Crítica a la societat vers el manifest comunista

Un relat de: Sadurní d'Aloni

A priori, cal dir que la redacció del Manifest Comunista i tots els fets que s'exposen en ell, era un fet inevitable, és a dir, que tard o d'hora havia de passar. Tenint en compte la dura situació en la qual es trobava el proletariat, degut a la diferència produïda entre la burgesia i aquest, era molt normal que una sèrie d'injustícies seguides d'avenços científico-tecnològics com ara: la segona revolució industrial, la plusvàlua, la desigualtat entre classes i sexe... portés a adoptar una tendència contradictòria de caràcter revolucionari envers a aquests fets.

El fet que en aquella època es produïssin tants canvis a grans escales amb tant poc temps, no va donar lloc a que la societat ho pogués assimilar, de la mateixa manera que es pot afirmar que aquesta tampoc estava preparada per assimilar-los. És per això que començaren a sorgir reaccions en contra d'aquests canvis. Verbi gratia:
Degut al sorgiment de la revolució industrial, es varen deixar a molts treballadors al carrer, que eren substituïts per les màquines. Com a conseqüència, es van començar a desenvolupar els moviments anomenats "ludisme", "cartisme"... que eren més aviat de caràcter espontani. Evidentment que, més endavant, començarien a sorgir altres tendències de caire més organitzat degut a la poca efectivitat de l'espontaneïtat: marxisme, anarquisme, socialisme crítico-utòpic...
Amb tot això, cal destacar doncs, que la publicació del Manifest Comunista va ser com una espècie de reivindicació amb la finalitat d'acabar amb tota aquesta desigualtat, tot proposant un nou sistema polític i econòmic-social que acabaria amb la plusvàlua (diferència de benefici produïda entre la burgesia i el proletariat) i les altes classes socials que tant oprimien a la majoria de la societat: el proletariat.

Actualment però, les coses no és que hagin millorat gaire. Aquesta desigualtat entre classes se segueix produint avui dia, tot afavorida pel sistema capitalista, que per molt que s'intenti ocultar per tendències democràtiques, no deixa de beneficiar als més rics. Alguns exemples que demostren aquesta teoria són: la creació de les grans multinacionals com ara la "Coca-Cola", "Mc. Donalds"..., i els grans monopolis com ara l'empresa "Telefònica".
Un altre fet del qual se'n sent a parlar molt actualment a la societat dels nostres dies - i que també en parla el Manifest Comunista -, és el fet de la globalització. La globalització, és un esdeveniment que pretén generalitzar totes aquelles particularitats que defineixen a una nació com a tal: la llengua, les tradicions, la cultura, l'art... Creiem, doncs, que aquest fet pot afavorir positivament a les nacions com ara Catalunya, Galiza, Euskadi...?
Si ens limitéssim a globalitzar totes aquestes particularitats, arribaríem a un punt en què tots acabaríem pensant, actuant, accionant i reaccionant,... de la mateixa manera. Com es podria viure en una societat en la qual la homogeneïtat fos el centre de les nostres personalitats i l'entorn que ens envolta?
Efectivament, aquesta homogeneïtat és la que busca el capitalisme. Segons aquest, com més poca personalitat i poc criteri de decisió tinguin les persones, més fàcilment és a l'hora d'actuar sobre les persones manipulativament. Així doncs, la societat entraria en un procés de mecanització d'oferta i demanda; creant-nos posteriorment, un gran impuls per comprar productes que a l'hora de la veritat no són necessaris. De fet, això ja està passant actualment. I com no, tot això es veu reforçat per les campanyes publicitàries a través dels mitjans de comunicació.

Finalment, per acabar, ens centrarem en un tema molt important del qual també se'n parla en el Manifest Comunista: la igualtat entre sexes i l'explotació infantil.
Actualment, a la majoria d'empreses, hi segueix predominant la desigualtat entre sexes. Aquesta desigualtat, evidentment, es veu repercutida de manera negativa envers les dones. Moltes dones són discriminades només per el sol fet de no tenir un físic adequat per atraure als clients (segons alguns empresaris). O bé, només pel sol fet de ser dones, cobren un salari més baix que el de l'home, tot i estant elaborant la mateixa feina.
En quant a l'explotació infantil, cada dia són més els productes importats d'altres països subdesenvolupats dels quals aquests, han estat fabricats per una mà d'obra infantil que rep un miserable salari que amb prou feines arriba per una barra de pa diària.

En resum, tota aquesta síntesi entre la societat del segle XIX, període en el qual es va escriure el Manifest Comunista (1848), i l'actualitat; és perquè ens assabentem d'una vegada per totes que potser no hem evolucionat tant com nosaltres pensem, o més aviat: com volen que nosaltres ens pensem.

Comentaris

  • FELICITATS![Ofensiu]
    nuriagau | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

    Núria Gausachs i Cucala

  • Què va![Ofensiu]
    Arbequina | 28-07-2006

    No crec en la manipulació, ni de conya. Tampoc que els governs depenguin de Mc Donalds, ni que la globalització sigui homogeneitzant (de fet, està nacionalitzant la terra)....
    Això sí, crec que l'humà no val ni de lluny el que es pensa. La terra va malament per dues raons: la gent no val, i hi ha massa gent.
    En fi, està bé pensar sobre aquests temes. Però menys fantasiosament. Per cert, la plusvàlua no és el que dius,, i el manifest està acabadíssim. De fet, pocs anys després ja estava desfassat.
    Perdona la critica tan negativa... de fet m'ha agradat llegir-te.

    Una abraçada.

    Arbequina.

  • Molt bo[Ofensiu]
    Chelsea, the classic girls of 60's | 20-01-2006 | Valoració: 10

    Molt bon escrit, m'hi he sentit bastant reflexada en la teva manera de pensar, crec q tens tota la raó i bueno dons jo també he escrit la meva opinió sobre el tema en questió. Salut! i et seguiré llegint.

  • Alguna objecció...[Ofensiu]
    L'epicurista Pol | 15-01-2006

    Primer de tot trobu molt encertat un comentari sobre EL manifest, però discrepu en algun apartat.

    Quan parles de la diferència de sexes hi ha un error ja que hi ha certa discriminació en un sentit o cap a l'altre, depenent del sector del que parlem. A part que les teves afirmacions s'han de concretar amb estadístiques i no llegides com els borratxos.

    Per altra banda parles de la homogenització de la societat. Per una banda no crec en la globalització i no pas pels arguments que dones, sinó perquè el poder actual el tenen les multinacionals. Aquestes, si volguessin, podrien arruinar qualsevol govern dels països desenvolupats.
    I parlant de la homogenització a la qual et referies crec que ni la globalització podria aconseguir-ho ja que si ho afirmessim ens oblidariem de tres o més aspectes essencials en la societat:
    -La educació
    -El clima
    -Els antecedents histórics
    I segur que me'n deixo algun que també influeix enormement en el mode de fer de les persones.

    Una abraçada ben forta
    Pol