EL NEN JESUS DE PRAGA D’ARBUCIES. LA SELVA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia unes bellíssimes fotografies de L'ermita del Nen Jesús de Praga, del Miguel Sánchez Reina, el petit temple es troba situat al límit dels termes municipals d’Arbúcies i Sant Hilari, fet que ha estat objecte de polèmica al llarg de la seva història.

L'edifici és d'una sola nau rectangular allargada i un absis semicircular, de 3,8 metres d'alçada, flanquejat per dos petits cossos adossats destinats a la sagristia i serveis. Tan l'absis com les parets laterals, presenten finestrals emmarcats amb pedra i de diferents formes, són els que donen llum a l'interior del temple. A la façana principal, la porta és d'arc de mig punt i destaca la gran lluerna quarterada per una creu, a la part superior central. Per damunt, sobresurt el campanar d'espadanya, d'un sol ull i coronat per una creu. Rematen la façana, dos pinacles de pedra a banda i banda. L'església està construïda damunt una base elevada de pedra que envolta el perímetre de l'edifici i està formada de tres esglaons, els quals a la part frontal sobresurten de forma semicircular. Cal destacar a l'esquerra de l’església, un porxo adossat amb grans pilastres de base quadrada que sostenten la coberta de sostre amb bigues de fusta i teula. A l'interior de l'edifici, un arc presbiterial de mig punt emmarca l'altar situat a l'absis i elevat a través d'una escala. Els materials que decoren les parets i el mobiliari són moderns. El paviment és de mosaic hidràulic, amb sanefes. Les parets són enguixades però cal destacar l’arrambador de ceràmica vidrada i decoració geomètrica de colors blaus i grocs. Els bancs són de fusta.



El 15 de maig de 1911 es col•locà la primera pedra de l'edifici i l'acte inaugural es va celebrar, l'octubre del mateix any. L'església va ser feta construir per Mossèn Joan Montalt, fill de Sant Hilari, com a manifestació de la devoció al Nen Jesús de Praga. Hi prengué part molt activa en el projecte mossèn Rovira, però l'obra es va poder acabar gràcies a l'aportació de la família Canela. Entre els anys 1922 i 1931, es publicava una revista piadosa bilingüe anomenada "Jesús de Praga i Sant Hilari".



L'any 1973 es van fer importants reformes a l'edifici.



Gairebé al cap de deu anys, el 1982, un llamp va enderrocar el campanar cosa que obligà ràpidament a restaurar-lo, donant-li l'aspecte que té actualment.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407382 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com