El traginer dins la nostra pagesia

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

El lloc que ocupava el traginer en la nostra pagesia també era prou important, es clar que totes les feines ho són prou si es volen fer ben fetes, ell tenia que tenir cura del mascle de la mula, del cavall i de la llegua de la casa pairal.
Casi tots els traginers eren de terra endins i molts de la comarca de la Segarra, normalment eren fills segons o tercers d'una casa de pagès, que després d'haver pagat la quinta, o sigui, el lliurament de fer de soldat, els hi deien:
-Ara noi, espavilat! I ves per tú, que de casa ja n'has tret tot el que en podies treure.
Llogat a la casa de camp, com ja hem dit, s'encarregava dels animals i de la feina que el seu amo li manava i havia de guanyar-se la seva confiança.
El traginer era un dels principals factors dins l'economia de la casa de camp, acompanyava als seus amos a les fires comarcals amb la tartana, anava a rebre els forasters a l'estació del ferrocarril i els hi tornava per marxar; generalment es passava anys amb el mateix patró i acabava sent gent ben reconeguda per la família, parlant-li amb la tradicional franquesa com si fos un més d'aquella casa.
Alguns quan tenien cèntims estalviats es buscaven una noia i es casaven, d'altres es quedaven amb l'amo tota la vida deixant un bon record a la família.
Aquest ha sigut el traginer català de la nostra pagesia.

Comentaris

  • El Traginer[Ofensiu]
    August | 23-03-2006 | Valoració: 10

    Una figura ben enigmatica del nostre camp. És curiós com hem passat de la Masia a la ciutat eliminant tots aquests personatges... tot i que ha sigut necessàri pel desenvolupament sempre deixa una mica d'anyorança i nostalgia.

  • costumari català[Ofensiu]
    vitrasius | 23-03-2006 | Valoració: 10

    M'agrada recordar aquests costums dels nostres avis. Jo que, de petit, he viscut a pagès apreciu molt aquest relat.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314316 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com