De més verdes en maduren

Un relat de: Galzeran (homefosc)

*60*


Qui dies passa, anys empeny, filla meva!
Si ja m'ho deia l'àvia, que matinava de veritat, però a ella poc que no l'havia ajudat cap déu, hagut o per haver. Però en aquells dies, tot i no poder-ne tirar cap tros a l'olla, sempre sabia com agafar el bou per les banyes i encertava a resoldre tots els ets i els uts dels envitricolls que la vida li posava pel davant, i a córrer cor què vols per anar a sopar, que a la taula d'en Bernat, qui no hi és, no és comptat. Bon ull tenia ella per repartir a moros i a cristians les quatre trumfes que cabien a l'olla. I ni una mosca es podia escoltar, ni cantar no ens deixaven un cop entaulats, que ens sortien amb allò que qui canta a la taula i xiula al llit, és parent del mal esperit. Jo, que de normal dormia com una soca, aquelles nits ho feia en un esglai. I per cert, el "xiula", nosaltres el canviàvem per "pixa". Coses de la canalla!
Això encara avui ho explica la mare, que va néixer als anys quaranta i havia viscut un altre món, tan diferent del de l'àvia, farta de nedar a contra corrent on tot es veia depenent quin fos el color dels vidres amb que ho miressis.
Després d'aquell xafarranxo de la guerra, ja ningú es veia amb cor de posar pals a les rodes, i es varen oblidar de nedar i guardar la roba, sabent que a boca tancada no hi entren mosques i sabent també que calladets estaven més bufons. I de tant escoltar la salmòdia aquella, acabes que t'adones que el més calent és a l'aigüera. Ho teníem més clar que l'aigua. Però bé! Això són figues d'un altre paner i que avui no vénen al cas, i a falta de bons, el meu pare era alcalde.
I parlant del pare, ell ja ho deia; pedra calenta, fora del ventre i tal dia en farà un any! Aquell sant baró, en acabat de sopar, sempre ens enviava de pet a dormir, tot dient-nos; nens! A la taula i al llit, al primer crit, que és tard i vol ploure.
I jo, que mirava al cel, i no hi veia cap núvol!
Però les coses de família ja ho tenen això, i que qui dies passa, anys empeny. Dissortadament, tot i haver estat previsors de cara al futur, per culpa del mansoi manaire, per poc no perdem bous i esquelles, i vist aital babel, penso amb tendresa que de més verdes han madurat.
Oi que m'entens, filla?



Comentaris

  • Com qui fa un "puzzle" [Ofensiu]
    Nonna_Carme | 24-06-2009

    de moltes peces, has anat conformant un relat amb, molt ben enllaçades ,frases fetes.
    Un bon treball!
    No et comento gaire però sempre et llegeixo.
    Una abraçada.
    Nonna_Carme

  • Caram, noi...[Ofensiu]
    vitriol | 21-06-2009 | Valoració: 10

    ...fa dies que vaig llegint coses teves Fa poc temps que estic per aquí i això és tot un mon. La cultura dels refranys, les frases fetes, em fascina. cada un és un compendi de saviessa. els lligues tan bé, que calen unes segones lectures per a copsar-hi diferents continguts

  • com m´agrada el català!!![Ofensiu]
    ESTEL | 26-04-2009 | Valoració: 10

    ostres, en alguna ocasió he buscat per internet frases fetes catalanes i no he trobat ben bé el que volia, però aquí deu ni do.
    M´agradat molt llegir-te aquest, el llegia i pensava que amb aquest podries fer una auca, per lo menys jo m´ho estava imaginant així.
    L´he trobat divertit i real.

    un petó gran

  • Felicitats per les frases...[Ofensiu]
    Romy Ros | 15-04-2009

    fetes tant ben integrades en el text. Tot un repte: enhorabona!

  • M'havia oblidat la valoració [Ofensiu]
    nuriagau | 02-04-2009 | Valoració: 10

    Aprofito per afegir l'enllaç per
    poder gaudir del relat guanyador i dels altres relats participants, cliqueu les lletres en color Repte CCCLXXVII (377).

    T'agraeixo, sincerament, les paraules d'introducció al relat que, quan vaig posar el primer comentari, no havia llegit. (Vaig trobar el relat perquè apareixia als últims comentats)

    Núria

  • Ferran![Ofensiu]
    F. Arnau | 01-04-2009

    Et felicite per aquest relat, que és tota una guia d'estil sobre les frases fetes. Com t'ho has fet?
    La veritat és que això sí que és tot un repte...
    Salut!
    ... I endavant!

    FRANCESC

    PS I me'n vaig que la meua dona m'està cridant per sopar, i ja saps:
    "A la taula i al llit al primer crit."

  • Bona feina![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 31-03-2009 | Valoració: 10

    Hola darkman! Com t'ho has fet per inserir en el teu ralat tantes frases fetes que fan de columna vertebral d'aquesta història familiar? Has aconseguit una combinació d'agilitat i dificultat extraordinària. Una lectura que m'ha resultat molt agradable i entranyable.
    Et felicito per saber fer d'allò difícil una cosa fàcil. No tothom té aquesta habilitat. Oi que m'entens, Ferran?
    Rep una abraçada.
    Mercè

  • Dictadologia popular...[Ofensiu]
    Dolça Parvati | 30-03-2009

    ben inserida en aquest monòleg que és, a més, una biografia de nissaga familiar. Les famílies que xarren, donen per força bons contadors d'històries. I aquest monòleg té molt de tu, veritat, Ferran?

    Una abraçaga.

  • El que està clar és [Ofensiu]
    - | 30-03-2009 | Valoració: 10

    que cal dir les coses pel seu nom, perquè hi ha més dies que llonganisses, i ja sabem que mai es pot dir blat si no és al sac i ben lligat. I per acabar-ho d'adobar, només faltaria que un cop tot dat i beneït, se'ns veiés massa el llautó. O sigui que, o tots hi posem el coll o haurem de partir peres. I si algú no ho entén, és que arriba a misses dites.
    Mès clar que l'aigua.




  • Comentari de la jutgessa[Ofensiu]
    nuriagau | 29-03-2009

    Has presentat, al REPTE CLÀSSIC CCCLXXVII (377): "Frases fetes", un brilant monòleg. Enhorabona!

    Les frases fetes claus estan inserides adequadament juntament amb moltes altres més. És el relat presentat al repte que conté més frases fetes (n'he comptat 30 i escaig).

    Aquest text ens transcriu els consells que dóna un pare a la filla i al lector (al final ens dius: Oi que m'enteneu?). Resum la saviesa i la història familiar esmentant aquelles frases fetes que deien la seva àvia, la mare i el pare. Durant la lectura, ens trobem com a casa.

    El discurs ben lligat, amb tocs d'humor, va captivant la nostra atenció. Vull destacar les "picades d'ullet" com l'anècdota del canvi de paraula dels nens.

    Et felicito, darkman, per aquest relat en què has demostrat la teva habilitat com a prosista i el teu gran coneixement de les frases fetes nostres.

    Moltes gràcies per haver participat!

    Núria

  • Molt bo, Darkman[Ofensiu]

    Un relat amb frases fetes -sembla difícil, això- que té un resultat molt positiu. Enhorabona!
    Una abraçada,
    Shaudin

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

96 Relats

839 Comentaris

264229 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

La foto de la portada del llibre és un dibuix de la relataire allan lee, i podeu comprar el llibre digital aquí

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedaran alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Dels meus relats a concurs, que durant els anys de participar van quedar finalistes, n'he fet un recull electrònic que podeu baixar/descarregar gratuïtament des de LEKTU
No sempre els he publicat sota aquest perfil, però tots es poden trobar dins la pàgina de relats en català.



Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADS

LA LLEIXA DE L'HOME FOSC


I si us cal fer algun comentari més privat darman59@gmail.com

A voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A