Dolça venjança - (Venjança)

Un relat de: Siset Devesa

L'home assegut al pas de la porta, en el graó de pedra picada de l'entrada, sota un sol estival de justícia, fa hores que hi és. Aguanta, ferm. Fa hores que espera, però fa anys que decidí agafar-se al peu de la lletra el consell que li van donar : "La millor venjança és seure davant de casa i esperar a veure passar el cadàver del teu enemic".

Pacífic, ha descartat qualsevol acció directa. Poc predisposat a l'enfrontament, sempre ha vist amb bons ulls la recomanació que li retornarà la pau interior sabent que el seu enemic és a l'altre barri. Així, ha passat la vida parant la galta, amb l'íntim convenciment de saber-se posseïdor de la veritat i confiant que el temps, àrbitre insubornable, acabarà per tornar-li la raó arrabassada tants anys enrere.

L' home sap que l'instant que està esperant des de jove és pròxim a complir-se. Ara, però, se sent vell. La vida l'ha menat per camins sense retorn. La pell resseca, les mans ossudes maltractades per feines dures. Encara hi habita el desencís, la injustícia i les ganes de fer pagar el mal sofert. Tot això està a punt d'esborrar-se i se sent reconfortat veient com el moment és a punt d'arribar. Quanta raó tenien en aconsellar-li :"La venjança es pren freda, com el xampany".

Aquest sol, aquesta calor, aquest foc que cau del cel : l'home s'alça del modest seient. S'eixuga la suor que li baixa del front, pòmuls avall. Recorda que fa dies ha posat al frigorífic una botella de vi escumós, per servir-la freda quan arribi l'hora. I l'ocasió ja és aquí. Mai més de la vida, com aquell dia, tindrà oportunitat més propícia per fruïr d'una copa de xampany glaçat. Tantes hores al sol, tants anys patint, bé s'ho valen.

Ara és dins, a la cuina, i mentre descargola parsimoniosament el morrió de filferro de l'ampolla, pel carrer hi passa a moderadíssima velocitat un Mercedes fosc, immens, de la funerària.



Comentaris

  • Les ironies del destí[Ofensiu]
    Frèdia | 19-01-2007

    Feia dies que volia tornar per la teva pàgina, però a mi gairebé em passa com el protagonista del teu relat que si espero el moment propici, el moment passarà en mercedes i em trobarà a la cuina.
    Des de la primera línia ja s'endevina com acabarà el relat. Però imagino que d'això ja n'ets conscient. El que trobo és que l'argument està molt ben portat fins arribar a aquest final que no permet gaudir al protagonista d'allò que tant anhela. Tal com dius "el temps és un àrbitre insubornable", una frase clau en el conte per comprendre que al final és fa justícia per a tothom, tant pel que és a la caixa camí del cementiri com pel que està obrint la copa de xampany consumit per la impaciència després de tant temps d'espera indestructible.
    M'agradaria felicitar-te per dues coses: una pel narrador que has triat perquè sap reproduir molt bé l'estat d'ansietat del protagonista: ja queda poc, ja pot destapar l'ampolla, ja pot ser feliç..., i l'altra per l'estil tan efectiu que fas servir alhora de vestir el relat.
    Me'n vaig cap a un altre.
    Una abraçada,
    Fredia

l´Autor

Siset Devesa

53 Relats

193 Comentaris

66279 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
"Dins es món que m'he inventat tot se mou a total realitat."

Multicinemes (Antònia Font)