El país que no volia ser llunyà

Un relat de: il·lia Sàlvia Jaumandreu

Temps era temps, existia un país molt llunyà. Aquest país s'anomenava Llunyol. Era tan llunyà, que quan els altres països miraven a l'horitzó, només hi podien veure la punteta del campanar. Aquest país estava cansat de ser tan lluny, i que ningú l'anés a visitar perquè no sabien que existia.
- I què faré, jo, ara?- es preguntava l'alcalde, preocupat- què puc fer perquè Llunyol ja no sigui un país llunyà?
Els llunyinols cada vegada estaven més tristos i sols. Tothom qui tenia amics o cosins fora de Llunyol, no els podia veure. No podien enviar cartes, perquè el pobre carter no sabia on portar-les. No podien cridar, perquè estaven tan i tan lluny que ningú els sentia. No podien fer res de res.
Un bon dia, l'alcalde de Llunyol va decidir de fer una assemblea. Va pujar a dalt de tot del campanar i, amb una trompeta, va tocar l'himne de Llunyol. Tots els habitants van deixar el que estaven fent i van anar a corre-cuita cap la plaça del campanar.
- Què deu passar?- es preguntava la gent, una miqueta espantada- feia temps que l'alcalde no tocava la trompeta...
- Ciutadanes i ciutadans de Llunyol- els va interrompre l'alcalde Marià des del punt més alt del campanar. Tots els llunyinols i llunyinoles van aixecar el cap.
- Què passa, alcalde Marià?- va dir el forner Josepet- Per què ens has cridat?
- Us he reunit a tots aquí perquè hem de trobar una solució.
-Una solució per a què?- va preguntar la Clareta, la venedora de llaminadures.
- Una solució perquè Llunyol deixi de ser un país llunyà!
A baix tots es van sorprendre i van començar a parlar entre ells.
- I com ho farem, això?- es preguntava la gent- és impossible que deixem de ser un país llunyà!
- Sisplau, una mica d'atenció! - va dir l'alcalde.- Jo tampoc sé com ho farem, però he pensat que entre tots hi podrem trobar una solució! Què us sembla?
Els habitants rumiaven i rumiaven, però a ningú no se li acudia com podrien deixar de ser un país llunyà.
- Ja està!- va dir de sobte el Blaiet, el professor- podríem construir una trompeta gegant i tocar el nostre himne, així tothom el sentiria!
- No, no, no!- va respondre la gent- com vols que construïm una trompeta gegant? És impossible!
El Blaiet, ben trist, va abaixar el cap i va dir:
- Teniu raó, no podem construir una trompeta gegant...
- Tranquil, Blaiet, segur que trobem una altra sortida!- van exclamar tots, animant-lo.
Després d'hores i hores barrinant, la Marteta, la cuinera, va dir:
- Ja ho sé! Podríem xiular tots a la vegada, i així els altres països ens sentiran i podrem veure els nostres amics i cosins!
- No, no, no!- va respondre de nou tothom - com vols que ens sentin? Molts de nosaltres no sabem ni xiular! És impossible!
I la Clareta, tota trista, va dir:
- És veritat... no podem xiular tots a la vegada...
- No et preocupis, Clareta, entre tots trobarem una alternativa millor!
I varen passar les hores, i els dies, i les setmanes, i els pobres llunyinols no aconseguien trobar cap remei per deixar de ser un país llunyà. I al cap de tres setmanes, tots tristos, van deixar de rumiar i se'n van anar cap a casa seva.
- Mai no podrem deixar de ser el que som...- deien- sempre serem un país llunyà!
Però un bon dia, quan ja tothom s'havia rendit, un vailet entremaliat a qui ningú feia mai cas va tenir una gran idea.
- Ja ho tinc, ja ho tinc, ja ho tinc!- va cridar el petit Pol, entusiasmat.- Podríem...
Però ningú no se l'escoltava. La gent seguia caminant, i el pobre Pol no va poder dir la seva idea. Però com que era tan entremaliat, va decidir d'anar fins al campanar, agafar la trompeta i tocar l'himne de Llunyol. Tots els llunyinols van córrer cames ajudeu-me cap al campanar.
- I ara què vol, l'alcalde Marià?- es preguntaven- potser ja ha trobat la solució...
Però no era l'alcalde qui van veure enfilat al capdamunt del campanar, sinó el petit i entremaliat Pol, que ningú l'havia volgut escoltar.
- Però Pol, què hi fas allà dalt?- cridava la gent - Per què has tocat la trompeta?
- Perquè ningú no m'escoltava! Ningú no ha volgut sentir la meva solució!
- I digues, petit Pol, quina és la teva solució? - li va preguntar el Blaiet.
- Doncs la meva solució és... Dibuixar entre tots un cartell gegant i penjar-lo aquí dalt, al campanar, perquè tothom el vegi!
Tots els habitants es van sorprendre. A poc a poc van entendre la idea del petit Pol, i es van posar molt contents. Tothom cridava d'alegria, reia i aplaudia.
- I és clar, un cartell! Com és que no se'ns havia acudit abans? Quina bona idea!
- D'acord, molt bé, molt bé, calmem-nos. I ara posem fil a l'agulla, que tenim molta feina!- va dir l'alcalde.
I així és com durant les següents setmanes, totes i tots els habitants de Llunyol van preparar junts un magnífic cartell, on hi posava: "Llunyol, un país no tan llunyà".
Quan el van acabar, els llunyinols estaven tan contents que no podien deixar de riure i d'aplaudir. I d'aquesta manera el petit Pol es va convertir en l'heroi de Llunyol, i a partir d'aquell moment tothom l'escoltava i li feia cas. A més, els habitants van aprendre una cosa molt important: que no s'han de rendir, perquè si tu desitges una cosa amb molta força, si t'esforces molt l'acabaràs aconseguint.
Uns dies després, Llunyol es va omplir de turistes, i tots els habitants van poder veure els seus amics i cosins que tenien tantes ganes de veure. Llunyol ja no era un país llunyà.
I diuen, que si abans d'anar a dormir mires més enllà de l'horitzó i t'hi fixes molt, pots veure un gran cartell que posa: "Llunyol, un país no tan llunyà".

Comentaris

  • Informatiu[Ofensiu]


    Com a participant de l’última edició del Concurs ARC de Contes Infantils, ens plau comunicar-te que hi ha en marxa un nou certamen literari, endegat des de l’Associació de Relataires en Català, amb aquest mateix gènere: conte infantil.

    Pots llegir les bases de la convocatòria del “Concurs ARC de Contes Infantils 2011. Criatures fantàstiques” en aquest ENLLAÇ.

    Anima’t a escriure un conte! Deixa volar la imaginació! Participa-hi!

    Esperem el teu relat. Gràcies,

    ARC


  • Hola de nou[Ofensiu]


    Hola:

    De nou ens posem en contacte amb tu mitjançant aquest espai dins de RC ja que, en no haver-nos enviat el correu electrònic que t'esmentàvem, no disposem d'altra forma de contacte.

    Et recordem que el següent pas per participar en el Concurs ARC de Contes Infantils 2010 és enviar un correu a l'associació (associacio.relataires@gmail.com) tot indicant:

    - enllaç directe cap a l'espai de RC on tens penjat el conte
    - nom i cognoms reals per comprovar la condició d'associat/ada (en cas de ser menor d'edat i, per tant, no poder estar associat a ARC, cal que indiquis, a més a més, el nom del pare/mare/tutor que pertany a l'Associació)

    Esperem rebre en breu notícies teves. Gràcies a l'avançada,

    ARC

  • Recordatori[Ofensiu]


    Gràcies per participar!

    Recorda que el següent pas, un cop escrit i penjat el conte, és enviar un correu a l'Associació de Relataires en Català (associacio.relataires@gmail.com) tot indicant:

    -enllaç directe cap a l'espai de RC on tens penjat el conte
    -nom i cognoms reals (en cas de ser menor d'edat i, per tant, no poder estar associat a ARC, cal que indiquis, a més a més, el nom del pare/mare/tutor que pertany a l'Associació)

    Un cop enviat el correu rebràs un acusament de recepció i, després de verificar que el teu original compleix totes i cadascuna de les bases del concurs (extensió, pertinença a l'associació...) passaràs a la fase de selecció.

    Gràcies de nou. Cordialment,

    ARC