Dietari -incomplet- d'un alienígena. INICI D'OBSERVACIONS

Un relat de: rnbonet

DIETARI -INCOMPLET- D'UN ALIENÍGENA
(Fulls 1 i 2.) 09/09/2005

INICI D'OBSERVACIONS.

Fa mitja hora que sóc de nou als voltants pròxims del planeta, aquesta vegada en viatge becat. Becari, tot i la meua joventut, només 3 mesos-llum! No m'ho puc creure!
Intente esbrinar, amb l'ajuda de l'ordinador de la nau-cuna, el lloc més idoni per l'estudi proposat, i premiat i encomanat per l'Acadèmia Investigadora de Lletraferits de Quatre/Sis.
Descobreix, de sobte, conductes diferents i estranyes dels nadius, mai contemplades en altres visites: un percentatge ben alt de la població sembla ha agafat la dèria de la lectura. Ho deduesc perquè l'ordinador telescòpic d'alta freqüència em mostra senyors enravenats que llegeixen molt seriosament seqüències d'un llibre anomenat ‘Quijote', un darrere l'altre. No sé perquè s'ho prenen tan seriosament, si el llibre en qüestió endevine i copse té una forta component humorística. Anote al quadern aquestos comportaments, per si de cas puc aprofitar-los pel meu treball d'investigació. O siga, investigador.
"Progresse adequadament, en temps i espai". És el meu informe a l'A.I.LL -Acadèmia Investigadora de Lletraferits-. "M'acoste a l'indret assenyalat, molt pròxim a una localitat mínima, que consta als mapes amb el nom de Vilaformosa X". (Un incís: els nadius no es posen d'acord respecte la denominació de l'extensió de terra a la qual pertany el poblet. Per uns és Comunitat Valenciana, per altres Regne de València; uns quants l'anomenen Antic Regne de València, Nació Valenciana, etc. De debò, a mi el nom que més m'agrada és el primitiu -el del viatge anterior- que li donà la gent que parla eixa llengua diferent a la del ‘Quijote': País Valencià. Perquè vertaderament, mirant des de l'espai i de peus a terra, és això, un país diferenciat) .
"L'ordinador confirma la tria" -afegeix jo, per donar suport encomiàstic a tot el comunicat-. Confie que no s'haurà espatllat (l'ordinador) durant el viatge. Fa un ventet acollidor, i la mar -superfície extensa d'aigua salada incolora, però que pren el color del cel -òbviament, com consta als llibres infantils d'uns llocs anomenats ‘escola'-, està prop, el que fa que puga reposar combustible sense massa obstacles. M'hi quede.
Després d'invisibilitzar la nau-cuna, he posat l'observatori, -també en mode invisible-, damunt un arbre al qual els nadius anomenen "taronger", a una plantació d'altres congèneres, quasi al cim d'una muntanya. Domine, des de l'emplaçament d'observació, a més d'un gran espai al nord, sud i est, dos pobles: el ja citat Vilaformosa X i el pròxim a ell, Vilallamp dels Servatxos. Veig així mateix una ‘urbanització' -explicaré en un altre moment què és aquesta cosa-, al costat de la platja -lloc, en aquest cas de sorra, on s'ajunten la superfície marítima amb la superfície terrestre, com bé són coneixedors els infants d'aquest planeta- i un acabat d'encetar ‘polígon industrial' -a explicar pròximament també-. L'observatori està, per tant, molt ben situat. Un lloc ‘collonut' o ‘de puta mare', serien possiblement els adjectius que utilitzarien els naturals-nadius, per designar-lo.
Comence la investigació. I apunte les primeres dades i impressions. Elles potser m'ajuden i em refermen a l'anàlisi i la síntesi dels fets.
A Vilaformosa X. -d'ara endavant V.X.- hi ha dues carnisseries, una tenda de roba, quinze bars i tres forns: el de Dalt, el d'Enmig i el de Baix, tots tres al mateix carrer Major, via llarga que creua el poble d'est a oest. Cadascun té les seues ‘parroquianes' i els seus ‘parroquians'- és a dir, clients més o menys fixos-, que es desplacen d'un a l'altre establiment segons els pas del temps i les imperioses ‘vacances' -terme a explicar més avant-. Perquè encara que tots tres forns fan regularment bon pa, cadascun d'ells és famós i conegut per la seua especialitat, en diferents èpoques de l'any. El de Baix, pels excel·lents pastissos de moniato, en Nadal; el d'Enmig, per l'exquisit arnadí de Tots Sants; el de Dalt, per l'abundant pitram de la fornera -la senyora Encarna- tot l'any. Però és a partir de la primavera, amb l'estrenada caloreta, quan cauen els jerseis i comencen les camises, -segons he pogut constatar- que aquest forn s'ompli de clientela, sobretot masculina. (Aquest comentari, encara que no forma part de l'estudi, ve suggerit per la pantalla de l'ordinador portàtil de l'observatori -dient-me "tarongeril"-, ocupada en totes les seues vint i escaig polsades per la sina de la fornera, semblant a dos "panous" gegants d'Algemesí -poble d'una comarca pròxima a l'espai-, enormes, arrenglerats l'un al costat de l'altre). L'ordinador, incomprensiblement, -anote com simple esdeveniment- ha fet un "bip-bip-bip-..." prolongat i creixent, i s'ha bloquejat. Busque al "Manual d'Ús i Reparació". M'informa: "Instint de protecció orgàsmica controlada. Excès de calories concentrades a la part neuronal química, part central inferior. Canvieu manualment la imatge per la d'una dutxa freda continuada, durant mitja hora terrestre". Actue d'acord amb les instruccions. Funciona. La màquina recupera el seu comportament estable.

Comentaris

  • Genial!![Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 30-04-2006 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt el teu relat, és molt amè i divertit! A més, de tant en tant, toques algun tema més 'seriós' com si anés de passada, i fa un efecte boníssim. No m'he fixat, suposo i espero qe aquest sigui el primer d'una petita sèrie de relats, els seguiré llegint.

    Petooons!

  • Encantador[Ofensiu]
    Màndalf | 10-11-2005 | Valoració: 10

    l'alienigena amb arrels valencianes que va voltant per aquí dalt. En sembla molt bé que l'utilitzis per anar posant les "is" allà on convingui.
    Veig que l'element va directament al gra; vull dir a l'estómac. Si fa falta, sembla que el guanyarem per la bona cuina.
    Fabulós el seu criteri de classificació dels forns. Segur que arribarà lluny com a corresponsal; millor que el lloro banyut. Potser aniré al forn de dalt, jo també. I sobretot vigila que el control aquest de l'ordinador no s'expandeixi a la Terra.
    Espero que segueixi informant.
    Salut i força

  • Hola![Ofensiu]
    ROSASP | 10-11-2005

    Me'n acabo d'adonar que se me'n ha anat l'olla.
    Volia dir GPS i no GDP, potser se m'està empegant l'idioma alienígena. Pot ser hipnosis?
    Em sembla que avui hauria d'anar a dormir aviat!

    Salut i bona nit!

  • una visió espectacular des de la nau-cuna! [Ofensiu]
    ROSASP | 10-11-2005

    Un viatge becat a la terra, ja de tant jove. Deu de ser molt bon estudiant aquest alienígena.
    Suposo que haurà de pressentar una mena de crèdit de sintesi i veig que està recopilant informació ben variada.
    Però xiquet, una bona sina és una bona sina i es veu que en qualsevol galàxia i dimensió aquestes obres d'art de la naturalesa tenen efectes secundaris d'escalfaments variats...
    Intento imaginar el monitor ple de les muntanyes de la fornera i se'm repressenta una mena de GDP d'aquests que et porten al lloc que busques.

    Què potser és parent de l'altre alienígena aquest? A veure si començarà a estar una invasió de pans i sines tot plegat!

    Una abraçada i fins aviat!

  • Ficció amb fricció[Ofensiu]
    jmollà | 10-11-2005

    Des de ma casa, amic Ramon, als inicis de la primavera, s'ensuma el flaire dolçs del panous coent-se al forn. Qui puguera tastar-los!
    Una altra cosa: els viatges intergalàctis sempre estan descrits als teus comptes ("De llunes i de temps", per exemple) amb una precisió casolana única. Seguim!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1588 Comentaris

356314 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!