E una altra cosa que succeí a lo cavaller anomentat Josep Maria

Un relat de: homenot

E un dia de lo mes de novembre de lo any de gràcia de MCCCXIII, lo cavaller Josep Maria e son senescal Hilari e fra Roger se trobaven en la chrestiana vila de Vic. E mentre estaven en esta població, arribà lo famós predicador e vident Tomitanus. E aquet hómen reuní los vigatans en la Plaça de l'Església e los començà a reprendre amb aquets vocables:

-Ai de vosaltres pecadors! E vingut a anunciar-vos que avui és la fi de lo món! Avui tots vos trobareu processats en lo Judici Final, e no espereu pietat ni compassió de lo Jutge Etern, car tots los vostres pecats e faltes estan escrits en lo Llibre Suprem! E tots vosaltres, grans e petits, joves e vells, rics e captaires, varons e donzelles, tots sereu castigats per los terribles pecats que heu comès en la vostra vida! Avui començareu a ser punits eternament en lo foc de lo infern!

E tothom estava torbat e trist, puix lo profeta Tomatinus era un vident que gaudia de gran prestigi e autoritat en tots los regnes chrestians de la Mediterrània. E tots los veïns del poble se lamentaven e se planyien, e pregaven e xisclaven demanant perdó e clemència. E com que cada cop hi havia més persones reunides a la plaça per a escoltar la profecia de lo predicador Tomatinus. E aquet s'enfilà dalt de lo campanar per a que tothom lo pogués escoltar, e açó los deia:

-Cap de vosaltres sobreviurà a la hecatombe celestial que avui patireu! Puix de lo cel cauran enormes boles de foc sobre la vila, e vindran uns terribles dracs amb uns ullals de gran magnitud que vos menjaran amb dolors e patiments, e una gran plaga de rates e escarbats prendrà possessió de tots los carrers e places de lo poble! Puix ara és la fi del món! Avui és lo darrer dia!

E mentre proclamava aquets mots, lo vident Tomatinus relliscà amb la molsa que cobria lo rocam de lo campanar. E va rodolar molta estona, puix lo pobre hómen s'havia col·locat en la part més alta de l'església. E se clava un mastegot tan colossal contra lo terra que los vigatans no sabien si era Tomatinus o una llesca de pa de pagès lo que tenien al davant.
E mentre alguns vilatans recollien los trossets de lo malaurat predicador escampats per la Plaça de l'Església, lo cavaller Josep Maria dix a son companys:

-Cert és açó, que Tomatinus era un vertader e reputat vident, puix avui ha arribat la fi del món per a ell.

E lo senescal Hilari e fra Roger restaren meravellats e admirats de les doctes paraules e la magna sapiència de lo cavaller anomenat Josep Maria.

Comentaris

  • bon dia[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 01-07-2005

    només arribar a la feina, abans de tot, he volgut començar el dia amb lo meu admirat cavaller ... no es pot començar una jornada de divendres del mes de juliol de millor manera ...

    una besada a tu i a lo cavaller

    Conxa

  • jo també, jo també[Ofensiu]
    pèrdix | 01-07-2005

    jo també em proposo aprendre de memòria la frase final. Aqui si que ha estat ben fi lo cavaller anomenat Josep Maria, doctes paraules, sí senyor. Llàstima que sigui massa tard pel pobre Tomitanus.

    boníssim. Continuo enganxat a aquest nou e pausat e entenimentat superheroi medieval.


  • memoritzant[Ofensiu]
    Tiamat | 30-06-2005

    E lo senescal Hilari e fra Roger restaren meravellats e admirats de les doctes paraules e la magna sapiència de lo cavaller anomenat Josep Maria.

    m'encanta aquesta frase. Aviat me la sabré de memòria.


    jijiji