El darrer llibre

Un relat de: J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

Fins ara, de la col·lecció que estic llegint en trec un balanç positiu.

Es tracta d'una d'aquelles obres en les que en cada història t'hi veus totalment reflectit i tan implicat que mai no trobes el moment per deixar la lectura, ho aconsegueixes però quan el cansament venç la voluntat i et submergeix en el misteri de la son.

Tots els capítols han estat molt interessants..., enllaçant constantment relats de curtes biografies esquitxades d'una duresa suau, calcada a la que comporta la quotidianitat de la vida.

Al principi histories infantils, despreocupades, carregades de tendresa i dolçor en la que el protagonista pràcticament no es relaciona més que amb un petit cercle familiar.

Segueixen uns volums d'una història juvenil plena de entelats i confusos records sobrats de incògnites i emocionants descobriments que transporten poc a poc al protagonista al esclat de la pubertat.

La lectura de cada llibre va endinsant-se lentament a una història mes adulta, carregada d'aprenentatges i situacions a vegades agradables, d'altres emocionants o inquietants, combinades amb plàcides estones d'oci, de tranquil·litat, de plaer...

Les frases s'entrellacen per esdevenir grans dubtes. Sovint es confon la inclinació, la tendència, l'amistat l'afecte i l'amor, així l'estima fàcilment es confon amb una explosió passional.

Uns quants volums serveixen per endreçar el desordre i el desconcert. S'estabilitzen els sentiments... s'agafen les regnes del seny, es fonamenta i consolida la professió, es prenen serioses decisions... es pronuncien les escenes de grans pors o temors, s'intensifiquen fortes angoixes... s'arrelen els lligams sentimentals... s'assoleixen grans il·lusions...

Segueixo devorant un volum darrera l'altre sense poder parar, llegeixo com el protagonista, entre mofes, es empès per la gent i com alhora rep el encoratjador alè de qui l'estima alimentant-li la voluntat de sobreposar-se per plantar cara al seus rivals.

Les acurades descripcions mostren al personatge com en la plenitud de la vida, gaudeix del treball, de l'oci, dels amics, i la família que del cim de la felicitat li envia un fresc i regenerador ventijol.

Passats uns dies de lectura llegeixo també com cansat es abatut pel fuet de la malaltia

Així que avui he llegit la darrera de les 365 pàgines del llibre 64.

Demà començaré un altre obra, però fins llavors no sabré si el bibliotecari m'entregarà el següent volum titulat 2008, o el primer capítol de la obra l'eternitat.

desembre del 2007


Comentaris

  • De tant en tant[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 04-09-2008 | Valoració: 10

    les circumstàncies ens obliguen a tancar el llibre, però, els afeccionats a la lectura, sempre trobem el moment de tornar-lo a abrir.
    Una semblança preciosa de llibres i vida.
    Tal vegada creguis que soc una pesada, però quan podrem tornar a gaudir dels teus relats?
    Una abraçada.
    Nonna_Carme.

  • Gràcies pel seguiment i els comentaris[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 06-04-2008 | Valoració: 10

    Hola;

    Sóc conscient que hi ha un nombre de persones que llegeixen els relats de les sotidesque fem.

    Recordo el comentari afectuos d'una senyora de molta edat; " també jo com vosté, sento la duresa de l'ascens quan ho explica, i la bellesa dels indrets que descriu ".

    Li contestava agraïnt-li el comentari, en el que li manifestava entendre - ara si - l'esforç creixent que em suposa ascendir pels camins. No ho faig sol com pensava, sinó que a més de la motxilla, porto a mi una munió de persones !

    I, afegia; que amb molt de goig i fins el darrer alé !!!

    Gràcies J. Lluis

  • Encertades...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 12-02-2008 | Valoració: 10

    i amb molt d'enginy les dues frases finals, lligades a la lectura d'aquest llibre enigmàtic que resulta ser la teva pròpia vida. Sorprenen i arrodoneixen el relat de forma magnífica. I aprofito per desitjar-te i desitjar-nos la lectura de molts més volums i de molts més relats que de ben segur ens oferiràs en el fufur.
    Una abraçada

  • Un llibre amb enigma[Ofensiu]
    Unaquimera | 11-01-2008 | Valoració: 10

    Un relat ben portat fins la sorpresa final... El fil narratiu es va desenvolupant sense crear massa dubtes en la ment de la lectora fins que la penúltima frase desvetlla gran part de l'enigma, que el paràgraf darrer arrodoneix. Ben fet!

    Avui, que per a mi és un dia una mica especial parlant en termes relataires, ja que fa dos anys justos que vaig començar a fer comentaris, m'ha vingut molt de gust llegir alguna cosa teva: he quedat molt contenta de fer-ho!

    Aprofito l'ocasió per enviar-te una abraçada d'Any Nou,
    Unaquimera

  • Gaudeix de la lectura del nou volum![Ofensiu]
    Nubada | 08-01-2008

    He llegit aquest relat després del de l'infart, i crec que això ha fet que el darrer paràgraf m'hagi imaginat el significat especial que deu tenir per a tu continuar llegint els volums de la teva vida. Espero que gaudeixis intensament de la lectura del nou volum, el núm. 65, titulat 2008.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

49 Relats

588 Comentaris

97129 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
Sabadell onze de maig del 1943
Català.
Vull gaudir el present
El passat és un record
Els records els tinc endreçats en un arxiu de la memòria, d’una memòria però que camina a l’oblit.
Lluito perquè no agafi una drecera.
Entretant per qui em vulgui llegir escric aquí, a Relats en Català, i si a més em vol comentar millor.

ELS 58 RELATS PREFERITS DELS SEUS AUTORS


ELS 43 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS

Per qui el vulgui el meu correu és: llcusido@gmail.com