EDIFICI SOL MAR & MAR SOL. A LA MEMÒRIA DE L’ARQUITECTE DOMÈNEC SUGRAÑES GRAS. SALOU. TARRAGONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava les restes il·lustríssimes de l’edifici Sol Mar & Mar Sol, de Salou.







https://www.salou.cat/ca/la-nostra-ciutat/urbanisme-i-planejament/planejament/el-poum/poum-cataleg-de-bens-protegits.pdf

Llegia a : http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/salou/edifici-sol-i-mar-mar-i-sol

És un dels primers edificis d'apartaments construïts a la costa catalana. Va ser iniciat l'any 1925, amb un projecte de l'arquitecte Domènec Sugrañes Gras (Reus, 12 de desembre de 1878 - Barcelona, 9 d'agost de 1938). Ocupa tota una illa de cases tot i que una de les façanes és d'època contemporània. La resta presenta façanes de planta baixa i dos pisos, amb un nivell més als angles, a mode de torres.

El projecte, construït en vàries fases i que ocupa tota una illa, és obra de Domènec Sugrañes (Reus, 12 de desembre de 1878 - Barcelona, 9 d'agost de 1938), l’arquitecte insígnia de Salou.




És un edifici emblemàtic per partida doble: perquè es tracta del primer bloc d’apartaments d’estiu de lloguer de Catalunya, i perquè es va salvar de l’enderroc gràcies a una campanya ciutadana l’any 2001. Tot i això, va ser completament reformat i molt mutilat i es va reinaugurar el 2006. De l’original només en sobreviuen tres façanes amb els seus magnífics esgrafiats, dolçament noucentistes, contemporanis dels del mas Llevat de Reus.

L'edifici "Sol i Mar" va ser el primer bloc d'apartament de Salou, i probablement a Catalunya, construït expressament per al lloguer d'estiuejants.

L'edifici té planta baixa i dos pisos i ocupa l'illa situada entre els carrers de Ponent, Joan Miró, de l'Església i del Mestral en el solar que antigament havia ocupat la primera Duana del port de Salou, al segle XVIII.

El conjunt de l'edifici és noucentista, sobretot els esgrafiats de gerros i decoració floral, de colors ocre i blanc, a la façana. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom, cognoms, lloc de naixement i traspàs del mestre esgrafiador.

Cal destacar que les cantonades de l'illa queden remarcades amb unes torres de planat baixa i tres pisos. Afegir, que és interessant la solució donada a l'entrada dels apartaments, on apareixen quatre escales, amb forma propera a una de cargol, que pugen als diferents pisos de la casa. Aquestes escales, amb forma poligonal, tenen baranes de fusta molt artístiques i decoració de manises als esglaons. Els sostres presenten embigats de fusta i les xemeneies són de ceràmica.

Cal felicitar a tothom que participava en la destrucció del patrimoni històric i/o artístic de Salou, abans i desprès del 30 d’octubre de 1989 data en que una sentencia del Tribunal Supremo del REINO DE ESPAÑA atorgava a Salou la independència administrativa de Vilaseca de Solcina.
Vergonya salouencs, vergonya catalans !

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424537 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com