EL PONT TOLRÀ. CABRILS. EL MARESME

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Quan sortia de Can Vives el sol s’acomiadava de Cabrils; m’havia fet per aquella tarda un pla de feina, retratar les Escoles Tolrà, l’església preromànica de Sant Cristòfol, i el Pont Tolrà.

La filosofia del coneixercatalunya.blogspot.com en qüestió de fotografies és molt senzilla; el millor moment per recollir una imatge és quan tens l’objecte al teu davant; m’advertien que possiblement no trobaria aquesta infraestructura de dos pisos, amb magnifiques arcades de pedra, les del pis inferior són d'arc rebaixat i les del superior, de mig punt. Vaig somriure recordant unes paraules que m’adreçava temps enrere el Feliu Añaños i Masllovet, ‘ tens un GPS al cap’, i com he fet al llarg dels anys em llençava a la recerca.

Era negra nit quan a la dreta del camí, a un centenar llarg de metres, quasi com un espectre veia entre la vegetació el pont majestuós. Em calia enfocar-lo amb les llums llargues del Smart, i confiar que la tecnologia m’ajudes.



El pont, segons la pàgina de l’Ajuntament de Cabrils, va ser construït l'any 1927 per iniciativa de D. Emili Carles-Tolrà i Amat [ nascut Emili Carles i Amat, l’any1.864 a Cabrils ] , segon marquès de Sant Esteve de Castellar , per tal de comunicar el poble amb la comarca veïna del Vallès, passant per Orrius.

Aquesta nissaga de laietans enamorats del Vallès, podríem assumir com a pròpies les inoblidables estrofes que signarà el sabadellenc Joan Oliver i Sallarès [ Pere Quart ] :
En ma terra del Vallès
Tres turons fan una serra
Quatre pins un bosc espès
Cinc quarteres massa terra
Com el Vallès, no hi ha res !!


El pont, conegut també com de les Heures, és alhora que un testimoni palès d’aquest amor, una prova evident de la viva intel•ligència de D. Emili Carles-Tolrà i Amat.

Aquest país dissortadament no sap estar a l’alçada dels seus millors fills.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424876 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com