Dubtes - Esther Llombart

Un relat de: Taller de narrativa
La Marta badava enfront de la rentadora. Els seus pensaments centrifugaven a les mateixes revolucions. Abans, amb el Miquel, dansaven com el dervix i tocaven el cel. Ara, però, sentia que la seva relació, densa i feixuga, estava més a prop del terra que mai. Alguna cosa se’ls hi havia escapat de les mans, i a hores d’ara, semblava impossible de recuperar.

Només li faltava el voltor del Sergi que, olorant el punt mort de la història amb el Miquel, la rondava a totes hores. Amb la sensibilitat a flor de pell, tantes mirades, confidències, complicitats i cafès només feien que inocular més dubtes a tots els que ja circulaven dintre seu.

La rentadora ja havia acabat. Era un bon dia per a estendre fora: el molinet de vent del balcó giravoltava ràpidament. La Marta va anar pinçant la roba amb cura, tot i així, una peça va sortir volant, i plenament lliure desaparegué de la seva vista sinuosament.

A baix al carrer, una nena que jugava al “hula hoop” va perdre l’equilibri i la joguina va caure als seus peus. La va deixar, va pujar a la bicicleta i es va posar a rodar per la placeta. La Marta acabava de prendre una decisió.

Comentaris

  • Pensaments circulars[Ofensiu]
    kefas | 20-06-2017

    Moltes vegades m’ha embadalit la finestra de la rentadora. Com si jo anés en un vaixell observant la reposada tempesta d’un mar d’escuma blanca amb l’embat de les ones al ritme d’un so monòton i repetitiu com un mantra. Tranquil•litzador

    I el terrat. M’evoca la cançó de la Bonet. : “...aquells terrats on... les monges estenen els pecats del món i la roba blanca..”. Potser és un pecat el que surt volant i això allibera la consciència de la Marta, que torna a recuperar la innocència en observar la nena. Potser .....

  • simbols[Ofensiu]
    lisboa | 17-06-2017

    Hi he trobat dos simbolismes bastant clars (almenys per a mi ):

    * La roba que "s'escapa" i surt voleiant. Un símbol de llibertat. La relació amb el Miquel se li ha fet feixuga a la Marta, i vol fer com la roba, escapar-se i ser lliure (m'ha fet gràcia l'adverbi sinuosament).

    * La nena que deixa de jugar amb el "hula hoop", li cau, per marxar amb la bicicleta. Aquí el símbol és una mica més punyent pel pobre Miquel; la relació, per la Marta, s'ha convertit en una joguina que ja cansa, en quelcom insostenible (el "hula hoop" és monòton, circular i difícil de mantenir), i decideix deixar-la (la bicicleta és moviment, llibertat, nous horitzons).

    Símbols a part, m'ha agradat la teva prosa, senzilla i clara.

  • El meu comentari[Ofensiu]
    Calderer | 16-06-2017


    Aquest text de «Dubtes» té uns referents simbòlics molt clars, gairebé barrocs per la repetició (o l'abús que dirien alguns) que se'n fa. El tema és girar i girar sense anar enlloc com una imatge del pensament obsessiu i preocupat que es caracteritza per aquest giravoltar sempre sobre un eix sense resoldre res i agreujant el sofriment i el dubte de qui el pateix.

    La rentadora, el voltor, el molinet de vent, el hula-hop… tots simbolitzen aquest cercle de dubte, patiment i obsessió de la protagonista. Després dos símbols que s'alliberen i marxen: la peça de roba i la nena en la bicicleta. Un s'escapoleix per casualitat, l'altra pren una decisió. I així, doncs, la protagonista pren una determinació i també s'escapa del dubte i de la indecisió.

    És evident que el text és massa exagerat, una paròdia del que hauria de ser un escrit on els símbols fossin importants. Però segur que si fos més llarg, si hi hagués una introducció i alguna mena de nus dramàtic enmig dels símbols, aquests serien veritablement efectius i potents.

    M'ha agradat també perquè les obsessions i el pensament circular i malaltís és una tema que m'interessa i que he desenvolupat en diversos contes; encara que els meus protagonistes són més obsessius i més malaltissos.

    Salutacions

    Lluís

  • el·lipsi[Ofensiu]
    SrGarcia | 15-06-2017

    M'agrada aquesta el·lipsi tan forta al final. També m'agrada com els pensaments de la protagonista es mostren al món exterior.

l´Autor

Taller de narrativa

27 Relats

76 Comentaris

30069 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
TALLER DE NARRATIVA

Voleu participar en una nova iniciativa? Teniu ganes de progressar en la tècnica de l’escriptura? Voldríeu conèixer els vostres punts febles com escriptors? Esteu disposats a criticar amb sinceritat i sentit i a rebre les crítiques amb humilitat? Aspireu a lliurar-vos dels empipadors errors ortogràfics i sintàctics? Us sembla que no avanceu? Necessiteu impuls i motivació per continuar escrivint o per tornar a escriure? Voleu llegir amb criteri i aprenent del que llegiu? Disfruteu escrivint però us sentiu sols i voleu compartir esforços i interessos?

Aquí teniu la nostra proposta :

Un taller que pretèn abastar tres aspectes de la literatura: llegir, escriure, comentar.

Un exercici cada 15-20 dies en tres fases: llegir-aprendre, escriure, comentar.

Primera fase: tots els participants ens llegim el mateix text (d'un autor bo, reconegut o interessant) i el comentem, discutim, aprenem. Posem 3-5 dies. A partir d'aquest text l'organitzador proposarà un tema.

Segona fase: escrivim un relat segons el tema marcat. En un termini de 7-10 dies.

Tercera fase: comentem els nostres relats. 3-5 dies. Un comentari intel·ligent, sincer i útil. I ben redactat. Aquesta seria, doncs, una part més de l'exercici.

L’essència d’aquests exercicis seria treballar la redacció, l'estil, el lèxic, la gramàtica, l'estructura, la trama… i deixar en un segon pla la història o l’argument. En resum, centrar-nos en la tècnica ja que les històries són les que cadascú necessita, li agraden o vol contar. I res de paraules prohibides o obligades.

Qui participi en cada exercici es compromet a fer una crítica intel·ligent, amb sentit, sincera i útil a dos o tres companys. O a tots si som poca gent.

Una d’aquestes critiques vindrà donada per sorteig, les altres las podrà escollir lliurement cadascú. I, és clar, es podran fer més critiques si ve de gust o es té temps.

Hi haurà un ORGANITZADOR que proposarà el text inicial i el tema de cada exercici d'escriptura i també organitzarà el sorteig dels comentaris/crítiques obligatoris. Anirà canviant, segons decidim entre tots.

Si voleu es podrà escollir un guanyador per cada tema que escolliria l'ORGANITZADOR o bé tots per votació. Pensem-ho, però, ja que l'essència de la idea és la d'un taller d'escriptura, no la d'un concurs.

Es penjaran exercicis i crítiques, aquí amb aquest nick de “Taller de narrativa”.

Si la cosa funciona, hi ha participació i interès es podria plantejar editar alguns dels textos, crítiques, comentaris... en un bubok o similar. Per a això escollliríem entre els participants un EDITOR que tingués experiència en el tema.

En principi pensem en un grup d'uns vuit participants que es comprometin a mantenir la continuïtat durant els propers mesos, fins a l'agost.

Si esteu interessats us podeu adreçar al primer organitzador:

lluisjulian58@gmail.com