El Pol fa el salt de l'Àliga

Un relat de: EULALIA MOLINS ARAGALL

Era dijous de Corpus. Tot Berga amb els berguedans estava de festa. El meu pare, enganxat al salt de l'àliga des de feia molts anys, es frisava per anar a la plaça de Sant Pere. La mare estava tan embarassada de mi, que no es veia en cor de seguir la Patum si no era per televisió.
L'avia els hi feia companyia i engrescava el pare perquè marxes a fer el salt, volia que es desfogués; a casa no hi feia res i la mare estava nerviosa veient com es perdia tota la festa sense cap necessitat.
- Marxa home!- Li digué - et mirarem per la televisió, deixa el mòbil connectat, per a qualsevol novetat, et farem una trucada.
El pare es va deixar convèncer i va engegar a córrer cap a la Plaça de Sant Pere.
La mare estava cansada i volia anar a dormir, per això varen decidir que fos el vídeo el qui gravés els salts d'aquella nit, l'endemà més descansats en gaudiren tots plegats .
L'avia va posar la cinta de vídeo a la gravadora i també va anar a dormir.
Encara no feia deu minuts que havien ocupat els respectius llits, quan la mare es va presentar davant de l'habitació dels avis, tot avisant de que havia trencat aigües i que el salt de plens estava apunt de començar.
L'avia va telefonar de seguida el pare, que es trobava al mig del salt de l'àliga. La Plaça de Sant Pere, estava en silenci absolut, apunt perquè l'àliga saludes a la Mare de Deu de Queralt i a totes les autoritats, quan es va sentir el sonar del mòbil del pare; l'àliga es va aturar i va esperar que el pare contestes a la trucada. Quan va haver acabat, l'àliga va fer la salutació i va abandonar la plaça, juntament amb el meu pare, que sense perdre passada, va arribar a casa suat i nerviós, apunt per marxar cap a l'hospital.
Abans d'acabar el dia de Corpus, jo havia nascut, quedant constància en l'enregistrament del salt en el vídeo, què era jo, en Pol, qui volia estar present al salt de l'àliga d'aquell dijous.



Comentaris

  • que entranyable, Eulàlia![Ofensiu]
    teresa serramià i samsó | 12-06-2007 | Valoració: 10

    i molt divertit a la vedegada.

    la meva família ha passejat MOLT per berga, sobretot l'època dels bolets, ja fa anys, però.

    GrÀCIES PER COMENTAR-ME. eT VEIG A LA FOTO I FAS CARA DE FELICITAT..., bravo pels de Berga!!

    recordo amb molt d'amor les meravelles de les vostres terres.

    Parlo de "ferides" però amb l'únic objectiu de donar més relleu a les hores bones, que n'hi ha moltes, tu me n'has donat una, ho veus?, Ara, comparteixo el teu somrís.

  • HE PARLAT AMB L'AVIA DEN POL[Ofensiu]
    IRINA | 27-05-2007 | Valoració: 8

    I DIU QUE TOT VEIENT EL VIDEO PER LA TELEVISIO SE LI POSA LA PELL DE GALLINA EN RECORDAR LA NIT DE CORPUS QUE VAREN PASSAR TOTS PLEGATS. ARA DIU QUE EN POL TAMBÉ S'HO MIRA, PERÒ NO ACABA D'ENTENDRE L'ANECDOTA, MES ENDAVANT JA HO FARA. TOT I NO SENT BERGUEDANA, DESCRIUS LA PATUM COM SI L'HAGUESSIS VISCUT TOTA LA VIDA. UN PETO EULALIA.

  • AQUEST RELAT[Ofensiu]

    ES UN HOMENATGE A LA FAMILIA ARTIGAS-CORT, QUE JUNTAMENT AMB EL SEU FILL POL, VIUEN, ACTUEN I ES COMPORTEN COM A BERGUEDANS DE PURA CEPA. EULALIA.

  • Hola Eulalia![Ofensiu]
    Carles Malet | 06-05-2007

    Crec que és el primer cop que ens comentem. I vull tornar-te el comentari al meu relat de "La Laia juga sola" per dos raons:

    1) Sempre intento correspondre a tothom qui es pren la molèstia de llegir-me i comentar-me. Crec que és una qüestió d'educació entre els membres d'aquesta web. En el cas del teu relat, deixa'm dir-te que l'he trobat ben portat, directe i ben documentat, transpirant l'experiència de les teves terres

    2) En segon lloc, perquè m'ha deixat amoïnat la teva preocupació sobre el possible rerefons autobiogràfic que atribueixes al meu relat. Res més lluny de la realitat. M'agrada inventar històries de ficció, que alguns amics em diuen que destil·len de vegades un xic de tristor o angoixa. Però si bé en Passa-Temps sí que és el nom d'un personatge inventat per una de les meves filles, sortosament, és una nena sociable i plena de vida que, a dia d'avui, està orgullosa que el seu pare hagi creat un relat de ficció amb un personatge inventat per ella.

    Una abraçada i fins el proper comentari!

    Carles

  • Una entranyable anècdota![Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 01-05-2007 | Valoració: 10

    Efectivament, en Pol fa el salt de l'Àliga... abans i tot de néixer, que ja és dir!!! Només puc objectar sobre alguna falta d'ortografia (l'àvia porta accent [la paraula, vull dir, no qui ostenta el càrrec d'àvia]), i no gran cosa més. Has enfocat bé el tema i li has donat un toc d'intriga. Clar que amb les corredisses de moments com aquest, tota intriga de novel·la pot semblar poca, jejej!

    I no és fins llegir l'última o les últimes frases que el lector pot entenre el perquè del títol: en Pol fa el salt de l'Àliga. Clar que la gent que hi devia haver congregada a la Plaça de Sant Pere devia preguntar-se el perquè d'aquell comiat apressat de l'Àliga... Ai, si sabessin que, en el fons, qui va fer el salt era en Pol!

    Molt ben portat, de debò. I molt, molt berguedà!

    Una forta abraçada, Eulàlia, i gràcies pels teus comentaris, també!!!

    Vicenç

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Foto de perfil de EULALIA MOLINS ARAGALL

EULALIA MOLINS ARAGALL

59 Relats

380 Comentaris

75141 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:
NASCUDA A BARCELONA L'ANY 1.957, ACTUALMENT RESIDENT AL BERGUEDÀ, DES DE L'ANY 2005 HE COMENÇAT A GAUDIR D'INTERNET, EN SOC AUTODIDACTA, ENCARA QUE LI DEC MOLT APRENENTATGE AL JOVENT DE CASA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "LA FALDA DE LA IAIA PEPA" EN EL LLIBRE "RETRAT DE DONES" DEL PRIMER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONES, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT, "AVUI SOPAREM A CASA" EN EL LLIBRE "ASSAIG GENERAL" DEL TERCER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "QUATRE CARTES A VIDA O MORT" EN EL LLIBRE "INSTINT DE MARE" DEL CINQUÈ CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIONS ESPORÀDIQUES DE RELATS EN EL QINZENAL, BERGUEDÀ ACTUAL.