EL DIBUIX

Un relat de: berguedana
Jo, Leonardo, com sempre, no estic del tot satisfet de les meves obres i de la repercussió que han tingut durant aquests sis segles.
Tothom em reconeix una obra: “La Gioconda”,aquell retrat de la Lisa Gherardini, més coneguda com a Monna Lisa. I me l’han fet tan famosa que ja ni es deixa veure al Museu del Louvre. Se’n parla tant que, fins i tot, hi ha teories que diuen que en comptes de retratar una dona, vaig pintar un home. La gent perd el senderi.
Realment el que m’enorgulleix més de la meva vida és el meu origen, més ben dit doble origen: el meu poble, Vinci (Que bonic! Quin museu més entranyable amb records de la meva vida!) i la meva mare, una humil dona esclava que em va fer il•legítim amb la col•laboració de Messer Piero, notari, canceller i ambaixador de la república florentina (el meu pare, que no va renegar de mi però tampoc em va donar el nivell dels seus fills legítims).
I l’altra cosa que em fa feliç no sabeu fins a quin punt, és haver dibuixat per primera vegada la bicicleta en l’obra Codex Atlanticus, encara que hagin estat considerats els inventors Macmillán, Dalzell, amb les incorporacions de Dunlop. Quina injustícia, no? La meva està dibuixada tres segles abans. Bé, però la meva desil•lusió es veu recompensada amb escreix quan penso en la quantitat de gent que han pogut gaudir d’aquest estri que, tot i ser tan senzill, ha perdurat en els temps. Que simple però que efectiva, la bicicleta! Origen d’escenes estiuenques de nois i noies contentes de lluir cabelleres esteses al vent, pells brunes pel sol, cossos tendres juvenils, vestimentes naturals, sense metes, sense horaris, pel simple fet de gaudir del pedaleig de la bicicleta.
Per això em va disgustar la poca rellevància que va tenir el meu dibuix en el full de llibreta que feia servir pels meus apunts. Mai un simple full de llibreta d’un jove havia deixat constància d’un fet tan especial com l’enginy d’un objecte tan necessari, tan vistós i tan divertit com ha estat la bicicleta.

Comentaris

  • Jornada ARC del Microrelat en Català[Ofensiu]


    Cartell

    Invitació

    Jornada ARC del Microrelat en Català

    Biblioteca Esteve Paluzie - Associació de Relataires en Català

    Dissabte, 21 d'octubre de 2017

    [ Inscripcions ]

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ MITJANS DE TRANSPORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Mitjans de transport” que s’editarà a finals de 2017.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat al concurs).

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Genial[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 20-01-2017 | Valoració: 10

    Leonardo da Vinci era tot un personatge pel que veig. Conec millor la vida de Michellangelo Buonarrotti i realment eren uns genis. Da Vinci, sobretot per la creativitat desbordant. Desconeixia que també hagués dibuixat una bicicleta i tagraeixo aquest relat de coneixement. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Bona idea[Ofensiu]
    Montseblanc | 10-01-2017

    No sé si has llegit "Leonardo. El vuelo de la mente", biografia de l'artista que va escriure Charles Nicoll. Em va sorprendre que el Leonardo, a la vegada que tenia una ment que bullia d'idees que anava escrivint a tort i a dret, a qualsevol lloc; moltes de les vegades no les portava a terme o les deixava mig abandonades, fins i tot les pintures, que les persones que pagaven perquè les fes li havien d'anar al darrera per obligar-lo a acabar-les. I, és clar, després en van venir d'altres que ja es van trobar la feina embastada i només van haver d'acabar-la, com el tema de la bicicleta.
    M'ha agradat que el Leonardo em parlés. Gràcies!

  • Curiós[Ofensiu]
    Magdala | 09-01-2017

    M'agrada molt. Ben escrit, i curiós, no sabia tot aixó d'en Leonardo da Vinci.

  • Bon relat[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 09-01-2017 | Valoració: 10

    Molt interessant

l´Autor

Foto de perfil de berguedana

berguedana

72 Relats

135 Comentaris

47974 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
La meva afició per l'escriure ve de l'ensenyar a escriure.
M'he jubilat aquest curs després de treballar 42 anys de mestra.