DEL GENER DE LA PLANA A VILLA CARMEN. SANTA EUGÈNIA DE BERGA. OSONA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava la malmesa façana de VILLA CARMEN, al terme de Santa Eugènia de Berga, comarca d’Osona.










Llegia que l'any 1837 la finca dita el Gener de la Plana va ser confiscada pel govern i posada a subhasta; aleshores va comprar tota la finca el Sr. Carbó [ ens agradarà tenir noticia del nom i segon cognom, i les dates i llocs de naixements i traspàs ] junt amb el mas Roure.

Aquest ‘ Sr. Carbó ‘ va fer construir l'actual torre amb la inscripció de "Villa Carmen" i el jardí amb un gran llac artificial. Villa Carmen s'anexionnà al Gener.




Del mestre d’obres i/o arquitecte no en trobava cap dada, ho demanaré a l’ajuntament, als santaeugenencs, i urbi et orbe a qualsevol que ens pugui donar un xic de llum.

Com a societat ens cal vèncer la inèrcia perniciosa que ens inoculaven ens èpoques reculades els nostres botxins.

La propietat consta documentalment des del segle XII amb el nom de Gener de Palou, per haver-se format dins l'antiga vil•la rural de Palou. El Gener de la Plana formava part d'unes grans propietats de Santa Eugènia de Berga i era propietat del Bisbat de Vic .

Des del segle XVI estigué en poder d'una família de juristes i terratinents cognomenada Morillo, que abans del 1580 hi varen aixecar una capella forana o exempta dedicada a Sant Nicolau de Tolentino. Era una capella de molta devoció en el veral i la parròquia de Santa Eugènia la visitava corporativament el Dimarts de Pasqua de resurrecció, quan la processó tornava de visitar els màrtirs de Vic.

A principis del segle XVII per cessió dels Morillo, condicionada a una redempció de censos, la propietat del mas i les seves terres va passar a les monges carmelitanes calçades del convent de les Davallades de Vic. Les carmelites van ser propietàries d'aquesta finca fins a la desamortització

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia un email en relació a Villa Carmen, al terme de Santa Eugènia de Berga a la comarca d’Osona, en la que en relació a Enrique Carbó y Ferrer, em deien :

Numerosísima concurrencia asistió ayer á los funerales que por el eterno descanso de don Enrique Carbó y Ferrer, fallecido el día 19 de Junio de 1901, se celebraron en la parroquial iglesia de la Purísima Concepción, en cuyo solemne acto pudo apreciar la desconsolada familia las simpatías de que goza entre sus numerosas relaciones y amistades.

D. Enrique Carbó y Ferrer fue director de la Compañía del ferrocarril de Mollet a Caldas de Montbui , junto con los señores siguientes: don Manuel Henrich y Girona, don Cecilio Oriol y Nieto.

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1882/01/11/pagina-2/34702312/pdf.html?search=enrique%20carbo%20ferrer
https://books.google.es/books?id=t1oMx6DgO70C&pg=PA255&dq=Enrique+Carb%C3%B3+y+Ferrer&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjNg56Y_prPAhXGWxQKHX-sDw8Q6AEIITAA#v=onepage&q=Enrique%20Carb%C3%B3%20y%20Ferrer&f=false

En 1881 se forma la «Compañía del Ferrocarril Económico -de Valladolid a Medina de Rioseco, S. A.» con capital catalán — Adolfo Solá Sert, Enrique Carbó Ferrer, Isidoro Bousoms Sicart, Marcelino Luis Oriol Nieto, Sebastián Artés ...

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1929/12/28/pagina-26/33232147/pdf.html?search=Emilio%20Carb%C3%B3%20juncadella

Recull una informació que fa ja referència al fill de Enrique Carbó y Ferrer : se realice un estudio más detenido sobre la probable ampliación del actual caudal de la mina propiedad de Emilio Carbó Juncadella, propietario del manso «El Jener», del término municipal de Santa Eugenia de Berga.

Li demanava al meu informador imatges – si en disposa – de l’edifici en aquelles dates.

Santa Eugenia de Berga, a la comarca d’Osona, disposa de Mapa de patrimoni Cultural : http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08246 , dissortadament l’enllaç no s’obria i desconec si la causa està en el meu ordinador i/o en el servidor de la Diputación Provincial de Barcelona

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394180 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com