EL PORTAL DE MAELLA I LA CAPELLA DE LA VERGE DEL PILAR DE CALACEIT. EL MATARRANYA. TEROL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Sergi Campas Canalias s’endinsava a la comarca del Matarranya, en terres de Terol, de les que em deia el Joan Serra Saún ‘la gent de la Terra ‘Noble’ no te cap mena de diferència, amb els de la veïna Matarranya; les "fronteres" les marquem nosaltres mateix, sobretot els que no coneixen a fons aquestes comarques, on les parelles es casen d'un poble a l'altre indistintament sense cap problema’.

Retratava en aquesta ocasió el Portal de Maella y la Capella de la Verge del Pilar – aquestes construccions, són un dels elements arquitectònics més singulars de la comarca del Matarranya -.

De la descripció reproduïm ; situat a l'entrada nord de la vila , rebia el nom de portal de Maella perquè era la porta d'entrada des de l'antic camí de comunicació amb aquesta població, originalment era un dels quatre portals de la muralla que tancava el contorn de la vila; al segle XVIII , es va construir al seu damunt una capella elevada d'estil barroc dedicada a la Verge del Pilar , amb la qual va canviar la seva funció defensiva – aleshores del tot innecessària - a unm l'altra eminentment religiosa .



Es tracta d'un dels portals més complexos arquitectònicament de la comarca : es situa sobre un terreny inclinat i cada façana és diferent a les altres; des dels seus quatre arcs es poden comptar fins a vuit carrers, aquesta confluència de carrers és resultat del relleu accidentat del nucli urbà de Calaceit que parteix de dos nuclis elevats i es desenvolupa vessant avall amb carrers que s'adapten a l'orografia del terreny i que es troben en diagonal . El carrer de Maella i el d'en Rufa serien els més antics i coetànies del portal , mentre que la resta corresponen a ampliacions urbanes posteriors .

Actualment , manté la seva funció religiosa i les seves portes s'obren durant la festivitat de la Verge del Pilar i la del Corpus.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407550 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com