El somni d'en Claudi “ el Moliner”

Un relat de: panxample

Una partida de vint homes s'afanyen pel camí que va d'Alcover a Farena. El cap d'aquesta colla, Claudi “el Moliner”, busca refugi on reposar i refer-se de les nafres rebudes fa tres mesos, mentre es trobava defensant Barcelona.

La guerra de successió es troba en el seu període final. Un grup de nobles catalans, quan ja tot sembla perdut, decideixen continuar la lluita contra Felip V. Tota Catalunya aparegué plagada d’escamots.

Claudi s'allista en un dels escamots utilitzant el nom d’Ernest Grau. Es lliura completament a una vida d’aventures, emboscades i sorpreses contínues. La lluita es perllonga gairebé dos anys, fins que cau Barcelona en mans de les tropes borbòniques, amb la qual cosa cessa la resistència i tot el territori català queda sotmès a Felip V.

A Claudi, a partir d’ara, se'l coneixerà amb el sobrenom de “ Claudi el Moliner”. Durà una vida compromesa amb els seus principis i defensarà el territori i la seva gent amb anhels de llibertat. No es limita a formar una quadrilla amb els homes que té al voltant, units per unes mateixes circumstàncies, sinó que busca als millors, és a dir els més valents i distingits en aquesta guerra, “ el Pepus”,“el Pigot”, “el Gravat”, “el Bardassa”, “el Pagès”,“el Llarg”… a qui convenç perquè el segueixin a les muntanyes per començar una guerra de guerrilla, al crit de “visca la terra” "muiren els traïdors”.

La seva lluita anava perseguida per la constant amenaça d'un grup organitzat pel sotsbatlle de Valls, en Pere Antoni Veciana. Acabada la guerra, aquest va decidir posar-se a favor del bàndol guanyador. L'escamot d'en Veciana, tres anys més tard, serà promocionat pel règim borbònic a cos policial amb el nom d'Esquadres de Valls, popularment coneguts com “Mossos d'Esquadra”.

A Farena troba refugi a casa de la Teresa on hi fa estada. No hi falten viandes, hi ha bon caliu, a més a més coneix i s'enamora bojament de Júlia Oleguer, una jove vinguda de Barcelona, afillada per la Sra. Teresa.

Júlia Oleguer, era l'única que sabia del somni del Claudi, un somni que repetia dia rere dia. Estrany com tots els somnis. Una corrua de gent amb una papereta a les mans, vestits de maneres inadequades, amb el cap al descobert, sense barret ni gorra; desarmats, ni clotells, ni dagues, ni pedrenyal, decideixen el seu futur. Un alè, un parer, un sospir fugaç. Ferms i decidits homes i dones fan historia pel seu país.

Comentaris

 • Un text emotiu i encoratjador[Ofensiu]
  brins | 22-09-2014 | Valoració: 10

  Tota una lliçó d'història i de bona escriptura. Et felicito!

  Pilar

 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / Benvolguda Relataire:

  La teva obra, presentada a la convocatòria “Somnis Tricentenaris”, ha estat seleccionada per formar part del volum recopilatori que recollirà totes les obres finalistes. Els beneficis d’aquesta publicació seran destinats a la Marató de TV3 2014, dedicada a les malalties del cor.

  És per això que et demanem que ens facis arribar, al més aviat possible, l'autorització perquè sigui inclosa al recull (Data màxima: 30 de setembre).

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic, a l'adreça concursos.arc@gmail.com, el text que adjuntem al final d'aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ SOMNIS TRICENTENARIS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,
  Comissió de Concursos

  - - - - - - - - - -

  AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ SOMNIS TRICENTENARIS

  En/na .........................................................................................................
  amb DNI. número ......................................................................................
  data de naixement ........................................................
  i nick relataire ............................................................................................
  AUTORITZO a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure l’obra ...................................................................................................
  de la qual en sóc autor/a, en el recull "Somnis Tricentenaris".

  En el llibre vull constar amb el nom d'autor/a: .............................................

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l'ARC.

  Data .......................................

 • cal molta valentia per defensar-nos davant la fera...[Ofensiu]
  teresa serramia | 09-09-2014

  amb la pau a la mà i la lluita al cor....
  gràcies per les teves paraules....
  estic SEMPRE amb vosaltres...
  l'amor a la llibertat ens salva..
  rep tot el meu amor i agraïment....

 • Un personatge captivador[Ofensiu]
  Mercè Bellfort | 08-09-2014

  M'ha encantat la història d'en Claudi. Amb l'empenta d'aquest home segur que hom pot aconseguir allò que es proposi. A veure si ben aviat tots plegats gaudim del nostre somni, del somni també d'en Claudi.
  Una abraçada!

 • Lliçó[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 06-09-2014 | Valoració: 10

  Una veritable lliçó de literatura i història. Desconec si el personatge de'n Claudi és històric, com si ho va ser el de'n Veciana i l'origen dels Mossos d'Esquadra. Però si no ho és, ben trobat. Molts records a la família Vilella de Farena, a qui fa molts anys que no veig. Ets un autèntic mestre i m'alegra molt llegir-te de nou. Una abraçada.

  Aleix

 • Lliçó[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 06-09-2014 | Valoració: 10

  Una veritable lliçó de literatura i història. Desconec si el personatge de'n Claudi és històric, com si ho va ser el de'n Veciana i l'origen dels Mossos d'Esquadra. Però si no ho és, ben trobat. Molts records a la família Vilella de Farena, a qui fa molts anys que no veig. Ets un autèntic mestre i m'alegra molt llegir-te de nou. Una abraçada.

  Aleix

Valoració mitja: 10

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de panxample

panxample

46 Relats

297 Comentaris

57529 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
No sé qui sóc, ni que no sóc, però la vida és una meravella, cal aprofitar-la, compartir-la i gaudir-la. Encara que de vegades amarguegi.

Panxample no per que tingui la panxa ampla o sigui un panxacontent, que també; sinó que és en honor a Joan Baptista Pujol i Fontanet, (Alfara dels Ports, Baix Ebre, 1857 – Tarragona, 1883). Bandoler anomenat "panxample".

la calaixera