El canvi climàtic avança, passem a l'acció!

Un relat de: La vida no s'atura


És una època convulsa la que estem vivint, ho és en l'àmbit internacional, però sent català, aquesta convulsió es multiplica. Aquests últims mesos de la meva vida m'han fet replantejar moltes coses, m'ha caigut com una bena dels ulls i ara veig una part de la realitat amb tota la seva cruesa, la veig amb més claredat.

En aquests últims temps he pensat molt en l'ètica de l'ésser humà, en el bé i el mal, en el sentit de la vida, en el patiment al món... En alguna altra publicació parlaré de tots aquests pensaments, però avui em vull centrar en una de les conclusions a les quals he arribat: Cal passar a l'acció! Concretament en aquest post parlaré d'un tema molt concret: com ser més ecològics sense canviar el nostre estil de vida.
A internet hi ha mils d'articles del tipus "Seis consejos para ser más ecológico" i que estan molt bé, però tenint en compte que la major part del contingut és el mateix, en la meva opinió fan una pinzellada molt superficial, es poden fer moltes més coses!

Psicologia per al canvi

O el que és el mateix, intentaré menjar-vos el tarro perquè tingueu ganes de ser més ecològics, però no només això, sinó perquè convertiu aquestes ganes en acció. Tractaré de no fer un enfocament d'espantar: tots sabem que hi ha una illa de plàstic de la mida de França flotant en algun punt de l'oceà, l'efecte hivernacle, el canvi climàtic... Però enfoquem-ho positivament, crec que hem tocat fons, en els 80 estàvem pitjor, i que, tot i que costa molt, anem millorant lleugerament. Fa 30 anys ningú parlava de sostenibilitat, de fonts d'energia renovable ni de reciclatge, i ara és el pa de cada dia.
Hi ha molts que sempre hem simpatitzat amb l'ecologia i ens preocupem pel futur de la nostra estimada Terra. És més, molts de nosaltres, ja fa temps que fem algunes accions per minimitzar la nostra empremta de carboni, però:
Podem fer més? I tant que podem!
Costa molt? No massa, simplement és posar-s'hi.
Perdre'm alguna comoditat fent-ho? Sí, és clar! No us vull enganyar, el més fàcil del món és agafar un vas de plàstic, beure i llançar-lo. Però la meva intenció és donar una sèrie d'idees que no ens faci canviar el nostre estil de vida, seguirem vivint còmodes, tranquils.
Sempre que volem fer algun canvi en la nostra vida, el nostre cervell d'entrada s'hi oposarà. Això és biològic, el cervell està programat per a sobreviure, com menys canvis millor, al cervell no li agrada treballar, i per aconseguir-ho ens pararà una sèrie de trampes. Ho fa a través d'una sèrie de pensaments que filtrarà per evitar que moguem un dit, pensament d'aquest tipus:
"Això que faràs no serveix per a res, per molt que tu facis, els del costat no foten res. Ets un pringat, per què ho has de fer tu si no ho fan els altres? Ets un friki, ningú fa aquestes xorrades, la gent et mirarà rar. Que recicli el govern, que per això paguem impostos!"
Tot són trampes, pensa-ho, que no serveix per a res? Fes un experiment: recicla només dues setmanes i mira la quantitat de brossa que genereu a casa que va al contenidor groc, al blau, al verd i a l'orgànica, multiplica-ho per tot un any i ara imagina aquesta brossa al mar, o en un abocador... Com deia el Capità Enciam, els petits canvis són poderosos!
Els altres no foten res: i que? Això no va amb els altres, això no ho faràs per publicar-ho al facebook i xulejar, això ho fas per tu i pel planeta, ho fas perquè vols, deixa que els altres facin el que vulguin. Si ningú mogués un dit per l'ecologia, no duraríem més de 200 anys, t'ho asseguro, per sort hi ha petits herois que lluiten per evitar-ho, o com a mínim alentir-ho, sigues un d'ells!
Friki, em miraran rar... Quina xorrada, estàs fent el bé, si algú et mira malament per fer el bé que li donin pel cul! Millor no t'apropis a aquesta persona. Mentre no molestis a ningú, ningú et mirarà malament o se'n riurà de tu, et diré encara més, és més que possible que amb el pas del temps et mirin amb admiració, i fins i tot, que t'imitin.
Que recicli el govern... Bé, tant de bo fos tan fàcil, i estic segur que els governs podrien fer molt més, però sense la gent no es pot fer res, som nosaltres qui hem de fer el canvi de xip, les nostres accions multiplicades faran que els governs es posin les piles.
De debò, si de veritat creus que cal ser ecològic, tot el que et digui el cervell per fer que no et moguis és una trampa, no li fotis ni cas, després de llegir aquest post, agafa paper i boli, i comença a planificar com anar instaurant gradualment alguns d'aquests consells.

MOU-TE!!


Us passo a donar algunes idees per a ser més ecològics, algunes d'elles les faig desde fa molt de temps, altres les he incorporat des que vaig prendre la decisió de passar a l'acció fa unes setmanes, i algunes han sorgit soles, un cop fas el canvi de xip se t'ocorreixen idees contínuament.


Idees per a ser més ecològics sense canviar el nostre estil de vida

1- Reciclatge:
No m'estendré en explicar com reciclar, ja que hi ha mil webs on es pot trobar aquesta informació:

https://www.ecoembes.com/sites/default/files/guia-amb-contenidor-recollida-selectiva-materia-organica.pdf

Però si us voldria explicar la meva experiència per si us pot ajudar, i sobretot, per conscienciar a tothom que es poden reciclar moltíssimes coses. Jo fa molts anys que reciclava envasos, vidre i paper, això ho hauria de fer tothom, ja que és un reciclatge net, sense olors, i cada dia hi ha més contenidors a prop de totes les cases. Quan comences a reciclar, te n'adones de la quantitat d'envasos que fem servir, fins que no ho fas no n'ets conscient.
Fa un parell d'anys vaig començar a reciclar l'orgànica, aquesta és un pèl més empipadora, sobretot a l'estiu, per les olors que es generen, sobretot si no ho pots posar en una galeria o balcó. Però val la pena reciclar-ho, ja que en pes és el residu més important. Jo la tinc al balcó i la baixo cada 2-3 dies, però tinc un amic que el que fa és tenir una bosseta a la cuina i allà va introduint els residus orgànics que genera durant tot el dia i després la llença diàriament per evitar les olors.
Molt important: molta gent es queda aquí pensant que això és tot el que es recicla, però hi ha més: oli, càpsules de cafè, productes electrònics, piles, medicaments, etc.
Oli: el reciclo des de fa unes setmanes i és molt fàcil, només cal destinar-hi un envàs que tanqui bé i cada cop que vulguem llençar l'oli de fregir o escórrer una llauna de tonyina ho fem allà, l'oli contamina moltíssim, uns mililitres d'oli poden contaminar grans quantitats d'aigua, és molt important reciclar-lo. Cada dia hi ha més contenidors al carrer, però si no, podeu fer el que faig jo, acumulo aquest oli, els productes electrònics, piles, medicaments, i les càpsules de cafè, i de tant en tant ho porto tot al punt verd. Localitza el que et quedi més a prop (només cal posar punt verd al google maps). Fent una visita cada 2 mesos serà més que suficient, tots els residus que hem comentat es poden acumular, ja que no fan olor.
Les càpsules de cafè es reciclen, és important, ja que en ser monodosi, se'n generen moltíssimes, i es poden reciclar.
És un esforç, però és un preu mínim per portar el ritme de vida que portem. En una societat com la nostra, tenim la comoditat de la monodosi, dels paquets petits, de tenir el supermercat a prop, tota una sèrie de comoditats que com a mínim hauríem de minimitzar gestionant correctament els residus, en la meva opinió és un deute moral amb la Terra. Us asseguro que aquest petit esforç es paga amb creus amb la satisfacció personal, amb un sentiment de saber que fas el que has de fer, us ho recomano sincerament. Ara només cal passar a l'acció!

2- Beure aigua de l'aixeta:

Un dels punts més importants, fins fa tres setmanes a casa bevíem aigua embotellada, ja que sincerament, la de l'aixeta on jo visc té un sabor horrible. Però és terrible la quantitat d'envasos que llençàvem, t'acabes sentint malament, encara que els reciclis.
Si l'aigua de l'aixeta on vius té un sabor decent, compra unes ampolles de vidre i passa a omplir-les per beure aigua de l'aixeta.
Si on vius l'aigua té mal sabor (generalment un excés de clor) podeu fer com jo i comprar un filtre que s'acobla a l'aixeta. No us enganyaré, l'aigua no està tan bona com l'embotellada, però millora moltíssim el sabor, ja que el filtre reté el clor i moltes altres impureses. Ara bevem sempre aquesta aigua i després d'unes setmanes la trobo molt bona. El filtre es canvia cada tres mesos i l'he comprat en aquesta web:

https://tappwater.co/es/

He comprat el filtre "Tapp2 Twist" amb 3 recanvis, per tenir cobert tot un any. La instal·lació és tan fàcil que fins i tot un inútil com jo ho he pogut fer sense problemes J El filtre és totalment reciclable. Tot ens ha costat 79€, però abans de tirar-te enrere perquè no et vols gastar aquests diners, fer un petit càlcul de què et costa l'aigua embotellada a l'any, a mi em surten entre 400 i 500 €, així que si t'hi llances, no només ajudaràs a la mare Terra, sinó que amb el que t'estalviaràs, a les vacances podràs beure't uns bons gin-tonics i menjar en bons restaurants!
Des de que el tenim, no només generem moltíssims menys residus, sinó que ens estalviem la càrrega de les ampolles d'aigua fins a casa.
Si no us convenç el filtre, o simplement no voleu deixar de beure aigua embotellada, us recomano que compreu garrafes d'aigua les més grans possibles i aneu reomplint ampolles de vidre, és una altra manera de reduir els residus. Existeixen bombes manuals que s'acoblen a les garrafes i serveixen per emplenar les ampolles sense haver de bolcar les garrafes, ja que pesen molt.
També us recomano comprar una ampolleta de vidre de mig litre per portar sempre a sobre i evitar la compra de petites ampolletes. Així no només sereu ecològics, sinó que us estalviareu uns calerons.

3- Regletes amb interruptor:

Els carregadors connectats al corrent gasten energia. La televisió, la minicadena, el dvd, encara que l'apaguis amb el comandament, segueix gastant energia.
Sé que és feixuc desconnectar els carregadors i connectar-los cada vegada, o desendollar la tele a la nit, ja que l'endoll està amagat... Per això us ofereixo una solució facilíssima, posar regletes amb interruptor.
Nosaltres els carregadors dels mòbils i de l'ipad els tenim sempre endollats per evitar anar posant i traient. Però des de fa un temps ho tenim connectat a una regleta amb interruptor, de manera que quan acabem de carregar o cada nit l'apaguem per deixar de consumir energia.
Amb la tele, el dvd, minicadena i el wifi fem el mateix a les nits, parem l'interruptor de les regletes i llestos, ens estalviem hores de pèrdua d'energia elèctrica.
Aquestes accions també us faran estalviar algun euro. A més, alguns estudis comencen a indicar que dormir prop del wifi podria ser perjudicial per a la salut a llarg termini, hi ha estudis que mostren que no s' adorm igual de bé... Tot i no estar demostrat, si l'apaguem a la nit, ajudarem a la Terra, estalviarem calerons i reduïm l'hipotètic risc per a la salut a llarg termini.

4- Bosses de plàstic:

Amb només una petita planificació a l'hora d'anar a comprar ens podem estalviar l'ús de moltes bosses de plàstic. Hi ha diverses maneres:
Portar bosses de ràfia o plàstic a la motxilla, al cotxe, al carret del nadó, etc. Perquè així quan comprem, no n'hem de tornar a comprar. Jo recomano les de ràfia, ja que són més fortes i resistents, amb el que les podrem utilitzar durant molt de temps. També es pot fer servir el clàssic carro de la compra, que ens evitarà carregar pesos.
Quan comprem productes a la fruiteria, utilitzar les bosses només quan comprem moltes unitats. Per exemple, moltes vegades jo compro 10 pomes, doncs agafo bossa de plàstic, però només un pebrot, un carabassó, un cogombre, per a aquests no agafo bossa, ho poso directament al cabàs de la botiga i després directe a la bossa de ràfia. Això ho vaig veure fer a una noia una vegada i des de llavors sempre ho faig així.
No llenceu les bosses de plàstic fins que estiguin molt fetes malbé. Nosaltres tenim un calaix a casa on les anem acumulant, ja que sempre fan servei. Les grans es poden fer servir per transportar coses, i les petites de la fruita i la verdura es poden fer servir com escombraria orgànica provisional a la cuina mentre cuinem.

5- Productes de Km 0 /ecològics:

Té sentit comprar unes pomes de Nova Zelanda que han de recórrer mils de Km fins a arribar al consumidor final? Per mi no, si abans no ho mirava, ara m'hi fixo i intento sempre comprar productes de la nostra terra, quant més a prop millor. D'aquesta manera evitem enviar més CO2 a l'atmosfera i a més ajudem a l'economia local.
El mateix entre triar ecològics o no ecològics, ara intento triar sempre ecològics, de productors responsables amb el medi ambient, encara que a vegades siguin un pèl més cars, vull contribuir a una producció més sostenible.
Els ous sempre els comprem de gallines en llibertat, ho podeu saber mirant el primer núm. Del codi que porten imprès, heu de comprar les que comencin per 0 o 1.

6- Consumir menys carn:

Per menjar un bistec, s'han de gastar grans quantitats d'aigua i genera molt emissió de CO2. A més, des de fa un parell d'anys la OMS va advertir del risc de consumir grans quantitats de carn vermella. No us enganyaré, jo no sóc ni vull ser vegetarià, m'agrada massa menjar. Però el que sí que hem posat en pràctica és menjar molta menys carn entre setmana, i només pollastre o peix, el cap de setmana ja en permetem algun petit luxe, això també permet gaudir-lo més. Amb aquesta acció vetllem per l'ecologia i per la nostra salut.

7- Comprar amb menys envasos:

Des de fa un temps intento comprar embotit, carn i peix a les parades en lloc d'agafar-ho envasat. Feu una prova, mireu, jo consumeixo molt pit d'indiot (pavo) i sempre el comprava envasat, des de fa un parell d'anys el compro acabat de tallar i està infinitament més bo, proveu-ho!
A vegades per 50g de producte tenim uns envasos immensos, millor que ens ho posin en un simple paper i a sobre els productes són més frescos!
Al super on jo compro, els ous els agafes tu directament, últimament porto la capsa dels ous des de casa per reutilitzar-la setmana rere setmana, només cal deixar-la al carro de la compra.

8- Transport:

1ª opció: camina o vés en bicicleta, si la teva feina o el lloc on hagis d'anar queden a prop de casa teva o a una distància prudencial, camina. No contaminaràs i serà bo per la teva salut.
Últimament s'estan posant de moda els patinets elèctrics, és una altra opció poc contaminant per moure's a la ciutat. Però aneu amb compte amb la velocitat i eviteu accidents amb els vianants si us plau.
2ª opció: vés en transport públic. Si la combinació és bona, no només no contaminaràs, sinó que podràs llegir! Quin gran avantatge, quin luxe treure temps per poder llegir cada dia!
3ª opció: si està lluny i mal combinat, vés en moto, gasta molt menys que un cotxe.
4ª opció: intenta buscar a gent que faci el mateix recorregut que tu per fer el trajecte en cotxe, ja que contaminem, intentem que menys gent ho faci.

9- Companyia elèctrica:

Abandona la companyia de tota la vida que no deixa d’enganyar-nos amb preus abusius i que reubica als polítics jubilats que els van fer favors mentre exercien el seu càrrec.
Hi ha cooperatives que tracten d'obtenir l'energia de fonts renovables i que miren per als seus usuaris, jo des de fa 2 anys sóc de "Som energia". Em vaig fer soci a través de la web i no vaig haver de fer res més, ells es van encarregar de tot.
Agafa una factura actual, un ordinador connectat a la xarxa i consulta si a casa teva poden fer-te arribar la llum:

https://www.somenergia.coop/ca/

10- Rentadora/assecadora/rentavaixelles:

Si la roba no està molt tacada, posa programes de la rentadora de baixa Tª, uns 30ºC. Jo no ho sabia i des de sempre havia programat per defecte els de 40ºC, i això gasta molta energia. Intenta carregar-la bastant per estalviar càrregues innecessàries. El mateix per al rentavaixelles.
La meva rentadora te assecadora, però gasta moltíssim, més que la rentadora, així que des de que ho sé, intento sempre estendre-ho tot, només la usem per a dies on hi ha molta roba interior, etc.

11- Reduir paper d'alumini:

Durant 10 anys he gastat un tros de paper d'alumini cada dia per portar pit d'indiot a la feina. Fins que fa unes setmanes em vaig adonar que el podia portar en un minitupper. A final d'any reduiré moltíssim els residus. Hi ha tuppers per sandvitxos i per moltes altres coses que ens faran estalviar paper d'alumini.

12- Comprar menys:

Moltes vegades comprem per comprar o per capritx. Realment és una cosa molt difícil de canviar, ja que el model de societat ens empenyi cap al consumisme compulsiu. Milers de persones es dediquen exclusivament a estudiar les maneres més adequades per a temptar els consumidors. I el que és pitjor, cada dia rebem temptacions més personalitzades quan naveguem per internet. Avui en dia, les grans companyies ens estudien contínuament amb algoritmes de recerca de gustos, saben quines webs cerquem, sabem que volem comprar, saben en quines èpoques de l'any busquem algunes coses... Tot està automatitzat i fa una mica de por, fa pensar.
Hi ha gent que compra més que altres, jo per sort no sóc un gran comprador, si alguna cosa funciona, no ho canvio fins que no tinc més remei, perquè es trenca o s'espatlla. Però moltes vegades molta gent compra quan els aparells encara funcionen, i aquí és on jo crec que això no és sostenible.
Quan anem a comprar alguna cosa, pensem dues vegades:
1. Ho necessito realment?
2. Ho faré servir moltes vegades?
3. Tinc alguna cosa a casa que pugui fer la mateixa funció?
4. Si serà molt esporàdic, puc llogar-ho? Estalviaré diners i lloc d'emmagatzematge a casa.
5. Puc comprar-ho de segona mà?

Si responem a les tres preguntes amb un "sí" i les dues últimes amb un "no", llavors endavant, comprem-ho, però fem aquest esforç de pensar-ho dues vegades, estic segur que estalviarem moltes compres.
El mateix per abans de llençar alguna cosa, hem de pensar si li podem donar una segona oportunitat per a alguna aplicació, si no és així, donem-ho o reciclem-ho. Una altra opció és vendre-ho, avui en dia hi ha un munt d'aplicacions on vendre coses (per exemple wallapop), i algú li donarà una segona vida. És fantàstic, perquè evites que algú compri algun estri, a la vegada no generes residus i finalment t'endús uns calerons.

13- Hort / plantes:

Si tens la possibilitat de plantar alguna cosa encara que sigui en un petit balcó, fes-ho. Té un munt d'avantatges:
Generes l'oxigen tan necessari que necessita la nostra atmosfera, a la vegada que reduiràs la quantitat de CO2. Cada petita planta és una màquina perfecta per treure el CO2 de l'atmosfera que tan afecta al canvi climàtic i ho transforma en l'O2 que tant necessiten els nostres pulmons, tot amb una netedat i efectivitat que cap màquina artificial podria fer.
A més, les plantes al balcó decoren i ens aporten energia positiva. Pensem que l'ésser humà s'ha anat adaptant evolutivament durant desenes de milers d’anys per estar rodejat de natura. A prop de les plantes la part més salvatge del nostre subconscient s'hi sent com a casa. No estem preparats per viure envoltats de formigó, com més plantes tinguem a prop, més a gust estarem.
Si tens la sort de tenir un balcó on hi càpiga una petita taula d'hort (1mx0.6m), t'ho aconsello moltíssim. És genial poder cultivar el teu enciam, els teus tomàquets... Treballar amb la terra ens aporta serenitat. A més, és genial veure com creixen i van sortint els fruits. Quan tens la sort de recol·lectar, el sabor és fantàstic, ha sortit de la teva terra! Hi ha un munt de webs i llibres on pots consultar petits trucs per tal de dur a terme el projecte. També es poden plantar en testos si no disposem de tant espai.
Jo fa anys que tinc dues taules/hort i cada any planto coses diferents, aprens un munt de coses. I ara quan creixi la meva filla, cultivarem junts i li ensenyaré com es fa, poques coses em fan més il·lusió en aquesta vida.

14- Petits gestos diaris:

Moltes vegades, amb la velocitat que duen les nostres vides, passem per alt els petits gestos, com recollir un plàstic que et trobes per la muntanya, deixar l'aixeta oberta mentre et rentes les dents o t'ensabones el cap (perquè és un segon...), deixar la calefacció tota la nit (així al matí et lleves amb la casa calenta), aire condicionat a tope, etc.
Hi ha un conte oriental molt educador en aquest sentit. El que diu és que quan fas o deixes de fer les coses correctes perquè ningú et veu i així ningú et podrà culpar estàs cometent un error, ja que sí que hi ha algú mirant. Tu mateix t'estàs mirant! El teu jo, la teva consciència t'està veient i et pot culpar, i tu ets el més dur de les persones que et jutjaran.
De manera que fes-te un favor i sigues constant en el dia a dia, qualsevol petit estalvi és important, si tots passem a l'acció, la muntanya i els seus animals ens agrairan que recollim el plàstic, el parell de litres que estalviïs acabaran sent bilions que salvaran vides, l'energia que estalviem seran bilions de tones menys de CO2, és un cicle sense fi. Per a la calefacció pots comprar un aparell programador per tal de que s’encengui una hora abans de llevar-te, així estalvies deixar-la tota la nit.

15- Col·laboracions amb ONG:

El plantejament inicial d'aquest post, l'objectiu era passar a l'acció sense renunciar al nostre estil de vida. Si això ho multipliquem per millions de persones, farem un gran pas endavant per salvar el nostre petit punt blau enmig de l'univers, la nostra estimada Terra. Però hi ha gent que es juga la vida cada dia per al nostre planeta.
Moltes vegades és necessari que alguns éssers humans dediquin la seva vida a denunciar les grans corporacions que contaminen la terra, que construeixen sense ètica destrossant meravelles naturals, o que maten animals sense mesura. Són aquestes persones els veritables herois, sense ells, no arribarien aquests abusos a l’opinió pública.
Nosaltres, mantenint la nostra vida, potser no podem ser ells, però sí que els podem ajudar. Hi ha un munt de ONG que es dediquen a tot això que hem estat dient. Jo personalment sóc soci de Greenpeace des de fa un parell d'anys, i he donat aportacions esporàdiques a moltes altres ONG. Moltes contra la pobresa, però també relacionades amb l'ecologia: per exemple a "SOS Costa Brava" o a "Associació protectora d'animals de Parets" (aquests últims són herois que a més em toquen molt de prop i fan una feina fantàstica, tenen un teaming on pots aportar només un euro al mes).
https://www.teaming.net/protectoraanimalsparets?lang=ca_ES
Es tracta que cadascú trobi la seva lluita i que aporti, aquests diners ajuden i financien a gent que fa el bé!! AJUDEM-LOS dins les nostres possibilitats!

16- Evitar ascensors:

Dos avantatges, menys consum energètic, més salut.
Pot haver-hi algun hàbit més simple però a la vegada tan beneficiós? És tan fàcil de recordar! No agafis ascensors, puja per les escales, ens sobren calories per cremar. Fes salut, puja per les escales!

17- Educació dels fills:

Potser és el punt més important de tots. Tenir un fill és una de les coses més contaminants que hi ha. Però per altra banda, reproduir-se és una necessitat vital de tots els animals.
Així que si hem de portar algú al món, ens hem d'assegurar que aprengui a estimar-lo, és hem d'assegurar que entengui la importància de cuidar el planeta, els animals, les plantes. És una aventura meravellosa, i estic segur que una persona que estima el planeta, ajudarà al fet que més persones ho facin.



18- Divulgar:

Fer tot això està molt bé, a mesura que anem sumant bons hàbits ens sentim cada cop millor, sentim que estem fent el que hem de fer, que estem seguint el camí correcte.
Un mateix s'adona com d'important és un petit gest quan ho fa cada dia, se n'adona de tot el que li està estalviant al planeta quan ho multipliquem x365 dies que té l'any.
Doncs ara imagina que fas obrir els ulls a algú i aconsegueixes que agafi aquest mateix hàbit, ja estàs multiplicant x2. Imagina si aquesta segona persona li explica a alguna altra... És una xarxa de bondat tremenda que podem fer créixer si passem tots a l'acció!
La majoria de gent és bona per naturalesa, i el planeta és de tots, no hi ha política pel mig. El que vull dir és que aquesta és una causa comuna a tota la humanitat i que hi ha un percentatge molt elevat de la població mundial disposada a ajudar, el problema és que encara no han obert els ulls, ajudem-los!

Si aquest humil post en un blog personal sense ambició, aconsegueix que només dues o tres persones agafin algun hàbit d'aquests em dono per satisfet. Escriure la meva aportació ha estat un plaer i si ho difonem, la roda creixerà!!
També m'encantaria que si teniu alguna idea per completar el post, la poseu si us plau als comentaris, tinc set de millorar i seguir agafant nous bons hàbits. Segurament a mi també se m'ocorreran i ho aniré completant.
Una abraçada de bon rotllo a tots!!
PASSEM A L'ACCIÓ!!

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer