El temps d'hivern

Un relat de: Josoc

Tema : El temps d'hivern
1-El primer que se m'acut és comparar el temps amb el tema de l'edat de les persones.
Tenim: primavera, estiu, tardor i hivern, corresponents a: infància, joventut, adultesa i vellesa.
Mirat així resultaria que parlar del temps d'hivern equivaldria a parlar de l'edat de la vellesa, En el meu cas, de la meva vellesa.
En complir els vuitanta anys vaig escriure un, diguem-ne poema en prosa, situant-me a la tardor de la vida. Més llavors, per quan deixaríem la vellesa?
........................................................................................................................................
2-Recapacito: A l'hivern els dies solen ser grisos, amb boires que fins sembla que apaivaguen els sons dels carrers, la gent passa de pressa, no s'atura a parlar, perquè fa fred. Sovint el terra està mullat, no tant per la pluja com per la humitat... però a vegades surt el sol tímidament per entre les boires i al seu impuls el cel es va aclarint deixant-nos admirar el seu to blau. Això que a l'estiu ens pot arribar a atabalar, quan passa a l'hivern ens omple de joia, ens dóna una calidesa que fon el fred.
No hi ha gaires espectacles al carrer a l'hivern, no se celebren festes majors, però tenim les festes més sentides de l'any: Nadal i Reis. No ens parem a parlar pels carrers, però en reunim a casa amb familiars i amics.
Veiem que sempre podem contrastar coses negatives a coses positives. Intentem aplicar-ho a la nostra vida. Jo, a la meva vida ja entrada en la vellesa.
Tinc (i més que tindré) limitacions, però tindré també compensacions? Provaré de buscar-les! La veritat és que en el fons crec que fer-se vell és mala cosa. Les coses no aniran a millor, sinó a pitjor, almenys físicament. Com a l'hivern, els dies seran més grisos, però es qüestió de saber apreciar els espais corresponents als dies de sol. Segurament tindré menys ocasions de festa, però hauré de saber-ne trobar algunes de tan importants per mi, com per poder ser comparables a les del temps de Nadal.

Que el Bon Nadal i Feliç Any Nou! Es pugui correspondre amb: Bona vellesa i feliç entrada a la nova etapa de vida! Vull saber trobar Bellesa a la vellesa.

Ja sé que el tema de què s'havia de parlar era el temps d'hivern, creieu que me n'estic desviant molt? Us en demano perdó. Sóc així de transgressora! Ja sabeu, és culpa de la inspiració del moment.
....................................................................................................

3-Feia uns dies que em barallava amb aquest títol, la musa inspiradora que acostuma dictar-me els temes, no semblava sentir empatia per aquest. Estàvem eixorques, ella i jo.

Fins que la tarda/vespre del dissabte 19 de desembre, amb el fred més fred de tot aquest hivern i d'uns quants enrere, ho vaig tenir clar. Allò era el temps d'hivern! Em vaig estar a l'aire lliure des de les 4 a les 9. Estava mig congelada, a penes em sentia mans ni peus. I no obstant estava contenta, feliç. Sentia música, veia llumenetes i notava calor humà.
No, no desvariejava, era que estava col·laborant en un acte de sensibilització de Mans Unides en pro d'un projecte de la República Dominicana per ajudar a més de 600 persones a sortir de la misèria per mitjà d'una possibilitat de treball. Les llumenetes procedien de les 4.000 espelmes que els col·laboradors compraven, encenien i posaven a les escales de l'església, la música, primer de la cobla solidària i més tard de la coral que generosament amenitzaven l'acte, el calor humà de tot el públic participant.

Així el fred del temps d'hivern es va transformar en calidesa, tal com la grisor del mes de desembre es torna esplendorós amb l'arribada de les festes nadalenques.

El contrast estava en que en el pregó de l'acte, s'explicava que l'eslògan de la propera Campanya de l'entitat incidia en la lluita contra el canvi climàtic, ja sabeu, allò de què
va augmentant la calor, amb perjudici del planeta, afectant sobretot als pobles del tercer món que són els menys contaminants.
O sigui que pregonàvem que calia protegir-nos de la calor en el dia més fred de l'any. Som així de desconcertants els humans i és així de ple de contrastos el temps d'hivern.

Comentaris

  • Temps de vellesa o de fred[Ofensiu]
    Unaquimera | 01-05-2010

    Tal com et vaig dir que faria, he tornat per llegir el teu assaig sobre El temps d'hivern, i veig que, tot i que dius que en alguns moments perds el tema, has sabut treure-li molt de suc, i que resulta saborós anar-ho degustant a poc a poc.

    Em sembla molt adequat que optis per comparar inicialment l'hivern amb la vellesa, i després que ho assimilis als moments en què manca el calor humà o quan una persona té el cor glaçat: molt bones comparances!
    Continuant amb el nostre joc particular de coincidències, aquí tens la meva NINA DE NEU.

    En el teu darrer comentari m'has preguntat si buscaria el relat sobre la foscor: i tant que ho faré! Mentre ho edites i t'ho publiquen, continuaré llegint els que ja tens...

    T'envio una abraçada ben càlida,
    Unaquimera

  • Una lliçó de vida...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 12-04-2010 | Valoració: 10

    Una lliçó de vida ens dones en els teus escrits. Tan se val que et desviïs del tema principal; agafis el tema que agafis el tractes amb una humanitat i senzillesa que ‘arriba?, que et deixa trasbalsat, que et fa pensar...
    -Joan-

l´Autor

Foto de perfil de Josoc

Josoc

129 Relats

525 Comentaris

121231 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc una apassionada de les lletres, m'agrada llegir i escriure. Durant molt de temps he guarsat per mi sola la majoria dels meus escrits. Fins que vaig descobrir els RELATS. M'agrada pensar que són llegits, tal com jo llegeixo els d'altres. M'agradaria molt que els comentéssiu.