El cicle de la vida [7]: Mort

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

Deien que aquell hivern no era tan cru com d’altres, però en Norbert tenia el fred ficat ben endins. La seva filla, la Natàlia, li havia dit que no sortís que feia massa fred i que no estava en condicions de fer la caminada diària fins al seu banc dels jardinets; que es quedés a casa amb la calefacció posada i descansant, i com que ella i el seu marit havien de sortir una estona, ja li portarien el diari.

Tan bon punt en Ricard, el seu gendre, i la seva filla Natàlia sortiren per la porta, en Norbert fent un gran esforç es va aixecar, es va treure la bata, es posà l’abric i ben embolcallat amb la bufanda i amb l’ajut del bastó sortí al carrer. Avui, avui tenia la necessitat d’anar al seu banc... Havia de transmetre en la conversa silenciosa que diàriament mantenia amb la seva difunta esposa, la Berta, els últims esdeveniments i on millor ho podia fer era en el seu, en el seu banc...

Què es pensaven? Potser creien que no s’assabentava de res del que passava? Que no s’adonava que sempre parlaven en veu baixa i que callaven quan ell se’ls acostava? Que en Lluc, el seu amic, el seu gran amic s’estava acabant? Que el seu fill, en Gabriel, anava sempre per mal camí? Avui mateix, acabaven de sortir esperitats després de rebre una trucada de la Carme... Pobra Carme, massa bona ha estat per a ell.

Quan arribà al seu banc, en Norbert començà a pensar que la Natàlia, com altres vegades i —com sempre la Berta, la seva esposa—, tenien raó; no hauria d’haver sortit de casa, esbufegava i tenia molt, molt fred. Aquest pensament però, durà poca estona, la satisfacció d’estar en el seu raconet li va fer encetar un somriure i va veure, més bé que mai, el rostre tan i tan enyorat de la seva esposa...

——oOo——


... Aquell banc, aquell banc que li havia escoltat tants pensaments, i que havia presenciat tantes converses, fou el mut i silenciós testimoni de la seva fugida d’aquest món.

———————
Escrit el dissabte 16 de maig del 2015
Revisat el mateix dia. Gràcies, Pilar Campmany i Piqué, moltes gràcies!.

Comentaris

  • Ai, Joan, Joan![Ofensiu]
    Mena Guiga | 30-10-2015

    He llegit els capítols de la vida que ens has narrat. Una vida d'algú senzill, que no simple. Amb alegries i tristeses, amb enyor i record. Amb l'emmarcament de postguerra i el que segueix. Els temps aquells en què es trobava feina. Un fill 'torçat', i el patiment dels progenitors. El banc i el diari. Les 'converses' amb la dona que ja no hi és...i fa que l'ànima inspiri per reprimir un plor, que hi és: el que fa que, mitjançant la força de l'amor, tots estiguem units.

    Mena

  • Emocionant[Ofensiu]
    Naiade | 05-10-2015 | Valoració: 10

    De vegades volem sobre-protegir els nostres. Volem que no marxin mai del nostre costat, no ens adonem de l'enyorança que poden tenir dels seus éssers estimats.
    Un relat genial Joan, m'ha emocionat. En Norbert va seguir el dictat del seu cor i no va faltar a la seva cita.
    Una forta abraçada

  • Morir amb les botes posades[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 02-09-2015 | Valoració: 10

    i en el lloc on tenia millors converses amb la seva esposa. Què tendre! No haguessis pogut acomiadar el teu personatge en un lloc millor que el seu beneït banc, allí on veia passar la vida en els últims anys.

    Se m'havia passat aquest relat teu. Per això no te l'havia comentat abans.

    Petons a tots i bona "rentrée".

  • Adéu![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-05-2015

    Adéu, amic Norbert, et trobarem a faltar!
    Penso que ja ho he dit en alguna altra banda, m'encanta el paper que juga el diari en cada relat.
    Arreveure, amic Joan, ha estat un plaer llegir els teus relats i comentaris.

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 20-05-2015 | Valoració: 10

    Es precios
    Ens llegim
    Montse

  • Preciós![Ofensiu]

    Com ja ha comentat el Josep, aquest relat ens va transportant a poc a poc, a la velocitat del nostre protagonista, cap al banc, el seu banc, on a poc a poc anirà veient més i més nítida la seva dona, o serà que ell s'apagarà cada vegada més. Un final rodó per aquest cicle de la vida que ens has regalat aquest any. L'enhorabona.
    Edgar

  • Bon final de cicle[Ofensiu]
    SenyorTu | 19-05-2015

    Diria que la construcció del relat és impecable. Pas a pas, paràgraf a paràgraf, el text avança cap al banc dels jardinets. Quan en Norbet hi arriba, el lector té tota la informació que precisa per entendre el sentit desenllaç. Bon final de cicle, Joan!

  • L'última etapa de la vida...[Ofensiu]
    brins | 18-05-2015 | Valoració: 10

    Un final trist, però esperat... en Norbert se n'ha anat d'aquesta vida de la mateixa manera que havia viscut, discretament.

    Ha estat un plaer llegir-te tots els relats del cicle de la vida, Joan; recordo que quan em vas comentar que pensaves redactar totes les etapes amb uns mateixos personatges, em vaig sorprendre perquè em va semblar una tasca força difícil, però després he pogut comprovar que la teva idea era excel·lent; has aconseguit introduir-nos dins d'aquesta història amb un interès progressiu.

    Pilar

  • Serenitat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 18-05-2015 | Valoració: 10

    Aquest darrer episodi de'n Norbert mha deixat una sensació de serenitat, d'acabar els seus dies allà on el record el reconfortava. Tot un personatge ell, amb els seus pensaments i, sobretot, amb els seus sentiments. Norbert, xiquet, una forta abraçada!

    Aleix

  • El banc de la seva vida![Ofensiu]
    Materile | 18-05-2015 | Valoració: 10

    M'ha encantat el tomb que hi dones al Norbert. Sembla mentida, actua com una criatura, no fer cas de la seva filla.
    Bé, el relat t'ha sortit molt bé i el que havia de passar ha passat. Ara, trobaré a faltar aquestes cites mensuals en les qual sabíem de les seves cuites. Al final, la mort ve quan menys te l'esperes i de la manera més absurda.
    Una abraçada, Joan!
    Materile

  • Final de cicle...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 18-05-2015

    On? En el banc, que ha estat el testimoni mut del recorregut per la vida d'en Norbert. De la mateixa manera que dol acomiadar-te dels éssers estimats també m'ha dolgut haver de dir adéu al teu entranyable protagonista. Què hi farem? Aquesta és l'altra cara de la mateixa moneda i l'hem d'acceptar com bonament puguem.
    Contenta de ser una de les "culpables" que t'han induït a escriure microrelats, una bona manera de passar l'estona, oi?
    Una abraçada, Joan!

  • conversa[Ofensiu]
    Imma Cauhé | 17-05-2015

    Sempre s'han de seguir tenint les converses i millor al mateix indret. Tothom ha de tenir el seu banc.
    Bon relat.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182661 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.