EL PETIT SECRET DE SANT JORDI

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Fa mils anys en un indret hi vivia un rei i una reina que tenien una filla en edat de maridar-se-, però cap pretendent li feia el pes
La reina la seva mare després de rumiar molt , com que era una mica bruixa n'empesca una. Agafa un llangardaix el més gros que va trobar al safareig del castell i el va convertir en un drac, va pensar que un cavaller el haguera de matar i el mes fort potser seria de grat de la princesa. El que no pensa sortiria tan ferotge. Els pagesos es queixaven que s´els cruspia els anyells
El rei després de pensar va fer fe una crida pels pobles del regne. Els deia que el noi més valent que mates el drac li donaria la mà de la seva filla.
La princesa en assabentar-se va dir, ja veurem....., si és tan eixerit i tan valent potser ho podré considerar, ara ja ho veurem......., la filla jugava en ventatge també era una mica bruixa i va dir unes paraules. l´espasa s´havia de purificar amb la flor que floreix en un indret més pur-
El cavaller Jordi, era un noi alt ros amb ulls blaus, pobre com una rata, sols tenia l´espasa. Despres de pensar molt i consultar-lo a la seva mare que era dona eixerida i una mica bruixa també, en aquell poble totes tiraven es veu per aquest cantó.
La mare li va dir , deu voler dir la flor de neu l´Edelweiss creix al cim ,és de color blanc la reconeixeràs perquè és preciosa, , però vés en compte no la facis malbé ni han mòlt poques, sols tens d´acaronar l´espasa amb les flors sense tallar-la i la teva espasa serà màgica
El noi agafa el cavall i va cavalcar als Pirineus, quan el cavall no puge mes per la neu camina i trisca muntanyes a munt, al com de tot com enterrada entre unes roques, jas que començava la primavera la veié, i resta encisat. Amb cura acarona la fulla engtre les flors m´entres donava gràcies a la planta pels seus serveis i torna tan de pressa com va poder al castell.
Amb l´espasa toca el drac que és convertí altra volta en llangardaix i la princesa li entregà una rosa i ell seu amor. I vet aquí un gat i una rata i la llegenda de Sant Jordi és contada.Aquest es un petit secret de Sant Jordi.

Comentaris

  • Gràcies...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 09-05-2019

    Gràcies Montserrat per la teua visita a la meua pàgina i per les teues paraules per al meu poema, "Anem a vota".
    Una abraçada.
    Perla de vellut

  • L'espasa de Sant Jordi.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 07-05-2019 | Valoració: 10

    Molt curiós i molt bo aquest relat.
    Sant Jordi va acaronar amb l'espasa i es va convertir en màgica. Molt curiosa la història i amb una admiració total per part del cavaller Jordi, al convertir el llangardais en drac, i així es va casar amb la filla del rei.
    Una abraçada...
    Perla de vellut

  • Origen de la paraula.[Ofensiu]


    Fardatxo: de l'aragonès fardacho, que, segons H Schuchardt , ve del grec modern χαρδουν o de l'àrab ḥirdun.

    Llangardaix: probablement d'una forma del llatí ibero-romànic *lacartus.

  • Espasa[Ofensiu]
    SrGarcia | 06-05-2019

    Una versió ben original de la llegenda.
    Sovint em miro el programa "Forjado a fuego" i això de tocar la flor amb l'espasa sembla el que allí en diuen "tractament tèrmic", però no he vist mai que ho fessin amb flors, encara que siguin flors de neu.
    Al meu poble al llangardaix li diem "Fardatxo", una paraula ben curiosa.

  • Sense vessar sang...[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 06-05-2019 | Valoració: 10

    Aquesta nova versió teva d'en Sant Jordi m'ha agradat molt. Primer això de convertir un llangardaix de safareig en un imponent drac, lo de la flor de neu com a símbol de la puresa, lo de les marones fetilleres, i en acabat això de que el ferotge drac esdevingui altre cop un llangardaix de grandària normal, per comptes d'esser occit amb l'espasa. Els animalistes te premiaran.... Bon relat Montserrat.

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323172 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.