.
    En aquesta segona etapa, et seguiré però, publicament.


    Una forta abraçada
    Jimbie.

  • Dies enrere...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 28-10-2008 | Valoració: 10

    vaig veure el teu poema a la portada i ja llavors em va semblar preciòs tot i que malauradament no tenia temps per comentar-te'l. Vaig anotar de fer-ho en quan em fos possible i ara he sabut trobar el moment, tant per escriure't aquestes lletres com per tornar-me'l a llegir amb més calma i reafirmar-me en la primera impresió. Realment fantàstic, de debó. Ara, quan passi per davant de la casa Batlló, cosa que faig habitualment, tindré la imatge i els teus versos.
    Una abraçada

  • Grandíssim bellíssim i [Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 24-10-2008 | Valoració: 10

    encertat poema que enalteix una de les obres del gran mestre Gaudí. La casa Batlló grans pedres treballades, columnes allargassades que, com dius, semblant tíbies fèmurs de gegants... Vaixell ancorat al costat d'un altre joia de Gaudi.

    J. Lluís Cusidó i Ciuraneta

  • Francesc![Ofensiu]
    Dolça Parvati | 19-10-2008 | Valoració: 10

    Com m'ha agradat! Quina recreació tan imaginativa, tan fantàstica has fet amb el teu poema, tan a l'alçada de l'obra de Gaudí!

    Moltes gràcies, amic, per enviar-me'l!

    (Saps? En realitat el poema de d. és el "pare" de "Trencadís").

  • Bonica comparació...[Ofensiu]
    llamp! | 19-10-2008 | Valoració: 10


    ...entre un vaixell i la casa Batlló. M'en vaig adonar, en aquest Repte Poètic, que el teu poema es podia destacar perquè destaca l'obra de Gaudí en sí mateixa, la fa gran, la fa consistent, la fa orgànica tota ella.

    És cert que Gaudí va enfocar la seva arquitectura a la natura i als elements marins, dels coralls, de les algues, del bosc, de la muntanya, etc.

    Amb algun cultisme i amb molt bona traça, el teu poema compara un vaixell ancorat enmig de l'Eixample Barcelonina amb la casa Batlló. Acabes amb: "i al costat... la Pedrera". Com dient que en un pam de terreny hi ha dos grans obres del mestre Gaudí.

    Et felicito per les ganes que hi poses en cada Repte Poètic i el bon efecte que en resulta del teu esforç.

    Una salutació de llampec.

  • Autèntic homenatge[Ofensiu]
    Ullsblaus1 | 18-10-2008 | Valoració: 10

    És un autèntic homenatge a la Casa Batlló, una de les obres de Gaudí, i ue compares la casa amb un vaixell amb veles de zèfir i les finestres amb monstres marins, segurament interpretava una cosa semblant, perquè guadí ho feia tot basant-se en la natura. Gràcies.

    Salut i records!
    ullsblaus1

  • Sobre el que escrius et puc dir[Ofensiu]
    Grocdefoc | 18-10-2008 | Valoració: 8

    Que revitalitzes sensacions i, en el meu cas concret, em fas reviure pensaments que quasi tenia oblidats... Tantes vegades davant les obres d'en Gaudí i tantes sentint el mateix: estranyes pulsacions en el mateix moment en que em sento transportada a un món paral·lel..., com si hagués penetrat dins d'un cos viu, a un món orgànic; sóc davant d'un cosmos format per ossos humans o per recargolats vegetals... i que, inevitablement, sent-ho o no sent-ho, es tradueixen en símbols que ja els sentim ancestrals. Però, davant de qualsevol art que no ens és indiferent, continuem abocant visions i interpretacions.
    Davant les obres d'en Gaudí, a mi em passa una cosa molt estranya: aquest art arquitectònic em supera; i no puc dir si m'agrada o no m'agrada, o si penso en Gaudí com un ésser genial o com un ésser visionari i influït per un art concret i una època molt determinada, per una religiositat simbòlica extrema, i per una tècnica, sens dubta admirable. No sé tampoc si el que sento és pànic. Però el que sí sento, és una mena d'horror ancestral, d'igual manera em passa quan llegeixo als grans literats de l'horror.
    Però, l'horror moltes vegades va de la mà de la meravella, i a l'inrevés, què hi farem! Sí, hi podem fer alguna cosa: aprendre. I pensar que si no existís la variació en l'art com en tantes altres qüestions, no podríem realment saber què ens agrada i què no. No podríem comparar, no podríem valorar.
    Aquest comentari m'ha sortit així, potser influïda per un altre comentari que t'ha fet en lluisba, i que m'ha fet reflexionar, potser algun dia m'atreviré a escriuré sobre aquestes qüestions.
    A reveure,
    M.Pilar

  • Lamento dir[Ofensiu]
    lluisba | 18-10-2008

    Que Gaudí em sembla horrible. Crec que som uns quants, indiferents a les bondats arquitectòniques i turístisques d'aquest home, però els seus edificis em semblen horrorosos.
    La culminació dl seu horror és aquest esguerro monumental de la Sagrada Família. Si els túnels de l'AVE l'ensorren, jo sóc dels qui se n'alegrarà.

    Podrem aprofitar el nou solar per fer un parc més gran i més coherent. I de passada, tindrem una església catòlica menys.

  • Preciosa la composició[Ofensiu]
    bocidecel | 17-10-2008 | Valoració: 10

    ...preciosa la semblança amb el vaixell fabulós de veles de zèfir, que respon equànime a la bellesa de l'edifici. Tendresa en la dedicatòria...
    No puc dir més, tu ja ho dius tot.

    Una abraçada. Un plaer.

  • l' has brodat.[Ofensiu]
    JOANPG | 17-10-2008 | Valoració: 10

    I és una recreació, en vers, de les maravelles
    gaudinianes. Felicitats.

    Una forta encaixada de JOANPG.

  • M'HE EMOCIONAT![Ofensiu]
    EULALIA MOLINS ARAGALL | 16-10-2008 | Valoració: 10

    Jo soc Barcelonina, i veure que aquests monuments son vistos amb uns ulls tant diferents cada dia! Aquesta vegada has brodat el vers, la teva dedicatoria a un altre relataire es com un homenatge, a ell, a tu i a la Pedrera, que tant il.luminada fa molta patxoca.

Valoració mitja: 9.83

l´Autor

Foto de perfil de F. Arnau

F. Arnau

207 Relats

1238 Comentaris

340013 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Foto: A la Casa Museu Pinazo (Godella, febrer del 2016).
------------------------------------------------

Us demane que no em valoreu, com ja han fet molts companys de RC...

MOLTES GRÀCIES!!!

------------------------------------------------

Sóc el Francesc Arnau i Chinchilla, un poeta autodidacte que el 24 d'Octubre del 2.006, va publicar per primera vegada a RC. Des d'aleshores he publicat gairebé 150 relats (sobretot poemes), he participat als diferents Reptes, així com als Concursos organitzats al web. També vaig assistir-hi a la Megatrobada de Premià de Dalt, amb motiu del lliurament dels Poemes Il·lustrats, on vaig tenir el plaer de conéixer a alguns dels relataires. Enguany, al mes de Febrer vaig assistir-hi a la GIGACALÇOTROBADA '09, on vam coincidir un munt de relataires (uns que ja coneixia i uns altres de nous) al voltant d'unes cebes grillades que ens guisaren al restaurant "El Nou Glop" de Barcelona. També he participat als llibres col·lectius "Contes de fantasmes" i "Relats per a llegir amb una sola mà", publicats per bubok. Finalment, el passat mes d'Agost a les Festes Patronals del meu poble es va fer la "II Nit dels Palmitos Blancs", on es va representar l'adaptació teatral d'algunes de les meues "Històries de Beniatrol", sota el títol de "Nit de brúfols", a càrrec del Grup de Teatre "Godayla", i també es va fer un recital de poemes meus amb acompanyament de música de corda. Actualment estic enllestint el llibre que el Regidor de Cultura del meu poble es va comprometre a publicar-me per la primavera de l'any vinent, i que sota el títol de "L'espill de l'orb", recollirà una antologia de la meua Poesia...

Portada
Portada del llibre "L'espill de l'orb"

Contes de fantasmes
Foto: Portada del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat per bubok.

palmito
Foto: II Nit dels Palmitos Blancs (Godella, 15 d'Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Hi ha una frase que defineix la meua relació amb tots els companys i les companyes de RC:

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

Photobucket
Foto: A una terrassa de Gandia (Octubre del 2.006)
------------------------------------------------

Aquesta és la meua "bio":

Vaig néixer el 10 de Novembre de 1.953 a Godella, un poble de la Comarca de l'Horta del País Valencià. Considere Vicent Andrés Estellés el meu veritable mestre, malgrat no haver-lo conegut personalment, doncs, fou al llegir el seu "Llibre de meravelles" quan em vaig sentir trasbalsat per aquest món de la Poesia. Ell va néixer a Burjassot, un poble veí del meu, i això encara em va encoratjar més...
També haig de dir que, com sóc autodidacte, les meues influències són molt nombroses, i van augmentant cada dia. Per això no vull esmentar cap autor més. Tanmateix, seria un sacrilegi si no fes cap referència a l'Immortal Ausiàs March, el més gran poeta en la nostra llengua que han parit mares.

F. Arnau "dixit"

Els meus blogs:

NOVES LLUNES

L'espill de l'orb

francescarnau@hotmail.com

©Francesc Arnau i Chinchilla

28 de Novembre del 2.009

------------------------------------------------

Casa natal de Franz Kafka (Praga)
Foto: A la casa natal de Franz Kafka (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Francesc Arnau recibe la Flor Natural 2003 ( El Periódico Mediterraneo - 16/03/2003 )

------------------------------------------------

Photobucket
Foto: Octubre del 2.005, al Cantàbric en Godella (Astúries)

Porto
Foto: Al riu Douro en Porto (Agost del 2.007)

Carrer de Lisboa
Foto: Carrer de Lisboa (Agost del 2.007)

Pont 25 d'Abril
Foto: A l'Estuari del riu Tajo en Portugal (Agost del 2.007)

Carrer de Praga
Foto: Carrer de Praga (Agost del 2.009). Noteu el gran paregut amb el Carrer de Lisboa...

Vista del Riu Moldava
Foto: Vista del riu Moldava (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

------------------------------------------------

AGRAEIXO ELS VOSTRES COMENTARIS, SIGUEN DEL SIGNE QUE SIGUEN...
MOLTES GRÀCIES COMPANYS I COMPANYES RELATAIRES!

------------------------------------------------

Viatge virtual a Roma
Foto: Amb els meus fills Núria i Guillem, els dos millors poemes que he fet fins ara, en un viatge virtual a Roma, un dels llocs que espere visitar aviat. (Juny del 2.008) Muntatge de Photoshop: -Leti Garcia-


Foto: Amb la meua dona Isabel, coautora dels meus millors poemes... ("Els dansaires", edifici de Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"ATZAR" (Bombardeig de tinta), dibuix de l'autor, de l'any 2.001, sobre el que es va realitzar el 9è REPTE POÈTIC VISUAL.

------------------------------------------------

Ametller en flor
"Ametller florit" de Josep Arnau i Xinxilla -Any 1.990- Oli sobre tela (335x270).

------------------------------------------------

Epifania
"Ja vénen els Reis!" Antonio Martínez (Godella, 1979) -oli sobre llenç- 80 x 65 cms.

------------------------------------------------