El foc, el pessebre i la mar sempre tenen per mirar - Conte breu a mode de felicitació Nadalenca.

Un relat de: Anjo Laví
La nit de Nadal el van trobar apallissat darrera l’establia.

—Ja es veia a venir, —deia la dona que renta— no te’n pots refiar d’un geperut!
—Geperut i ionqui! —afirmava la vella que fila— que tothom sap com li agradaven “la neu i les estrelles”!
—I “la xocolata”! —no s’estava de recordar el brau caçador que sempre vigila— m’han dit que n’anava carregat fins dalt de tot de la gepa! I que en donava als nens!
—Doncs mira que... —afegia la noia que porta la gerra i el pa.
—Què? —volien saber tots (i totes).
—Quan anava amb aquella banda... “The Kings” em sembla que es fan dir...
—Aquells que trafiquen de nit, carregats de paquets que ves a saber que hi porten...? —cridava, preguntant de lluny aquell pescador que al riu va a pescar.
—Justa! Doncs es veu que entraven a les cases, que ell passava de neules i de torrons... i que anava directe a la “coca”!
—Jo he sentit a dir que d’“herba” se’n feia un tip! —certificava el vell que la terra remou amb catxassa— sempre el veies remugant. La boca plena! Amb aquell posat de set ciències que no hi és tot...
—Set ciències? de flipat vols dir! —maldeia el que es veu el vi de la carabassa, (com si ell no anés torrat de bon matí)— si de tan col·locat anava sempre de quatre grapes!
—No re! Un penjat! —resumia el del feix de llenya...

I així tots (i totes): aquell pastoret que va amb la catxuxa perquè té molt fred, la jove mestressa que duu una gallina, la del cistell d’ous i el sac de farina; aquell que sonant va fent son camí, el del flabiol amb el tamborí. Del sac de gemecs el que sempre plora i el de la simbomba que ronca a tota hora; també els tres pastors que fan el sopar i couen les sopes i llesquen el pa. Un darrera l’altre no s’estaven d’aportar el seu comentari, difamant, malparlant, criticant, xafardejant, calumniant, detractant, retallant el pobre camell... que amb el desig de complaure al nen Jesuset va deixar que l’infantó s’entretingués una estona, fent cagar el tió sobre la seva gepa...

Bon Nadal,
Bones Festes,
Feliç Any Nou
i tot allò que et vingui de grat celebrar.

Comentaris

  • Què bo![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 09-01-2011 | Valoració: 10

    No hi falta cap personatge en aquest pessebre animat. Enginy i mestria fan d'aquest relat uns minuts d'entreteniment molt agradables.
    Felicitats !

  • Molt bo[Ofensiu]
    brins | 09-01-2011 | Valoració: 10


    Ningú no sabem de quines coses devien parlar aquells personatges de fa 2011 anys, però és evident que a la seva vida no tot devien ser flors i violes. Has fet una molt original i divertida interpretació del pessebre. Felicitats per l'enginy que hi has utilitzat i per la correcció amb què l'has escrit.

    Feliç Any Nou!

    Pilar