el gos bilingüe

Un relat de: enric cirici

Fa uns dies vaig trobar un vell conegut en l'ascensor d'un edifici del centre de la ciutat. Portava un gos subjectat per la corda normal en aquests casos. Evidentment que aquesta notícia seria irrellevant sinó fos pel que segueix: resulta que el propietari del can li parlava castellà essent ell del grup que parlem habitualment català. Em va sorprendre i li vaig preguntar: com és que li pales castellà a la bèstia? Doncs perquè així coneixerà els dos idiomes.
Com podeu comprendre la situació es presta a l'acudit fàcil, però crec que la qüestió és molt més seriosa. Quan en un País passen coses com aquesta és que és de "fireta", no és seriós. La consciència de comunitat ha esdevingut molt feble i no té res a veure amb les inútils i possibles definicions estatutàries de Nació. Tot plegat no serveix de res si ensenyem els gossos a ésser bilingües...
Ja podem anar pontificant i criticant que surtin grups a Catalunya mateix que s'autoinsulten com els dels darrers "foros espanyolistes". Un dels promotors dels quals va merèixer la visita de la Consellera de Cultura, en un dels primers actes públics que feia.
De l'estatut només interessen dues coses innegociables: que el català sigui un dret a emprar-lo i una obligació a saber-lo. L'altra tret fonamental és tenir la clau de la caixa, amb un nom o altre que això és igual.
No us preocupeu, que amb uns il·limitats articles innecessaris ens amagaran l'ou.
En aquest país que alguns catalans ensenyen el castellà als gossos es pot esperar de tot.

Enric Cirici


Comentaris

  • Hola Cirici[Ofensiu]
    Carles Rebassa | 25-11-2005 | Valoració: 10

    Em sorprèn trobar-te aquí. Però n'estic content. M'agrada el que fas i conec els teus llibres. Ara passejava entre els autors i t'hi he trobat. Et llegiré a partir d'ara.

    Salut i revolta

    Carles Rebassa

  • Sorprenent[Ofensiu]
    AINOA | 27-06-2005

    Hola enric cirici.
    Es fet un relat que en un principi semblava un relat tendre de un gos i de sobte tha es pasat a la politica.
    Em semble molt be que defemsem la nostre llengua pero trobo que amb aquets relat no li escau gaire.
    Espero que no et prenguis malament el meu comentari, tans sols es aixo.

l´Autor

enric cirici

17 Relats

43 Comentaris

30154 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
nascut el 1931 soc enginyer químic i he publicat tres llibres: Raquel, Els fets del Palau, Cançons per a un temps de silenci. He estat anys en la campanya de la "Nova Canço catalana" He estat president d'Ona, de l'Avui. També vaig col·laborar en la fundació del Grup del Llibre. He tigut una dedicació professional en el món del paper, especialment en el comerç internacional. Escic a varies revistes de Barcelona.