El Baix Empordà ja fa 15 anys. Temes; Grup Havaneres Els Cremats Parlant amb l'amic Castor Pérez (Grup Duet)

Un relat de: Angelina Vilella Ros
Tot passejant pel Camí de Ronda, em ve al pensament la vegada que a casa la Rita Ferrer, professora de música de Palafrugell, m´hi vaig trobar tots els components del grup d´havaneres Els Cremats. Un grup de joves que em van fer passar una estona molt entretinguda. És ben veritat que “gent jove pa tou”, vaig riure molt, jo els preguntava seriosament i ells em contestaven amb una barreja de gràcia i d´humor, i en el seu to no sé que hi havia però l´estona que hi vaig passar va ser molt divertida. Pepe Cruz, Koko, Enric Ferrer, Jordi Aguiló, Ramon Ponsantí i Narcís Ferrer.
--Com se us va ocórrer formar el grup?
--No fa massa anys, quan l´ajuntament ens va proposar cantar el dia de les havaners de Calella pels carrers del poble. Va ser un repte.
M´aclareixe que ja sabien música, però cantar havaneres no, els va agradar i aquí tenim un grup d´havaneres de gent jove. El nom li van donar un dia que havien de donar el nom i espontàniament els va sortir “Els Cremats”. Ara s’hi senten plenament identificats i les seves cançons van dirigides a tot el públic en general, amant de les havaneres.
--El vostre repertori es compon de cançons noves o bé tradicionals?
--N´hi ha de modernes i de tradicionals, també tenim inclosos dos temes provinents de l´Alguer, degut a la participació amb la coral Nit de Juny, que ha estat una escola per a nosaltres.
En saber música componen cançons ells mateixos: Somni d´aigua, L´amic perdut… i les sortides s´han anat ampliant: Costa Brava, Barcelona, Madrid… El més difícil em diuen és poder aconseguir actuacions importants, degut a la gran competitivitat que hi ha en aquest gènere i al gran nombre de grups de la comarca.
--Com a músics. quins instrument toqueu?
--Al grup, en Koko canta de baríton, en Pepe també i a més toca la percussió, en Ramon, el crac de Begur, toca la guitarra i canta com a baix, en Jordi canta de tenor a l´igual que en Narcís, i per últim l´Enric, el flautista de Llafranc, toca la flauta i canta com a baix.
Entremig de les rialles diuen que ja tenen un disc gravat i ara estan treballant fort. Que la seva fita màxima, difícil per certes circunstàncies, és pujar a l´escenari de Calella, la “Catedral de l´Havanera”.
Els animo dient que tots el que hi pujen també han tingut primerament aquesta ambició, que estan seguint el camí correcte.
S´han acabat els comentaris jocosos, i l´esbargiment en què ha transcorregut la xerrada. M´acomiado de tots ells. S´ha fet fosc. Tot conduint m´adono que estic somrient. Qui pogués tornar als vint anys.




Poc a poquet vaig passejant cap a Calella, on m´està esperant el Micra. Dóno les últimes mirades dins la blavor que envolta les illes Formigues, unes veles llatines contrasten amb la seva blancor, els fan companyia, de lluny semblen papallones voleiant al seu voltant com un ritual. Sé que és impossible però a vegades em dóna la sensació, quan les miro des de la platja que han canviat de forma, possiblement siguin les onades que segons l´estat de la mar en estavellar-s´hi les deixa a mig cobrir.



Em trobo a Calella. al Port Bo, i d´alguna finestra se sent com canten una havanera, és el lloc ideal per sentir-les, sempre són boniques però en aquest marc agafen un caire especial. En Castor Pérez Diz un dia em deia que ell era autodidacta, corferit per la música tradicional, que jugava amb la guitarra des dels tretze anys i va ser aleshores quan vaig assabentar-me que el seu primer contacte amb les havaneres havia estat en arribar l´any 1971 a l´Empordà.
--Així no les coneixies abans?
--Jo fins aleshores en la música buscava alguna cosa que m´omplís, però no en trobava de tradicional, el que se sentia més era estrangera. Aquí em vaig trobar amb un filó d´aquesta música del poble que em va agradar. Em vaig adonar, aleshores, que l´havanera és un nexe d´unió entre dues cultures. És mestissa i m´agermana amb la cubana. Aquesta, eminentment vocal, és l´herència cultural dels vells cantaires del litoral gironí.
--Però el teu contacte seriós amb els conjunts quan va ser?
--L´any 1972, em vaig integrar al grup Port Bo com a reforç de la corda de baixos i com a instrumentista. De la mà dels components històrics d´aquest grup (Ernest Morató, Carles Mir i Josep Xicoira) inicio un període d´aprenentatge, perllongat fins el 1977. Aquest any, els vells cantaires passen el relleu als seus hereus musicals. Un cop reestructurada la formació vaig assumir la direcció artística fins a la temporada 93. L´any 94 entro a formar part del grup Caobana.
Em defineix el seu repertori format amb l´estructura vocal a dues cordes (tenor i baríton) i amb la guitarra com a únic soport instrumental. Cançons en català i castellà, de la península i d´ultramar, per corroborar que el nostre mestissatge cultural no és exclusivament mediterrani. En el gener del 95 inicio les activitats amb el grup Duet.
A l´igual que els músics de les cobles em corrobora que si una havanera li surt rodona s´emociona. Creu que s´ha de reforçar la qualitat i la informació. Mantenir l´exclusivitat del gènere i augmentar la participació forània, que la gent de vegades no és concient que aquestes cançons formen part del nostre actiu cultural, s´ho prenen com un divertiment.
Haurem de deixar que la tramuntana i el mestral escampin tots aquests raonaments, ambicions i il•lusions.


Comentaris

  • Arrelament en do major[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 01-09-2013 | Valoració: 10

    Tens tota la raó. L'habanera és un gènere musical de tradició cultural, d'arrels costaneres i tan nostra com altres gèneres més ben tractats com a tals. No la menystinguem, ans el contrari, aprofundim-hi i gaudim les arrels que la vesteixen. No és una música per anar a beure un cremat. És una tradició, un sentiment que es porta a les venes, un record enyoradís, un passat encara present per a molts, una història d'amor o no, una senzillesa musical que tomba, unes veus càlides que acompanyen, fan plorar, fan riure i fan el silenci de les ones l'element ideal de companyia. Tornat de Sicília, on he passat uns dies de vacances, la mar Mediterrània és la mateixa allà, on el ressò de les ones m'ha acompanyat serenament. Un relax llegir els teus escrits Angelina. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Angelina Vilella Ros

Angelina Vilella Ros

91 Relats

132 Comentaris

163152 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Vaig néixer a Olesa de Montserrat l'any 1938.
Des dels 3 anys visc a l'Hospitalet de Llobregat. Vaig passar part de la infància a Gratallops (Tarragona).
A l'Institut Maragall de Barcelona vaig fer el Batxillerat.
Dama de Creu Roja a l'Hospital de l'Hospitalet de Llobregat.
Diplomada en Infermeria a la Universitat de Barcelona.
Infermera voluntària als Jocs Paralímpics de Barcelona 1992.
He publicat tres llibres; Onades internes ( novel.la)1999 , presentat per Ignaci Riera.
Jo...també recordo (assaig,2000. Presentat per Josep Ma. Solias. Temps d'orquídies (novel.la)2007, 2. edició d'Onades internes i presentada per Dolors Millat a l'Ateneu Barcelonès.
He estat varis anys alumna de l'Escola de Narrativa de l'Ateneu Barcelonès.
Durant quatre anys vaig ser col.laboradora, del setmanari La Proa del Baix Empordà, fent entrevistes a més d'un centenar de Baix Empordanesos i els seus simpatitzants.
Vaig fer una ponència a la Universitat de Bella Terra, sobre el període americà de Ramon Vinyes, el dramaturg català universal(el sabio catalan que Garcia Marquez menciona a Cien Años de Soledad).
He publicat articles a diferents revistes.
Tinc varis relats a Relatsencatala.cat, amb el pseudònim d'ORCHID, he decidit deixar l'anonimat i donar-me a conèixer amb el meu nom Angelina Vilella Ros.
UN NADAL SENSE TU és l'escrit que més estimo, el trobareu al començament dels meus relats.
Tinc penjada en digital la meva novel·la TEMPS D'ORQUÍDIES, d'Angelina Vilella Ros, per mitjà d'Amazon i iTunesus la podeu descarregar:

www.neurosi.com/orquidies/
www.neurosi.com/angelinavilellaros
www.angelinavilellaros.net
www.escriptors.cat/autors/vilellaa
www.memoro.org/es-ca/testimone.php?ID=1242 (i després Angelina Vilella Ros)