El contacontes... Capítol 24... Epilog

Un relat de: Rocafort
Epilog I (Històric)
Mai més es va tornar a parlar del afer dels inquisidors; Semblava que el que havia succeit va ser suficient per convencer al bisbe de deixar-los tranquils. Malgrat tot, les picabaralles entre els senyors de Foix i el bisbe d’Urgell mai varen parar.
El 1278 les baralles entre el bisbe Pere d’Urtx i el comte Roger-Bernat III s’havien convertit en una guerra que involucrava ambdues bandes del Pirineus: Roger Bernat III a més a més de Compte de Foix era vescompte de Castellbó, de Caboet i de Bearn i estaba recolzat per el Rei de Mallorca. Al bisbe d’Urgell el recolzava el Rei d’Aragó , Valencia i comte de Barcelona, Pere II, qui va maldar per aconseguir la pau entre els dos protagonistas i la va aconseguir el 8 de setembre d’aquel mateix any amb la signatura del primer pareatge de les Valls d’Andorra. Aquell document va ser l’embrió del naixament d’Andorra com a nació.



Epilog II
Es diu que fa uns anys, uns espeòlegs bascos van entrar en una cova d’aquestes contrades i, a l’hora d’intentar sortir, es van perdre per les galeries.
Es van passar tres dies sota terra recorrent passadissos tot buscant la sortida.
Al final van poder trobar-ne una i escapar. Es diu que en arribar al poble veí van jurar que allà baix havien trobat una magnifica capella romànica enterrada...
Ningú els va creure...
Ningú?... Jo si! La continuaré buscant...



Encara ressona el soroll de les guspires
Que cremà la cultura occitana
Veig monstres disfressats amb casulles
Atiant el foc del odi i la ignorància

Però veig amb joia que de les cendres
Ressorgeix un nou esperit
I ara,
Els records de que va succeir
A Tolosa, Carcassonna i Bessiers
Ens agermana
Anònim

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer