Diari de 80 anys

Un relat de: CarmeReig
Hi havia una vegada, una àvia anomenada Helena i que tenia vuitanta anys. De petita sempre va voler tenir un diari. La seva néta li va regalar un.

De seguida va començar a escriure tot el que li havia passat: va explicar tot el que li van regalar quan va néixer: joguines, roba, llibres…

Explicava que als cinc anys amagava pedres de la terrassa darrera del sofà de casa. Es va posar en un embolic quan la seva mare es va donar compte!

Després, als set anys, va tenir lloc el que per a ella representaria una història meravellosa: L’arribada d’un llibre nou a la seva escola.

El llibre nou tenia les pàgines en blanc, va pensar que seria per dibuixar. Tots els seus companys de classe i ella inclosa, van fer els seus auto retrats. Al dia següent els dibuixos no hi eren, estaven substituïts per paraules que representaven els dibuixos que havien fet. Si havies dibuixat a una persona molt baixeta, doncs et sortia la paraula patufet. Si havies dibuixat a una persona grassa, et sortia la paraula cigronet. I així amb tots els autoretrats…

Aquell llibre també podia absorbir títols dels contes que havien llegit a classe.

Un dia l’Helena estava fullejant el llibre màgic i va veure que alguna cosa s’escrivia sola. Deia:

—L’any que ve mira sota una rajola del vestidor de l’escola.

Es va quedar sorpresa i encuriosida! I va desitjar complir ràpidament vuit anys per poder mirar sota la rajola.

***


L’àvia cada cop que escrivia es posava més malalta.

***


Al complir vuit anys va mirar sota les rajoles del vestidor però cap resultat! No va trobar cap missatge. De cop, una rajola a la paret, li va cridar l’atenció:

—Que estrany —va pensar—. Es pot bellugar.

La va girar i va veure una nota escrita. La va llegir i deia:

—Hola, som els nens del passat, si has trobat aquest nota vés a l’ultima classe de la torre mar. PISTA! Fixa’t en una cosa verda.

La classe, era la de llenguatge musical. Feia temps que ningú hi anava, ja que havien fet una sala insonoritzada de luxe...

Quan l’Helena va entrar a l’antiga classe de llenguatge musical, va veure tambors trencats, pianos sense tecles, trompetes partides per la meitat... i a més tot era fosc i ple de pols i teranyines, però, alguna cosa de color verd li donava llum a la classe. Era una pissarra de color verd fort on també estava escrit el mateix missatge de la nota:

—Hola, som els nens del passat, si has trobat aquest nota vés a l’ultima classe de la torre mar. PISTA! L’estàs veient.

Va tocar la pissarra i amb el contacte dels seus dits aquell verd tan brillant va començar a tornar-se pàl•lid, pàl•lid, pàl•lid, pàl•lid...

***


—piiiiiiiiip... —va sonar el monitor de l’hospital.

L’Helena va morir.

La seva néta, la Laura, estava molt trista i es va quedar amb el seu diari. Al final va veure una nota que s’escrivia sola al diari de la seva àvia, la va comparar i... era la mateixa que havia trobat l’Helena
darrera de la rajola quan tenia vuit anys! També va veure que s’anava formant un segell que hi deia:

Escola Oriol Martorell, llibre nou per fer dibuixos.


Ara se n’adonava! Aquest llibre és el que l’àvia Helena deia que era per fer dibuixos i aquell llibre, abans, era un llibre de por.

Si tens vuitanta anys no escriguis ni dibuixis res en un llibre en blanc...

Comentaris

  • RECORDATORI[Ofensiu]
    nuriagau | 11-12-2011

    En aquesta ocasió no he vingut fins aquí per deixar-te cap comentari al relat, tan sols un recordatori. El proper 17 de desembre, a les 12 h, a l’Auditori Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas 44 , L'Hospitalet de Llobregat) tindrà lloc la presentació del llibre Criatures Fantàstiques del que ets coautor amb aquest conte.

    Un cop finalitzada, alguns dels relataires, autors o no, infants o adults anirem plegats a un restaurant que tindrem obert únicament per a nosaltres. Serà un espai fantàstic perquè les criatures lletraferides puguem compartir un dinar plegats. Per poder gaudir d’aquesta oportunitat, cal que passis pel fòrum i facis la reserva deixant el teu missatge a l’enllaç que apareix a continuació, si és que no ho has fet ja.

    Per a les FÀNTÀSTIQUES CRIATURES que vulguin dinar plegades el dia de la presentació CRIATURES FANTÀSTIQUES

    Ah! Cal que especifiquis el segon plat (si ets adult) o el menú sencer (si ets una criatura fantàstica).

    Desitjaria que ens veiéssim dissabte vinent!

    Núria Gausachs

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Enhorabona!

    Aquest relat, presentat al “Concurs ARC de Contes Infantils 2011. Criatures fantàstiques”, ha estat seleccionat per formar part del recull que l'Associació de Relataires en Català publicarà dins la Col•lecció Relataires (Editorial Meteora).

    En breu ens posarem en contacte amb tu via correu electrònic.

    Gràcies per la teva col•laboració,

    Junta de l'ARC

  • allan lee | 02-06-2011 | Valoració: 10

    que em deixava la "nota"! ;-)))

  • Hola Carme[Ofensiu]
    allan lee | 02-06-2011

    m'ha encantat aquest conte. és ple de magia i de sentiments bonics, com l'amor a l'àvia. M'ha semblat un joc de pistes molt original i emocionant. Sobretot, no deixis d'escriure, que ho fas d'allò més be!! Un petonet

    S

  • Benvinguda a RC![Ofensiu]
    nuriagau | 01-06-2011 | Valoració: 10

    Quina història més sorprenent. Sembla increïble allò que pot succeir per dibuixar o escriure en una llibre en blanc, tant quant tens 8 anys com quan en tens 80. Sort que la Laura és molt espavilada i resol el misteri.

    Celebro participar amb tu al concurs de contes infantils de l’ARC.

    Ens seguim llegint

    Núria

  • Recordatori[Ofensiu]


    Gràcies per participar!

    Recorda que el següent pas, un cop escrit i penjat el conte, és enviar un correu a l’Associació de Relataires en Català (associacio.relataires@gmail.com) tot indicant:

    - enllaç directe cap a l’espai de RC on tens penjat el conte
    - nom i cognoms reals (en cas de ser menor d’edat i, per tant, no poder estar associat a ARC, cal que indiquis, a més a més, el nom del pare/mare/tutor que pertany a l’Associació)

    Un cop enviat el correu rebràs la confirmació de recepció i, després de verificar que el teu original compleix totes i cadascuna de les bases del concurs (extensió, pertinença a l’associació...) passaràs a la fase de selecció.

    Gràcies de nou. Cordialment,

    ARC


l´Autor

CarmeReig

1 Relats

6 Comentaris

880 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:

Hola!

Em dic Carme i tinc 11 anys. I no sé què més dir...

Últims relats de l'autor