El misteri català d'un noi brasiler - part 1

Un relat de: Rodrigo Alves
Visc a una terra llunyana. Sóc un jove català resident a l'exterior. Bé, la gent d'aquí em diu que sóc un noi brasiler. No ho tinc gaire clar. En aquest moment, llegeixo un llibre en llengua catalana. Porto ulleres, i al meu costat hi ha una samarreta blaugrana. Tinc catorze anys i molts amics. El meu millor company és un senyor que té noranta anys. És el meu avi. Nascut a Catalunya, el meu avi sovint em diu coses relacionades amb la seva infantesa. Em parla de les seves memòries, dels seus millors i pitjors anys. És un home alt, prim i generós. Fa cinc dies, li vaig demanar que em parlés dels anys de la Guerra Civil. Això va dir-me:

- No cal que et parli d'això, noi. - va dir-me de manera molt tranquil·la.
- Per què?
- Només et demano dues coses, Roderic: pit i collons.
- Però què dius?
- Vius a un país on la gent no parla català. Tanmateix, a Catalunya hi ha molts catalans que no lluiten per la nostra llengua. Tenen por que no se'ls entengui. Tenen por de la represàlia. L'esdevenir de la nostra llengua és a les mans dels homes i de les dones valents. Ho ets?
- I... I tant!

El meu avi és un home molt savi i collonut. Quan torni a Catalunya, seré al seu costat i li demanaré que m'ensenyi els seus racons catalans favorits.

A casa meva, els meus pares no parlen català. La meva germana el parla una mica. Es diu Maria, i té un xicot. La meva mare, la Marta, és una professora de portuguès, i sovint escriu poesies. Li dic que quan sigui gran, escriuré un llibre en llengua catalana. El meu pare és un home treballador i honest, però no és gaire somiador. Actualment, no té feina.

Ah, bé, com us deia... en aquest moment, llegeixo un llibre en llengua catalana. Un llibre ple de misteris. Es tracta d'una història que va tenir lloc al Monestir de Pedralbes al segle XIV. A la pàgina 17, hi ha una imatge d'un home al costat d'un cavall. Sota la imatge, hi diu el següent:

"Un cavaller sense el seu cavall és com una nació sense una llengua pròpia"

- Rodrigo! - va cridar-me la meva mare!
- Què passa?!
- El teu avi...



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Rodrigo Alves

1 Relats

0 Comentaris

351 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00