El turista

Un relat de: Ivan Bonache
Un madrileny acaba d’aterrar a Barcelona. Té el cap ple de prejudicis. Està recelós, mira al voltant amb la sensació de que tothom és molt agarrat i, com que no porta barretina, té por de ser reprès per algun catalanista exaltat i es sent com un turista al seu propi país. I clar, sense voler es troba amb un català. El mira amb desconfiança i procura no acostar-s’hi gaire. El català també l’ha vist. Ha observat certs indicis: és un fatxenda i les des finals les transforma en zetes. És madrileny! No! Pitjor! És espanyol! Les mirades es troben i salten espurnes. El madrileny, amb un correctíssim castellà, saluda amb fanfarroneria, i el català, de naturalesa malvada i roïna, contesta amb un català d’accent tancadíssim.
La conversa sembla una mena de combat, una dansa absurda que només serveix per entretenir als idiotes avorrits que, passant pel costat, s’adonen i paren a xafardejar. Ràpidament es formen dos bàndols: uns donen suport al madrileny, faltaria més, els altres, al català, estem a casa, coi! Comencen a fer comentaris, a cridar, i això fa que els combatents es vagin animant. La conversa catalano-castellana va pujant de to sense abandonar la correcció i comencen els retrets, les injúries. Amb cada cop verbal, el públic aplaudeix i ovaciona al seu preferit, però s’està amuntegant tanta gent que estan començant a empènyer i la distància entre ambdós combatents s’està reduint.
Quan estan a tocar, cadascú sent l’alè de l’altre a la cara. La gentada crida, volen sang, arreglem-ho d’una vegada! Estan tan a prop que el contacte físic és involuntari. La catàstrofe sembla inevitable però, llavors, només llavors, es miren als ulls, s’adonen que l’altre és un ésser real, una persona de car i ossos, i es fonen en un petó apassionat i violent. S’abracen i rodolen per terra mentre la gentada exclama amb horror davant d’aquell desenllaç tragicòmic i se’n tornen, decebuts, a les seves vides buides i insulses.

Comentaris

  • Convicció[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 22-05-2014 | Valoració: 10

    Evidentment, no cal arribar a extrems de violència. Jo venc cupons i cada dia em trobo amb gent de tota mena. D'entrada parlo en català amb tothom (bon dia, què tal, adéu, bona sort, etc.) i cap problema. Però a la oficina de "la Caixa" han posat una noia aragonesa que no vol dir res en català, ni bon dia, ni adéu, ni res; sempre diu "buenos días" i "hasta luego", sempre. La correcció és imprescindible per a la bona convivència i la convicció dels sentiments, també. Jo vull la independència perquè em sento català. No tinc res en contra de ningú, al contrari. Una forta abraçada i reconeixements per la teva feina.

    Aleix

  • Divertit[Ofensiu]
    iong txon | 21-05-2014

    i una mica surrealista. Això del petó "apassionat i violent" jojo, sense comentaris..
    M'ha agradat llegir-lo. (Gràcies Anna per la recomanació)

  • M'ha encantat llegir aquest relat![Ofensiu]
    Annalls | 21-05-2014 | Valoració: 10

    .Ho he passat d'allò més bé i sap greu que no tinguis comentaris. Fa poc vaig anar a extremadura i un xic a castella i la veritat es que entre uns i els altres i els aldarulls que sents comentar, anavem un xic acollonits, la primera vegada que em passava una cosa així al viatjar per Espanya, que ja sabem el que hi ha i la mania que tenen de conquistar i no assabentar-se bé de les coses, etc. però la gent és amable, oberta, acullidora, sense anar més lluny, a madrid fa dos anys en veure que miravem el mapa es va aturar un home i ens va portar fins una cruilla des on ja estavem situats, em va preguntar : No sois de aquí verdad ? i jo que tinc un accent a all i oli que tomba li vaig dir somrient : No . Cap problema !
    I aquesta vegada tampoc... be alguna mirada més indiscreta del compte, com davant una taula en una terrassa vaig dir: Aquesta em va de collons !! (fina jo), però res de res. Em va fer pena i tot que ens haguim de separar per culpa dels politics i d'alguns que ens han tractat tan malament !
    Un relat molt divertit que hauries de promocionar , no se com... posal al forum !!

    Anna

Valoració mitja: 10