De somnis: 1-Somiar en color o en blanc i negre

Un relat de: Grocdefoc

Un bon dia, de cop i volta, em van preguntar:

- I tu, somies en color o en blanc i negre?

Tenia dues opcions, o bé passar de la pregunta o bé endinsar-m'hi plenament; aleshores vaig recordar que un dels meus somnis preferits el vaig tenir quan, després de dibuixar en blanc i negre durant molts anys, em vaig atrevir a pintar amb tots els colors...

Mentre va durar aquell interval de temps en el què anava cercant els colors un per un per anar-los incorporant a la paleta, els colors que veia dins dels meus somnis eren de colors... els veia clarament, i eren els colors purs, els bàsics: blau, vermell, groc... també el daurat. Tot era de color daurat abans d'entrar en cada un dels colors per separat.

El daurat omplia un llarg carrer d'una perspectiva llarga i perfecta, i quan entrava en un de tants edificis que conformaven el carrer, a dins tot era d'un sol color, per exemple groc (l'entrada, les escales, les finestres, les portes..., tot era d'un grogós lluent). Sortia de nou al carrer i em tornava a trobar enmig d'un espai auri (fins i tot jo era d'or). Entrava en un altre edifici i em trobava enmig del blau (em mirava les mans i les sabates i tota jo havia canviat de color, tota jo era d'ultramar...), i així successivament..., fins que sense adonar-me havia incorporat, a la vida pràctica, totes les tonalitats als colors de la meva paleta real.

En recordar aquest somni, vaig saber què respondre a la pregunta:

- Jo? I tant que ho tinc clar, jo somio en color !

Comentaris

  • M´ha agradat![Ofensiu]
    brins | 05-12-2008 | Valoració: 10

    Jo, com tu, també somnio en color i, a més, puc escollir de la paleta els tons que més m´agraden. Ningú no m´ho pot prohibir.

    A tot el teu relat hi és present el color. Felicitats!

  • Resposta en colors[Ofensiu]
    Unaquimera | 06-11-2008 | Valoració: 10

    En descobrir el teu espai, les temptacions han estat tantes que per un moment m'ha costat decidir quin obria primer... però en veure el títol d'aquest, m'ha quedat clar de seguida per quin començaria.

    La pregunta que planteges al principi ha estat motiu de comentaris amb amics i companys i les respostes han resultat tan variades, que m'han sorprès. La teva em sembla rotunda.
    I el relat que la precedeix, ben escrit i molt clar, suggerent i per suposat, ben acolorit!

    Encara que no literalment, he descobert un cert lligam entre aquest escrit teu i un altre meu; les coincidències d'aquest tipus m'agraden molt, perquè em fan sentir més propera, tot i la desconeixença, a l'altra persona. Em permets que te l'ofereixi i així pots opinar tu també? Es tracta de Desitjos des de l'obscuritat i em sembla que tu l'entendràs perfectament i t'hi sentiràs a gust.

    Ha estat un plaer llegir-te! Per tant, tornaré...
    De moment, t'envio una abraçada per celebrar que t'he descobert,
    Unaquimera

  • m'agraden els somnis[Ofensiu]
    Xolnir de Groc | 20-10-2008

    de fet, jo en sóc un, el somni d'una ment, una invenció que viatja per l'espai i el no temps. Vaig néixer ara fa uns vint anys, i he viscut en un lloc fosc que no sé descriure, i és ara, en aquestes pàgines que començo a veure alguna llum.
    Agraeixo el teu comentari, i recorda, no cal que em valoris, no es pot valorar un somni, però sí comentar-lo.
    M'ha agradat que coincidim en alguna cosa, de fet, en el meu món, els somnis son la porta a una nova dimensió, on tots els humans estan comunicats, i aquells que dominen el seu secret, entenen millor el seu camí.

    Gràcies.

    Xolnir, el vell de Groc

  • Fascinant![Ofensiu]
    F. Arnau | 26-09-2008 | Valoració: 10

    A mi també em fascina aquest món dels somnis, i com diu el Ferran (darkman), quan la gent diu que no ne té (de somnis vull dir), me'ls mire una mica de gaidó, encara que sembla que tots tenim, el que passa que moltes persones no se'n recorden al no despertar-se quan el somni encara hi és recent.
    La història que ens contes és molt interessant, i jo tampoc no me l'havia preguntat mai. No era conscient, fins que un dia vaig llegir un article en una revista i vaig mamprendre a fer-me-la jo també. El cas és que físicament els meus somnis són en colors, com la vida real, el que passa és que com apunta el darkman, això que ell diu "somnis transparents" jo ho definiria d'una altra manera. És com si tingués una mena de clarividència, que pogués llegir els pensaments dels altres, que adivinés el que va a venir després... No sé si m'explique, però el que vull dir que és un món fantàstic, al que, nosaltres que tenim la dèria d'escriure, li podem treure molt de profit.

    Una forta abraçada!

    FRANCESC

    I moltes gràcies per llegir-me i comentar-me

  • Diuen[Ofensiu]
    Jimbielard | 20-09-2008

    I no se si és cert, que quan recordes un somni és que t´ha quedat en el subconscient perquè en la fase de la son que pertoca als somnis t´has despertat. Si és aixi, benvolguda despertada perque gràcies a ella has pogut escriure aquest relat tant ben descrit i ha endinsat al lector ( o sigui jo) dins un matalàs imaginari de colors. També t´haig de felicitar pel dibuix de la bio, doncs em te atrapat.

    Joan.

  • somiar, somio...[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 19-09-2008

    Estic segur que hi ha gent que no sap valorar els somnis, ni si els veu en colors o en blanc i negre, de fet, hi ha gent que diu que no somia, i jo me'ls miro i penso, quina pena xic, jo sí que ho faig, i no sabria dir-te ara si puc estar-ne segur del tot si tots els meus somnis son en colors, penso que no, que n'hi ha en colors i n'hi ha que sols són transparents. Has pensat mai en els somnis transparents? Són com si jo fos el somni i algú em somies a mi, o jo estigués dins d'un altre somni no meu. La veritat és que aquells matins o després de la becaina, em desperto més fresc.
    Bon relat, curiós i agradable de llegir.

    Una abraçada.


    Ferran

  • Somnis daurats[Ofensiu]
    Capità Borratxo | 12-09-2008 | Valoració: 10

    Sé que potser és massa agosarat dir això, però el teu dibuix a la biografia, la teva biografia, i els teus relats em recorden una mica a... Dalí!

    I només t'ha faltat que parlessis de somnis daurats!!!

    Enhorabona pel relat!

  • Aprenem experimentant,oi?[Ofensiu]
    ORIOL | 08-09-2008 | Valoració: 10

    Magnífic el teu relat perquè ens ensenya que aprenem amb allò que vivim i experimentem!!! Quantes vegades m'han preguntat en quin color somnio i no he sabut que respondre? Moltíssimes! Posar colors a la teva vida és positivitzar-la, posar colors a les teves paraules és voler transmetre-les amb felicitat i posar colors al cor de la persona que estimes és voler estimar-la amb autenticitat i per tota la vida. Així doncs, tot allò que escriguis, pensis, sentis, imaginis, i somniis, fes-ho amb colors perquè això és vida i alegria alhora. Potser ens costa més imaginar-nos el color de la tristesa, del desamor o del desencís o del engany per ser sentiments negatius o potser ens és extramadament fàcil associar-ho amb el negre. Jo només, et demano que no ho facis i abandonis aquest color. Mira cada color en cadacuna de les seves tonalitats i deixa que els teus ulls també brillin cada dia amb diferenta tonalitat. Gràcies per les teves paraules!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Grocdefoc

Grocdefoc

31 Relats

146 Comentaris

42561 Lectures

Valoració de l'autor: 9.73

Biografia:
M'agrada llegir i escriure, dibuixar i pintar.
I des de sempre he escrit, crec que des d'abans de nàixer (els meus avantpassats també els hi agradava escriure i pintar).

La resta de coses que podria dir, les he intentat resumir en el primer relat que he enviat a RC: "Autoretrat a colors".

En la meva pintura i que adorna el principi de la presentació (titulada "Carnaval"), hi manca un rostre... Crec que, amb l'escriptura, encara intento donar-li forma i trobar sentits.

M'hagués agradat estudiar molt més qualsevol aspecte de la llengua i la literatura, però les circumstàncies personals i laborals no m'ho han permès i ho he fet a la meva manera i quan he pogut: aprenent de mestres particulars i en un taller d'escriptura.
Sóc conscient de que sóc molt lluny de qualsevol cim.

Em va costar molt decidir-me a fer la meva primera exposició de dibuix i pintura.
Amb l'escriptura, encara dubto molt més, ja que a les paraules els hi tinc molt de respecte. Dins la meva gran ignorància sóc exigent, però m'he decidit a llençar-me a l'espai en trobar aquest web... perquè crec que si no és així no ho faré mai.

Un savi va dir que tot el que es posseeix no s'hauria d'atresorar sinó que s'hauria de donar.

El meu correu és a la vostra disposició.

grocdefoc@hotmail.com

I els meus blogs:

http://des-de-dalt-del-turo.blog.cat/