El pobre Sant Elm, patró dels marins (i SHS 109 al 114).

Un relat de: Joan Colom
És curiós el cas de l'escriptor valencià Marià Ferrer i Gallart, del qual els membres del Club de Lectura Arrancapins I n'estem llegint la primera obra publicada, "El Santíssim Crist de l'Esglai", de l'any 2003, guardonada per l'Ajuntament de València amb el XXI Premi de Narrativa en Valencià 'Constantí Llombart'", però no en sabem gairebé res més: que va néixer en el barri d'El Cabanyal del cap i casal, en 1941, que era llicenciat en Geografia i Història (Història Contemporània) i que, segons diuen, és mort. L'únic episodi de la seva vida que he trobat a Google és que als vint anys va guanyar una de les places de escrivent convocades pel Ministeri de Marina; o potser va obtenir-ne el títol al final d'uns estudis, ja que, entre les Escoles de l'Armada, llegeixo que hi ha la de Suboficials i la d'Escrivents.

La novela tracta dels homes de la mar, té com a narrador/protagonista un grumet (gat de barca, en valencià) i se situa a principis del segle XX. La qüestió és que estic començant-la i és divertida de debò: en Marià Ferrer gasta una ironia que em recorda la de Pere Calders. Tot i que fa servir un llenguatge prou planer, he pres nota d'alguns mots que desconeixia, com ara que argue és sinònim de cabrestant. I aquí és on m'he recordat que a Sant Elm, patró dels mariners i també conegut com Erasme, se'l representa sovint amb un d'aquests ginys, en què cordes o cables que s'enrotllen sobre un tambor arrosseguen o eleven una càrrega. Màrtir quan la persecució de l'emperador Dioclecià contra els cristians, diu la llegenda que, després de sobreviure miraculosament a nombrosos suplicis, "els seus budells li van ser extrets entortolligant-los a un argue o cabrestant" (Viquipèdia). També m'ha vingut a la memòria la pintura "Martiri de Sant Erasme" de Josep Vergara, exhibida a la Catedral de València. Junt amb "Martiri de Sant Vicent", el pintor va regalar-lo en 1790, per haver nascut precisament en l'onomàstica del sant: els dos quadres es troben a dreta i esquerra de la Porta de l'Almoina; quan un va a sortir de la Catedral per allà, se'ls troba de front i, potser perquè els han penjats a una altura considerable i no estan massa ben il·luminats, encara no he conegut ningú que se n'hagi adonat. D'estil barroc tardà, la composició en diagonal, fent joc d'alguna manera amb els braços de la creu-de-Sant-Andreu on és lligat Sant Vicent, a l'altra banda de la porta, és típica d'aquesta estètica de la convulsió i la desmesura. El cos de Sant Erasme, nu i lligat de peus i mans, s'alinea segons la diagonal que va de l'angle superior dret a l'inferior esquerre, i els perversos botxins, amb el budell tibant des de la panxa del màrtir fins al cilindre del cabrestant, s'alinea segons la que va de l'angle superior esquerre a l'inferior dret. Si prescindíssim del capalçat semiel·líptic que proporciona un espai suplementari als angelets que s'ho miren des del cel, i ens limitéssim a la zona rectangular del llenç, el forat per on li extreuen el budell n'ocuparia exactament el centre geomètric.

Res de nou: ja no estranya a ningú que una religió que té com a icona més representativa la figura d'un moribund clavat a la creu, es complagui amb l'exhibició d'escenes tan sàdiques. Després diran dels videojocs...



Exclusiu per als aficionats als Sudokus Hexagonals Simètrics:

— Les opinions i suggeriments que creguis que poden interessar a tots els jugadors, envia'ls com a Comentaris al present Relat.

— Les demandes d'arxius i les consultes relatives a la resolució de SHS concrets, envia-les a l'adreça joancolom47@gmail.com.

— Si vols anar al primer relat de la sèrie amb enllaços als SHS, per assabentar-te de les regles del joc o del procediment de resolució aconsellat, fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb la Plantilla Hexagonal (full pautat per a 6 SHS), fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb els SHS 109 al 114 (enunciats i solucions), fes clic aquí.

Comentaris

  • Resposta:[Ofensiu]
    Joan Colom | 26-09-2019

    Només em consta que el teu comentari d'aquí i el del relat "Quins temps, aquells! (...)" estan fets el mateix dia, però ignoro en quin ordre els vas escriure. Com que en aquell fas esment dels sudokus que jo anomeno SHS i en aquest no els explicites però opines que en el meu relat canvio de tema massa abruptament, m'ensumo que en tots dos casos has entès que la part final, que porta per títol (en negreta) "Exclusiu per als aficionats als Sudokus Hexagonals Simètrics" i està separada del text precedent per una línia horitzontal, forma part del relat i ve a ser-ne la conclusió.

    Si aquesta suposició és encertada, hauré de reconèixer que sóc més mal comunicador del que em pensava i que els relats encara es mereixien una valoració pitjor. I és que aquestes postil·les finals sols pretenien ser una torna o propina afegida al relat, que s'oferia a més a més i que constituïa un joc paral·lel però d'una altra mena: res a veure amb el relat en si. És per això que el primer enllaç remetia els lectors interessats al relat "Biblioteques, picaresca i Sudokus Hexagonals Simètrics (SHS 1 al 12)", publicat el dia 11-02-2019, on quedava explicada (tot i que potser no justificada) la decisió d'afegir aquests exercicis als nous relats. Pero se m'havia escapat un "petit detall": que el temps de lectura estimat per a aquest relat inicial era de 33 MINUTS i que no se'l llegiria ni déu.

  • Curiós i valuós relat.[Ofensiu]
    unicorn_gris | 19-09-2019 | Valoració: 8

    Hola Joan.

    El teu relat m'ha agradat bastant. Només he entès algunes coses, com el pobre Sant Elm, víctima de la desgràcia, i tu mateix, que, com jo, escrius articles que després no troben lector (o no gaires lectors).

    Opino que hauries de polir una mica el teu estil i procurar no fer-ho tant comprimit; deixar que el lector disfruti i no canviar de tema tant abruptament. Bé, només opino.

    Però, malgrat la parcial incomprensió del teu relat, m'ha semblat agradable. Com si fós, en certa manera i fins a cert punt, una peça de piano.

    Ens anirem llegint. Salut!!