El Jardiner Fidel

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

EL JARDINER FIDEL
JOHN LE CARRE
Ed. ARRETE
BARCELONA 2001.

El Jardiner Fidel està de moda, hom ha pogut veure els anuncis de la peli, acció trepidant, noia rosa maca, pobres negrets per salvar i un munt de tòpics. Només veure els anuncis em vaig esgarrifar. Ja tornave'm a ser de nou una imatge negativa i tòpica de l'Àfrica. Els mateixos ingredients que a Les Mines del Rey Salomon, Congo, o la majoria de las pelis sobre Àfrica. Pero resulta que sorprenenment aquest llibre d'un dels millors autors de novel.les d'espies, no té res a veure amb aquesta imatge d'Àfrica que us parlava. Esperem que la maestria del director brasileny i el bon saber fer de l'actor Ralph Finnes ens donin un resultat final millor del que auguren els anuncis.

Fa tres anys ja que el vaig llegir, i per mi va ser sorprenent, doncs quan llegeixo un llibre sobre Àfrica tendeixo a fer sortir la vena africanista i sóc molt crítica i això de llegir i pasar-m'ho bé no tenint en compte els continguts doncs no ho sé fer. Crec que es el primer llibre d'aquestes característiques que puc llegir d'una tirada.

Un tendeix a sospitar que el fet que últimament els escenaris dels betsellers de la novel·la d'espies i lladres i policies es traspassa de la Rússia comunista als països àrabs o al continent africà, no augura gens bo per a aquestes regions. Encara que també podem pensar que les novel·les d'aventures (com les pel·lícules) s'havien quedat sense dolents, i negres i àrabs són bons candidats a substituir als comunistes.

Malgrat això, aquest no és el cas del Jardiner Fidel. John Le Carre. Amb una prosa suau, magníficament construïda, ens introdueix en el món farmacèutic, el problema de les patents i els països que no poden permetre's pagar els medicaments que tant necessiten i que en canvi estan a l'abast de qualsevol europeu.

Le Carre construeix un món d'intrigues polítiques i econòmiques on les multinacionals del món farmacèutic no solament juguen amb el benestar dels africans en pro del benefici, sinó que a més els utilitzen com zona de proves per a medicaments que després es pretén comercialitzar amb èxit en la resta de països occidentals.

Le Carre dissecciona de forma crítica tant la posició de les farmacèutiques, com la incapacitat de reacció davant d'interessos econòmics dels organismes internacionals. A través d'una trama d'acció, l'autor ens presenta una viscuda imatge d'una país africà, Kenya on l'autor no oblida la corrupció interna i els interessos de les antigues metròpolis colonials, però alhora no cau en el tòpic i permet recrear un país, una cultura i una gent capaç que podrien tenir un futur diferent si els interessos occidentals no fossin tan intervencionistes. Clar que els protagonistes segueixen sent els occidentals que a través del seu heroisme (sigui individual o el dels components d'ONG's occidentals) aconsegueixen o intenten salvar als africans dels problemes que provoquen els propis occidentals.

Interessant novel·la, bé construïda, i excel·lentment documentada que permet gaudir d'un llibre d'espies tradicional, i alhora conèixer una país ric en gent i cultura però també amb problemes. I també ens permet preguntar-nos sobre el paper que juga l'economia mundial i en concret del món farmacèutic en molts dels problemes d'alguns països africans.

Alícia Gataxica

Comentaris

  • Acabo de veure la pel·licula i...[Ofensiu]
    L'epicurista Pol | 30-07-2006

    tinc ganes de llegir-me el llibre, ja sé que és un error començar pel film però desconeixia el llibre.

    El tema del qual estem parlant remou la consciència sobre la nostra culpabilitat en aquest afer tan preocupant. Realment occident està matant a milions de persones i necessiten una solució ja.

    Per mi la educació és la única solució. El resultat seria a llarga durada però del contrari tota la resta serà una vena que no deixarà sanar el problema.

    Personalment donc la meva mes gran enorabona a l'autor del llibre per golpejar-nos d'aquesta manera per veure el problema.
    El que jo proposu és la revolució de l'educació

    I vosaltres què en penseu???

    Una abraçada ben forta d'un modest personatge commogut amb la història del film

    Pol

  • Acabo de veure la pel·licula i...[Ofensiu]
    L'epicurista Pol | 30-07-2006

    tinc ganes de llegir-me el llibre, ja sé que és un error començar pel film però desconeixia el llibre.

    El tema del qual estem parlant remou la consciència sobre la nostra culpabilitat en aquest afer tan preocupant. Realment occident està matant a milions de persones i necessiten una solució ja.

    Per mi la educació és la única solució. El resultat seria a llarga durada però del contrari tota la resta serà una vena que no deixarà sanar el problema.

    Personalment donc la meva mes gran enorabona a l'autor del llibre per golpejar-nos d'aquesta manera per veure el problema.
    El que jo proposu és la revolució de l'educació

    I vosaltres què en penseu???

    Una abraçada ben forta d'un modest personatge commogut amb la història del film

    Pol

  • Quina descoberta,[Ofensiu]
    brideshead | 19-05-2006

    aquesta d'avui!

    Un parell de caps ben amoblats, fent-se companyia literària!

    Quan pugui (...) m'hi immergeixo... us semblaria bé?

    Una abraçada a AMBDUES!

  • Llibre | 11-01-2006

    Dues coses:

    1.- Et preguntava això de Le Carré perquè és un autor consagrat, però que a mi no em crida gens (el conec poc, però: ho reconec).

    2.- I exacte! Et comentava si havies vist la peli perquè recordo perfectament que és un tema que tenim pendent de debatre i comentar en una propera trobada al fòrum: les adaptacions de novel·les a la pantalla. Queda pendent!!!

    I gràcies per les respostes,

    LLIBRE

  • M'agrada Lecarre[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 10-01-2006

    M'agrada lecarre, pero qualsevol autor quan es tracta d'Àfrica fa un tractament erroni, esteriotipat i fins i tot xenofob, com africanista em costa llegir aquest tipus de visions si no es per maxacar-les, i malgrat que Lecarre es un bon escriptor de betseller no em pensava que fes un bon plantejament des de el punt de vista africanista i m'ha sorprés. No he vist la peli però diuen que és molt i molt creible, però no conec ningú que l'hagi vist i llegit el llibre. N'entinc ganes, ja et donaré referències. Per cert això em recorda que tenim pendent aquest debat al fòrum, tema pelis llibres.


  • Llibre | 10-01-2006

    No he llegit el llibre. No he vist la pel·lícula. Però després de la lectura de la teva ressenya, em vénen al cap un parell o tres de preguntes:

    1.- A banda d'aquesta novel·la de John le Carré... en general t'agrada, aquest autor? És simple curiositat i ja sé que es tracta d'un escriptor consagrat.

    2.- Pel que he deduït, quan vas escriure la ressenya encara no s'havia estrenat la pel·lícula. Per tant: ara que ja la trobem a les sales comercials (i a d'altres llocs... hehe...), l'has vista?

    3.- En cas afirmatiu... o sigui, en cas que hagis vist la pel·lícula basada en aquesta novel·la: com la trobes? Em refereixo a l'adaptació cinematogràfica.

    Espero...

    LLIBRE

  • neret | 06-01-2006

    quan vau penjar aquest realt m'estava llegint el llibre i tenia pendent penjar-vos-hi un comentari. La veritat és que coincideixo força amb el que dieu, m'ha semblat un llibre molt interessant i molt dur. Retrata una situació a la que generalment hi girem l'esquena.

    També compleix dues de les pautes dels llibres del Le Carré: està molt ben documentat, recreant amb moltíssims detalls els escenaris, i té un final molt i molt trist (i jo ho sento, però prefereixo els finals feliços, que ja és prou xunga la vida real)

    Una altra cosa: me'l vaig llegir en català i la traducció és horrorosa.

  • Bona crítica[Ofensiu]
    kukisu | 07-11-2005

    Prenc bona nota de tots els atributs d'aquesta novel·la que ja pensarva llegir, però que ara ja ho faré amb les ganes que m'has fet agafar.
    Moles gràcies per la informació. A mi m'agraden molt els temes africans que tracten la realitat de la vida de les persones que habiten aquest gran continent.

  • Bona crítica[Ofensiu]
    kukisu | 07-11-2005

    Prenc bona nota de tots els atributs d'aquesta novel·la que ja pensarva llegir, però que ara ja agafaré amb les ganes q

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

69088 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre