El sopar

Un relat de: gladia

Va donar-se mitja volta. Ja feia una bona estona que estava intentant dormir i li era impossible reconciliar el son. Al cap de cinc minuts s'aixecà. Mira el petit despertador negre, les quatre. Obrí el llum i s'assegué al llit. Es calçà les sabatilles i es posà la bata. Sortí al balcó i començà a contemplar les estrelles. Reconegué unes quantes constel·lacions de les que li havia ensenyat el seu avi quan era petita. Sempre li agradava observar-les. Recordava quan tenia cinc anys que al fosquejar, sempre anava a buscar a l'avi Mingo i sortien a la galeria de la casa d'Argentona. Allà ell li ensenyava a distingir els milers estels i li explicava històries fascinats sobre els seus orígens. I ella ho vivia clarament. Al anar-se'n al llit, somniava amb totes aquestes històries. Curiosament o expressament, ella sempre era la protagonista, gran, alta i molt esvelta. Recordant aquells vells temps, sentí nostàlgia pels bons moments viscuts en aquella casa d'estiu. Quan nasqués el seu fill, també li ensenyaria tot el que sabia sobre aquest llençol immens. Quan nasqués el seu fill... es mirà la panxa i l'amanyagà. Faltava poc, justament un mes i dos dies per acabar. El seu marit i ella l'esperaven amb molta impaciència.

Per sota el balcó, passà un cotxe negre a molta velocitat. No, no podia ser el seu espòs. Havia anat a un sopar d'amics i no sabia cap a quina hora tornaria. Ja la havia avisada: "Tornaré força tard. No m'esperis desperta." li havia fet un petó i havia marxat deixant enrera una flaire de la colònia que ella li havia regalat pel seu sant.


- Cambrer!! Una altra ampolla de cava!!
- Què en siguin dues més!!

Una colla de vells amics, retrobats després de molts anys, havien acabat de sopar i xerraven animadament sobre la seva època. Èpoques d'estudiants universitaris, èpoques de boges nits de diversió. Els que estaven allà, eren casi una vintena. No s'havien pogut reunir tots. O bé no s'havien pogut localitzar o bé tenien ocupacions més importants que anar a un sopar d'amics. Aquests últims eren d'aquells que ara s'havien convertit en grans advocats, amb la feina fins al coll, empresaris estressats o homes de negocis que en aquells moments estaven en una reunió a Estocolm per parlar ara de la borsa, ara dels bonsais. Però els bons amics mai falten i enmig d'aquell aldarull, perdurava una gran amistat. L'un li ensenyava a l'altre les fotos dels seus quatre fills i de la seva dona i l'altre li explicava com poder arribar a enganyar als indesempallegables inspectors d'hisenda. Tot eren rialles i gaubança mentre les ampolles d'alcohol apareixien plenes i marxaven buides tan ràpidament com hom fa aparèixer i desaparèixer la llum per l'interruptor en qüestió de segons. Molt més tard, només quedaven ells, l'amo i els impacients cambrers.
L'amo, al veure que aquella cridadissa no s'apagava, els portà el compte dins un platet i marxà amb la solemnitat digna d'un duc cansat de la seva vida rutinària. Els homes començaren a fer comptes i després d'afluixar un bona part del seu sou, marxaren del restaurant. Decidiren seguir la nit anant a un pub. Uns quants encertaren la idea mentre que la resta tornava a casa seva amb gran mal de cap i mareig. Al pub començà de nou la gresca i els gots buits tornaren a aparèixer, ara al damunt de la barra. A les cinc decidiren marxar i donar per acabat el que havia començat amb un sopar i havia acabat amb una gran disbauxa. Però la sortida del local fou catastròfica: els pocs que s'aguantaven drets ajudaven als menys afortunats, que no es veien ni les mans, a baixar els dos graons que hi havia davant la porta, mentre uns altres no volien marxar tot i la mirada insistent i mortal del pobre cambrer. Un caigué per terra i quan es volgué aixecar, es donà amb el cap contra una taula causa de que tornés a caure per terra mig inconscient. Un altre intentava lligar-se una dona de cap a seixanta anys, amb els cabells crespats i blanquinosos, més pintada que un quadre de Toulousse Lautrec. A les sis molts ja havien marxat amb els seus cotxes. A uns quants els quedava la casa a prop i hi anaven caminat, bé, més que caminant, anaven serpentejant i rebent ara i adés galletades d'aigua i crits plens de son per les seves notes mal entonades.

En Fran conduïa el seu cotxe pel carrer que l'havia de portar al trencant del seu barri. Els ulls envermellits se li tancaven i el cap no parava de donar-li voltes. Lluitava per mantenir els ulls oberts però no pogué guanyar la batalla i els tancà. L'accident fou inevitable. Els ulls quedaren tancats per sempre més.


La Marta es començà a cansar d'estar al balcó i entrà dins la cambra. S'estirà al llit i s'adormí pensant en el seu marit i el seu fill.

Comentaris

  • Holaa![Ofensiu]
    Flanagan | 23-08-2006

    Bé, potser sí que és un relat previsible, argument típic, etc. Però està ben escrit!
    A continuar escrivint!
    Fins la propera!

    Alexander

  • lamauleta | 08-10-2005 | Valoració: 8

    a m'ha agradat força, i si em dius que tenies 15 anys encara té més mèrit..
    m'agradaria escriure un relat i m'agradaria que algú em donés alguna idea.
    GRÀCIES

  • Tens raó Foster[Ofensiu]
    gladia | 26-07-2005

    però també et diré que quan el vaig escriure tenia sobre uns 15 anys (no sé si has llegit la meva biografia). La història en sí jo també la trobo fàcil i senzilla però el que m'agrada són els recursos que trobava, les metàfores.... Malhauradament, ara tinc molt poc temps per escriure i quan ho probo no m'agrada...

  • em sap greu[Ofensiu]
    foster | 26-07-2005

    però el trobo simple, carrincló i alhora d'un tràgic previsible i descafeïnat. M'ha fet mal el recurs fàcil d'utilitzar l'embaràs per tal que el final sigui més frapant. Pobre dona! Embarassada, esperant amb delit el retorn del seu maridet que ha ha anat a sopar... i ell què fa? Comportar-se de la manera més vulgar i gastada, emborratxar-se amb els col.legues, perdre l'oremus i, a sobre, tenir un accident mortal perdent tot el seu meravellós futur.
    Ho veus, no?
    adéu bonica, et comentaré tot seguit el fan, perquè escriure, escrius bé.
    foster

  • el fan[Ofensiu]
    ranma | 19-04-2005

    bé, aquest m'ha agradat, però potser m'ha agradat més el darrer que has penjat. M'agrada perquè no abuses gens de les paraules i no comences a embolicar-te en tonteries quan, degut al tema, és difícil contenir-se. no et poso valoració perquè he tingut problemes amb això, però entén que m'agraden els teus relats i que els seguiré llegint. per cert, t'agrada flaubert?

l´Autor

Foto de perfil de gladia

gladia

13 Relats

19 Comentaris

20624 Lectures

Valoració de l'autor: 9.13

Biografia:
Fins ara no m'havia atrevit a mostrar els meus escrits a ningú, em feia vergonya, els volia tenir com a un secret meu. Però m'he atrevit i aquí els teniu. Alguns dels relats són relativament vells, els vaig escriure en plena adolescència i crec que va ser una etapa molt bona per treure tots els neguits i les pors. En la meva ment formen part d'un llibre anomentat "Històries senzilles per a gent intranquil·la". Espero que us agradin i tan si és així com si no, comenteu-los, si us plau, no sabeu la il·lusió que em fa saber la vostra opinió. Si voleu contactar amb mi no ho dubteu: cargolada@hotmail.com