EL SALT DE LA PORTELLADA . MATARRANYA. TEROL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Joan Serra Saún m’enviava unes imatges d’aquest accident geogràfic situat en aquest municipi de la comarca del Matarranya, estès des de la divisòria d’aigües entre les comarques del Guadalop i del Matarranya fins al curs d’aquest riu i del Tastavins, afluent seu per l’esquerra.

El salt està situat en el transcurs del Riu Tastavins , s’hi pot accedir des de la carretera de Vall de Roures per un desviament senyalitzat, mitjançant un camí rural de terra , d’uns 3 quilometres, que acostuma a trobar-se – segons les èpoques - en bon estat.

L’alçada en caiguda lliure de l’aigua és de 20 metres i s'inicia en uns conglomerats molt cimentats del període Terciari. Es aconsellable no situar-se a la punta de precipici, en el cas de patir vertigen i també per seguretat, en no disposar de cap barana, per estar en estat natural



Al seu peu es desenvolupa una gran gorga afavorida per la sobre excavació de les aigües en materials detrítics menys consistents.

El paisatge general està definit per la successió de paleocanals de conglomerats que alternen amb estrats de gresos i argiles donant successions escassament plegades i relleus tabulars.

El salt resulta més espectacular quanta més aigua porta el riu, de vegades torrencialment, però també pràcticament sec en èpoques d’estiu en no disposar d’un cabdal regular. Si teniu bones cames i voleu fer fotos més impactants, per la part esquerra (mirant de front) hi ha un sender que baixa al riu.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407639 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com