Dormirem a Jóncols

Un relat de: Jere Soler G

-No tornareu a estar junts? -els ulls del nen supliquen.
L'home se'l mira i esbufega. S'asseu a l'amarrador rovellat del moll. Traça, amb els braços, moviments lents i feixucs de desesperació continguda.
-Jan... Jan -pronuncia a poc a poc, amb els ulls closos, mentre es pessiga suaument l'entrecella -. Has de créixer.
Un veler fendeix la superfície de l'aigua, desfermant granellons de sol. Enllà de l'escullera, la mar es guarneix de crespons blancs.
-Us estimo a tots dos. -diu el nen.
-I nosaltres t'estimem a tu; una cosa no treu l'altre.
-Em pensava que passaríem uns dies junts.
-La teva mare fa la seva vida, i jo la meva. -afegeix, mentre el seu fill arrufa el nas i li fa morros -. Ja ets gran, ho hauries d'entendre.
-Però em vau dir que...
-Prou! -crida, gairebé perdent la paciència -. La vida no és un conte de fades; suposo que ja saps que els reis no existeixen.
-Què hi tenen a veure, els reis?
-T'estàs comportant com si el món fos de color de rosa. Comença a tocar de peus a terra, que ja tens deu anys. Si no espaviles, vindrà qualsevol brètol i d'una empenta et passarà al davant; i després et trepitjarà. Cadascú ha de pensar per ell; la mama i jo també, però això no vol dir que no t'estimem.
-Els reis no existeixen, però els ovnis sí.
-Ni ovnis, ni reis, ni fades, ni el "Ratoncito Pérez". -quan diu això se sent miserable.
El nen, impertèrrit, el contempla amb els ulls grossos i la boca oberta.
-Escolta -fa l'home, entendrit, amb la veu forçadament dolça i tustant-li l'espatlla -, estem començant les vacances i ens ho passarem molt bé, ja ho veuràs.

Alguns pescadors arrosseguen cistells amb peixos que encara belluguen.
-Amolla amarres, que salpem! -li crida el pare, llevant l'àncora.
L'esquif solca l'estesa blava de fora el port; al seu darrere, un deixant d'escuma assenyala el camí seguit i es difumina dins d'una transparència lívida. Ben aviat, la brisa comença a bufar cap a mar endins.
Singlen sobre tots els blaus: atzurat, turquesa, i, per fi, aquell lapislàtzuli de les regions que no tenen fons.
-Dormirem a Jóncols? -pregunta el nen.
-Vés a saber! -el pare mastega les restes d'una sardina, mentre tragina amb un llevataps i una ampolla. Després s'adorm.
És llavors quan el nen la veu, i es trasbalsa. De primeres li sembla que necessita ajuda; són massa lluny de terra per a trobar-se ningú nedant només per gust. Dempeus, s'hi fixa millor i s'adona que li somriu, que li fa adéu amb la mà. Tot d'un plegat la criatura s'enfonsa, i el nen escruta a tort i a dret tots els reflexos de les ones que els ulls li són capaços d'abastar. Transcorren uns instants, i, a l'últim, un rostre de nas camús i ulls de cel sorgeix del fons de les aigües i contempla de ben a prop la mirada atordida del nen que no se'n sap avenir. Els cabells daurats de la nena dansen amb el vaivé de la superfície. En jan no pot deixar de contemplar-la; i sent un truc al cor, com si se li enduguessin l'ànima, però li agrada; li agrada tant... que no desitja res més que seguir-li contemplant el somriure.
-Ei! -li crida. -. Puja!
La nena li fa adéu amb la mà i se submergeix.
A uns quinze metres del gussi, tornà a albirar el groc encès dels seus cabells. S'adona que s'acosta de nou, sallant com un dofí. Finalment li descobreix el guspireig de les escates de la cua.

Una hora més tard, el pare es desperta.
-Devia ser un lluç -li diu
-Era una sirena.
-Les sirenes no existeixen.

A l'hora baixa, la mar s'arbora. El gussi s'alça damunt les crestes obscures per tot seguit ensorrar-se al fons de les valls de les onades. La flauta del vent comença a sonar. La volta del cel s'enfosqueix amb núvols de plom mentre la boira baixa escampa llenques de misteri que avancen desbocades enmig del bosc de les aigües.
L'home lluita per a tornar a terra, però el motor no s'engega.
-La puta escassetat de fuel a Port de la Selva! -esgaripa contra els primers grops de tramuntana. La veu, però, se li ofegà amb l'udol eixordador de la ventada.
-Mira! -crida el nen.
Sobre la negror de la mar, apareixen com bolets, i mig amagades dins la broma, una mena d'esferes indefinides que se'ls acosten.
-Són caps?
-No, pare; són sirenes.
I les figures humanes, escolant-se entre les onades, s'abracen a l'esquif i l'arrosseguen lentament cap a Jóncols.









Comentaris

  • final feliç?[Ofensiu]
    iong txon | 26-09-2009

    M'ha agradat força. Es veu la contraposició entre l'idealisme del nen i el pragmatisme carregat de raons del pare, que finalment es rendeix i es deixa portar cap a "Jóncols"

  • l'he tornat a llegir al passar-me pel teu blog[Ofensiu]
    gypsy | 20-12-2008

    També l'he llegit en paper, en el teu llibre.
    Em va encantar com el primer cop.
    Primer, l'atmosfera, tan real, aquest pare eixut.
    I el nen amb una sensibilitat desperta es fa estimar més pels seus silencis que pel que diu. Un diàleg d'emocions magistral, per aquesta humil lectora.

    Després, aquella màgia que tenen alguns dels teus relats, que a mi em fascina i de fet, em fa recordar-los just per aquesta empremta de somni, de realitat paral·lela. Recordo el d'una noia que apareixia sota les aigües del Sena. Amb aquesta barreja de real i d'irreal que em fa no només gaudir, sinó alliberar endorfines. Per permetre'm descobrir mons impensats per a mi en la ment d'un altre que imagina històries que m'agradaria que fossin reals.
    Potser així, la vida seria més maca. Tot i que si la mirem amb bons ulls, ja ho és de maca.

    Bones festes amb els teus, sigueu ben feliços, com bé dius, la vida és curta.

  • Fascinant[Ofensiu]
    Bruna | 27-09-2006 | Valoració: 10


    M'ha fascinat aquest relat! M'agrada pensar que en moments difícils sempre et queda la fantasia per tirar endavant.

  • Hi ha dues errades que em posen de mala lluna...[Ofensiu]
    Jere Soler G | 26-09-2006

    No és habitual que un autor s'autocomenti... però ho haig de fer-ho, i per a criticar-me.

    Fixeu-vos en això:

    "A uns quinze metres del gussi, tornà a albirar el groc encès dels seus cabells"

    "La veu, però, se li ofegà amb l'udol eixordador de la ventada."


    He comès dues errades de precipitació. Aparentment, en un relat escrit en present, hi planto un parell de frases en passat.
    Què ha passat? El relat estava inicialment escrit en passat, llavors vaig passar-lo a present i... Horror...! Em vaig descuidar dos accents, el de "tornà" i el de "ofegà".
    No sabeu quina ràbia fa adonar-se d'això...!!!
    I no es pot corregir...!!!
    El que donaria jo per poder-ho corregir...!!!
    Espero que no arribi a ser finalista perquè no m'agradaria que es publiqués amb aquestes dues errades; i si arriba a ser-ho confio que m'ho deixin canviar.

    Si més no aquestes errades m'han de servir per adonar-me que abans d'enviar un relat un se l'ha de llegir a poc a poc, sense presses... després desar-lo en un calaix una setmana... i passada la setmana tornar-lo a llegir a poc a poc i sense presses...

    Us demano disculpes per les errades.

  • màgia![Ofensiu]
    gypsy | 26-09-2006 | Valoració: 10


    Ostres, m'encanta que la màgia i el somni sobrevolin aquest magnífic relat. Quan el pare li diu que ni reis, ni fades, ni ovnis, quasi em poso a plorar.
    Jo sí crec en la màgia. Com la que traspuen els teus mots i se'ns emporten lluny, amunt, molt amunt d'aquesta esfera imperfecta anomenada terra.

    Sí, hi han sirenes i elfs i una altra realitat dins les paraules escrites, deixades suaument sobre papers, per ser llegits i estimats, doncs formen part del nostre interior no visible, que no vol dir irreal.

    Un petonàs!.
    Esplèndid en majúscules.

    gypsy

  • Sirenes a l'Empordà[Ofensiu]
    Biel Martí | 26-09-2006

    Comences amb un contingut social, la difícil tasca del pare de fer saber -o fer entendre- al seu fill que la mare i ell estan separats, però que això no implica disminució d'amor vers ell. Encara que en aquest inici, a mi, se'm fa una mica empatollat (no sé si existeix aquesta paraula) el lloc on estan i la descripció que deixen caure de tant en tant, la conversa és força realista.

    Un cop s'embarquen, els fets que no existeixen (el reis, el ratoncito perez...) passen a cobrar protagonisme en la ment infantil amb la visió de les sirenes. Aquest canvi és el que més m'ha agradat, ja que pot interpretar-se com una fugida de la realitat del nen (la defensa davant quelcom que no comprèn) o com un deix de fantasia que et permets.

    Si em permets, et diré que el relat potser caldria, sempre sota el meu prisma subjectiu, retocar-lo un pèl, però que m'ha agradat molt (sobretot quan hi surt el Port de la Selva, on estiuejo des dels 5 anys).

    Biel.

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

262014 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA