Dolor

Un relat de: M.Victòria Lovaina Ruiz

De cop vaig descobrir aquesta por tan fonda que em té captiva, i pel fet de descobrir-la vaig sentir-la real, però no menys dolorosa.
Era dijous. Vaig esperar el tren molta estona, incòmoda, adolorida. Com passa cada cop que cauen quatre gotes escadusseres, el tren duia un retard desmesurat. Eren les primeres volves de neu de la temporada; només eren encara uns cristallets tous que es desfeien en tocar terra com de vegades es desfan les il·lusions.
Jo no duia cap paraigües a sobre, només la bossa plena de carpetes que volia revisar aquell vespre, després de sopar, i una bona dosi d'incertesa, una mena de sentiment antic i enigmàtic dissimulat entre la paperassa que l'endemà havia de lliurar-li puntualment.
Aquell dia no havia parat des de les vuit del matí en què havia fitxat al laboratori. Li havia portat els darrers informes de les anàlisis patològiques que havia revisat la nit anterior. Després havia analitzat teixits al llarg del matí i també havia fet proves cel·lulars de la investigació que dúiem a terme, ho vaig fer amb aquella meticulositat que ell esperava de mi. Els resultats se'ls va mirar amb un deix d'infinita distància, distància de tot, i de mi, amb una gelor intensa com la fredor de neu que s'intuïa des de bon matí. Va posar tot l'enteniment en aquells resultats i en va elogiar les meves conclusions amb quatre paraules concretes i escaients. Però això no el va fer ni més tendre ni més proper.
Vaig mirar-lo. Em va mirar. Ho férem tots dos alhora i no vam dir res, però sabíem que havíem quedat per aquella tarda, amb la regularitat exasperant que mantenen algunes relacions. No sé si era urgència del cos o de la ment, en tot cas no era urgència de petons ni de carícies. Tant ell com jo desitjàvem el joc agre i excitant que, dijous sí i dijous no, ens atrapava en aquell hotel proper a l'estació on ens tractaven amb una asèpsia distant. Tot plegat ja durava més d'un any. Jo després agafava el tren per arribar al poble i m'esforçava en dissimular aquella acidesa pertorbadora que sempre em quedava a la pell.
La sessió va anar com sempre, com quasi sempre. Aquell dia, el tacte fred de la fulla de la navalla, de nou desplaçant-se pel meu cos, va fer que es concentrés en mi una por tan ancestral com la mateixa vida. Mai no ho havia sentit així, mai. I després que l'orgasme m'arravatés la consciència i m'arrenqués aquell crit secular, em vaig jurar que no hi tornaria mai més, que tot plegat ja havia anat massa lluny.
Quan vam marxar no vaig ser capaç de dir res més que un, fins demà, mentre m'embolicava al coll una bufanda de tons ocres que m'havia regalat el meu marit en el darrer aniversari; en palpar-la vaig mal dissimular una vergonya tan atàvica com el desig.
Finalment vaig arribar al poble. Les volves de neu ja queien toves i enfurides, amb urgència per tenyir de blanc les llambordes ennegrides per un temps antic i amarg. En passar pel carrer Major, mig ajupida per fer esquiva la fredor de la neu i ocultar-me a la mirada escrutadora del món, vaig sentir el piano. Vaig deduir que era la meva filla gran que havia anat a casa del professor particular, hi va cada dijous. Feia dies que a casa repetia la peça, era la interpretació d'algú que aprèn a fer-ho, i vaig desitjar que un embruix em tornés la innocència amagada que hi havia en aquelles notes musicals. Només aquell gat que sempre ronda pel carrer va passar per la meva vora i vaig agrair la seva indiferència quan es va allunyar de mi com enfurit a causa de la neu que l'assetjava.
Vaig entrar a casa, encara no hi havia ningú, com cada vespre. Només vaig trobar-hi una tristor estranya. Vaig aturar-me al mig del menjador, com si visqués un temps que no fos el meu. Ni vaig bellugar-me, ni em vaig canviar de roba com tinc per costum fer-ho. Quan de sobte va marxar el llum, em vaig agafar al marc d'una porta i de cop vaig descobrir la intensitat de la meva por, i em vaig sentir presonera de mi mateixa, de la meva pell, del meu desig.

Lídice

Comentaris

  • ambre | 28-12-2005 | Valoració: 10

    M'has sorprés amb el temps, el ritme amb què expliques la història, ajudar a diexar clars els sentiments de la protagonista i obviant "perquès". La intenció que li dones a tot el relat em fa acompanyar la història.

    Feliç 2006 M.Victòria.

  • Vull saber més de tu[Ofensiu]
    Far de Cavalleria | 18-12-2005

    He arribat a aquest "Dolor" tot passejant i ara vull més. Capricis d'escrits bons, ja veus. Fins ara

  • no era una revista ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 15-12-2005

    Als socis de l'Ateneu ens envien per correu una cosa que se diu "L'Ateneu al dia" i ens van informant de diferents temes, entre ells estava el del premi que t'han donat i estaves asseguda a una taula amb l'altre guanyador.

    Gràcies pel teu comentari, són els articles pel diari i quan els veig penjats veig millor les errades o modificacions a fer. A mallorca no deim llavis, deim morros, i a un pitallavis se'l anomena pitamorros.

    Una aferrada i bones festes

    Conxa

  • lloances, què si no[Ofensiu]
    SenyorTu | 15-12-2005 | Valoració: 10

    El comentari de rnbonet ha fet que em fixi que hi ha una relació evident entre aquest relat i l'anterior, preludi. Ambdós estan escrits en primera persona; de persones diferents, però. Vas teixint fils subtils que els uneixen, fins que marxa la llum, un moment tan comú entre ells com absolutament paral·lel. Tot i això, és un relat amb prou contingut com per existir sol, independent. Magnífic i molt, molt profund.

  • Un dolor gèlid i solitari...[Ofensiu]
    ROSASP | 14-12-2005

    com tots els que no es poden compartir.
    Les imatges de la neu, el gat i el piano semblen formar part del trencaclosques d'un propi instant fugisser que ja no es pot repetir (molt àgil i misterios aquest enllaç amb el relat anterior).
    Cada pas sembla portar al crit de la consciència que esgarrapa; una melangiosa solitud interior que res sembla poder omplir.

    Un trenat de sentiments i paraules fantàstic.
    S'he embadalit en el paisatge de sensacions aconseguit.
    Hi haurà més històries amb aquest fil comú?
    No sé, m'he quedat amb ganes de més...

    Molts petons!

  • Segurament...[Ofensiu]
    rnbonet | 14-12-2005 | Valoració: 10

    ... és volguda la repetició dels conceptes "piano" i "neu" en l'anterior i en aquest relat. És -potser?- el "leif-motiv" d'una sèrie nova?
    Els detalls, les sensacions... la fredor de les relacions, les notes desgranades i repetititives que fan de consciència... Tot ajuda per crear una atmosfera tendra,i trista i melanconiosa, ben aconseguida.
    Felicitacions, altra vegada!

  • com ho fas ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 14-12-2005

    per escriure tan bé ? em pareixia viure tots els sentiments que descrius.

    Et vaig veure a la foto de l'Ateneu quan vares guanyar el premi. Ho vaig rebre per correu "L'Ateneu al dia" em va fer il.lussió ..

    Una aferrada i bones festes

    Conxa

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de M.Victòria Lovaina Ruiz

M.Victòria Lovaina Ruiz

62 Relats

377 Comentaris

126080 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Escric, gaudeixo escrivint, tot i el patiment que de vegades comporta, i m'agrada que em llegeixin. Aquests són alguns dels petits reconeixements a la feina feta:

Any 2005:
Primer premi Districte V amb "Ernesta".
Any 2007:
Segon premi de relats Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb "Hivern a Roma".
Any 2008:
Premi Joescric de Novel·la amb Amb ulls de nina
Any 2009:
Primer premi de narrativa breu per a dones a Terrassa amb "Veu de sucre".

Primer premi del Certamen Paraules a Icària, categoria "El Cistell" amb":Dietari de Les Gorges

Opinions sobre el Dietari de Les Gorges

Finalista del premi Víctor Mora de l'Escala amb: "Felipe o la magnitud de la llum".
Any 2011
Primer premi de narrativa d'Alberic amb la novel·la "Coses de la genètica".
Any 2012
Premi Soler i Estruch de narrativa curta amb l'obra "Pell de gat". Editat per Edicions del Bullent l'any 2013.
Any 2015
Premi de narrativa breu policíaca i de misteri Ferran Canyameres amb l'obra "L'home que camina"
Any 2016
Finalista del V premi de novel·la GREGAL amb l'obra: L'esquerda de l'àngel:
Any 2017
Accèssit del premi de novel·la curta LA VERÒNICA CARTONERA amb l'obra: El rellotge de doble esfera

Gràcies per llegir-me!

mlovaina@gmail.com