Converses, en una platja nudista, sobre l'obesitat i la tirania estètica.

Un relat de: Jere Soler G

Dels amics que el meu pare i jo vam fer a la platja de la Murtra, em ve al cap la Rosa; la Rosa Garcia que vivia al barri de Sant Andreu de Barcelona.
Una ànima lliure, que no es va donar per vençuda, que es revoltà contra l'obsessió estètica a què la societat la va sotmetre.
Un dia assolellat, en què no hi havia gaire gent a la platja, la Rosa ens explicà la vida.
L'havíem coneguda l'any anterior, en aquell mateix racó, entre les canyes i l'estesa blava de la mar. La gent que fem nudisme ens atansem sempre als mateixos espais; i ens acaben sonant les cares, les paraules, els costums, els horaris de les persones que ens envolten.
La veu de la Rosa sonava cantarina, dolça; sobretot quan es plantava a riure.
Era mestra, com el meu pare; i això li permetia, durant els mesos de juliol i d'agost, gaudir de la vida d'una manera diferent, canviar de ritme.
L'única creu que l'amenaçava, bé que per a ella no esdevenia cap problema si no l'aclaparaven, eren els cent trenta quilos del seu cos. Aquest fet li produïa una manifesta lentitud de moviments, i la desagradable obligació d'ésser el centre de totes les mirades a la majoria d'indrets on s'acostava.
Se li intuïen les ganes de xerrar.
Se sentia a prop de nosaltres.
Suposo que no tenia massa amics que fossin un senyor de quaranta-vuit anys i una nena de catorze.
Li agradava de fer-nos companyia, s'interessava per la filosofia amb què vivíem i pels detalls més banals de la nostra existència.
Treballava en un col·legi de monges de Granollers. Dedicava hores senceres a preparar les classes, a parlar amb els pares i amb els nens, a descansar per poder donar el millor d'ella mateixa en el seu tragí diari davant dels trenta alumnes de segon de la ESO dels quals era tutora. Es desvivia per la feina.
-Ells no ho saben. Els renyo, els escridasso, els exigeixo, però darrere d'aquesta façana que els mostro, perquè ho haig de fer, els estimo amb una devoció que ningú no es pot imaginar, i de vegades això em porta disgustos. Com més bé els fas... més disgustos t'emportes...! Sort que jo no sóc mestra per a pidolar el seu amor... si no, estaria ben arreglada...!

El més dramàtic de tot el que ens va dir aquella tarda, fou el problema de l'obesitat.
Ens va explicar que havia començat a engreixar-se als tretze anys, sense una raó lògica. L'havien portada al metge, i els havia dit que eren coses de l'edat, del canvi, que no abusés dels aliments amb grasses ni dels dolços, que mengés molta verdura bullida. Els resultats del règim, però, no foren gaire esperançadors. D'altra banda, els seus pares, malgrat que l'havien acompanyada al dietista, no varen donar excessiva importància al problema.
-Més val que te'n sobri que no que te'n falti... -feia el seu pare.
La mare també li seguia el joc:
-Abans, la gent no estava per tantes punyetes, i no hi havia els càncers ni les depressions que hi ha ara.
Però la Rosa sofria la humiliació de veure's rebutjada pels nois, per les amigues... l'angoixa de ser criticada i ridiculitzada de continu.

Un dia dels seus quinze anys, la Rosa va rebre un cop que la va marcar.
Els amics l'estaven esperant en un carrer de Barcelona, per tal d'anar tots plegats al cinema. Ella es va endarrerir uns minuts. Els amics s'impacientaren, i varen començar a dir bestieses per passar l'estona.
-Potser s'ha quedat enganxada a la porta del metro...!
-No...! si el metro no haurà pogut ni arrencar amb el seu pes...!
-Res, home, res...! Això és que els vestits ja no li entren...!
I acompanyaven les frases, sarcàsticament enginyoses, amb riotes i gests. El problema fou que la Rosa ja feia deu segons que havia arribat, i es trobava darrere d'ells, i va sentir el suficient com per girar cua i tornar-se'n a casa, d'on no va sortir en quatre mesos afectada d'una depressió profunda.
Recordo que, quan ens ho explicava, les llàgrimes li brollaven com si aquest tràngol li hagués succeït ahir mateix. Em va commoure descobrir-la d'aquella manera, perquè sempre havia vist la Rosa com una persona alegra i despreocupada. A mi també em van venir ganes de plorar. Se'n devia adonar, perquè em va acariciar la galta i em va regalar una mirada plena de dolçor.
Els quatre mesos de depressió la van allunyar de totes les amistats i van truncar la seva evolució acadèmica. Fou una època de psicòlegs, de píndoles i de xerrades terapèutiques. L'obesitat, que fins aleshores no havia tingut relació amb una desmesurada alimentació, va començar a desenvolupar-se-li desproporcionadament, acompanyada d'una bulímia, causada potser pel rebuig dels amics, per la solitud a què es va veure abocada, o per l'angoixa de trobar-se enmig d'un problema que se li escapava de les mans, que se l'hi anava fent gros, com una bola de neu, i que li ensulsia la vida.
Quan va fer els setze, va començar a estudiar formació professional; però ella tenia la sensació que aquell no era el seu camí; li agradaven els nens i sempre havia desitjat de ser mestra. Sabia que si no estudiava Batxillerat, no ho podria aconseguir. Per això, l'any següent, va reprendre el segon curs de BUP, que havia abandonat durant la depressió, i se'l va treure amb qualificacions brillants. I també el tercer de BUP i el COU, durant els anys que seguiren.
Fou, aquest, un temps en què no va tenir amics. Anava de l'institut a casa, es posava a estudiar durant sis o set hores, menjava, dormia... i així dia rere dia. Els caps de setmana esdevenien llargues jornades d'estudi il·limitat.
Aquest fenomen, que als ulls d'uns pares simplistes podria semblar la glòria, el súmmum per a un fill o una filla, en realitat representava, per a la Rosa, una fugida; la gran evasió de la realitat de la seva vida.
Immergida en l'estudi va evitar l'adolescència amb tots els necessaris assaigs de la vida: frustracions, il·lusions, fracassos i èxits, que ella va fer fonedissos amb una reclusió voluntària i contemplativa.
I així, es va trobar als divuit anys sola enmig del món, sense arrels establertes en cap grup humà, lluny de l'estil i de l'esperit de la joventut de la seva generació. L'estiu en què va aprovar el COU i la selectivitat es va sumir en la desesperació d'una manera esfereïdora. Els seus pares patiren la impotència de no saber què fer, ni què dir, ni què no dir. El problema de l'obesitat persistia, i amb ell tot el racisme social que comportava.
A entrada d'agost d'aquell mateix estiu, es va intentar suïcidar prenent-se un pot sencer de pastilles per a dormir.

-D'un plegat, tot es va enfosquir. I en despertar em vaig trobar al llit d'un hospital, sense recordar res del que havia succeït. Mica en mica, la llum de la memòria se'm va anar encenent, i l'ànima em va tornar a prendre consciència de la realitat. Ara, però, aquesta realitat era un xic diferent; havia estat a punt de morir. I si, just abans de prendre'm les pastilles, això era el que desitjava: morir, ara tot ho veia d'una altra manera. Em vaig adonar que amb la mort haguera desaparegut tot allò que tenia: la llum del sol, el soroll dels carrers, la imatge dels infants passejant, el futur. Morir hauria estat donar la raó a tots els que m'havien marginat durant tant de temps. Morir m'ho hauria fet perdre tot. Aquell sotrac m'obrí els ulls; i, en les tres setmanes que vaig passar en aquell llit d'hospital, es va anar forjant una nova Rosa, orgullosa d'ella mateixa, defensora del seu paper a la vida i a la societat. Crec que va ser llavors quan em vaig començar a estimar.

En pronunciar aquestes paraules, la Rosa s'anava animant més i més; i els ulls li brillaven. Se la notava contenta. Ens va seguir explicant com va iniciar, a Bellaterra, la carrera de magisteri.
El plantejament que es va fer de l'estudi, durant la carrera, no fou el mateix que havia seguit en el batxillerat. Començà a obrir-se a la gent, sense forçar les situacions. Es dirigia espontàniament als seus companys de classe, encara que no els conegués de res, com qui parla amb un veí o amb un amic de sempre. Feia broma amb ella mateixa i no es preocupava mai del que pensessin sobre la seva manera de ser o de fer. La gent se li va anar acostant, i es convertí en la persona més popular del seu curs. Sortia tots els dissabtes i els diumenges. Era la primera de cantar als "karaokes" i de fer el pallasso a les discoteques. L'obesitat li va disminuir un pèl, però mai no l'hi va desaparèixer. Ella tampoc no s'hi va obsessionar més. Seguia un règim que el metge li havia planificat, i el duia a terme sense controlar-ne els efectes, com aquell qui es renta les dents havent dinat, o com el monjo que mastega les oracions perquè ho ha de fer i no pas per obtenir-ne uns fruits.

-I a l'últim, quan estudiava l'últim curs de carrera, va succeir el fet que em va portar al naturisme. Un bon dia vaig sortir de casa amb una minifaldilla; haig de reconèixer que era ben curta, però jo m'hi sentia a gust. La mare no me l'havia vista, i jo mai no em vaig imaginar que tingués res a dir-me pel fet de dur-la. Però quan caminava per la vorera, abans d'entrar a l'estació de metro, una tia meva em va veure amb la minifaldilla. Va posar una cara tan de pomes agres que d'una mica més em tira a terra...! No va tenir prou temps per córrer a explicar-ho, escandalitzada, a la meva mare. De nit, quan vaig arribar a casa després d'haver anat a ballar amb els amics, la meva mare i el meu pare m'esperaven desperts, i em van deixar anar tota la cavalleria pel damunt: que si ets una perduda...! que si has passat del foc a les brases...! que què dirà la gent...! que si hauries de ser conscient que una persona amb el teu tipus no pot anar ensenyant el que tu ensenyes...! Això va ser el que més em va fotre... que em diguessin que jo, pel fet d'estar grassa, no tenia dret a portar les cames a l'aire. Gràcies a aquestes paraules dels meus pares em vaig adonar, amb ràbia, del terrible adoctrinament estètic que la societat ens imposa a tots, aquest esclavatge de les formes i de les mides que la pressió social inculca implacable a toth
om...! Déu meu...! Com m'esgarrifa que hi hagi qui cregui que els grassos no tenim dret a vestir-nos com ens doni la gana...! Sembla mentida que els meus pares, després de com havien patit amb mi, em sortissin amb això...!
La Rosa s'esverava.
El meu pare anava assentint mentre l'escoltava, i jo li notava als ulls una profunda admiració per aquella noia.
-No em vaig enfadar aquella nit...! -va seguir explicant la Rosa -. Els únics que cridaven eren ells...! La vida m'havia ensenyat que les decisions precipitades no porten enlloc; i que, quan una té la sang calenta, és més convenient esperar que es refredi abans no dir res. Així que, davant la seva sorpresa, els vaig fer un petó i me'n vaig anar a dormir. Ah...! Això sí...! L'endemà al matí era diumenge, i ho vaig decidir de cop: aniria a una platja nudista. Havia llegit llibres sobre naturisme a la universitat, tenia coneguts que ho eren, i que sovint m'havien intentat convèncer d'acompanyar-los, però no havia gosat fer-ho mai. Aquell matí, els vaig trucar i vaig proposar-los la idea. Es van quedar sorpresos, i alhora meravellats. Ells van ser els qui em van conduir fins aquí. D'aleshores ençà, hi vinc cada estiu; de vegades sola, en altres ocasions amb amics, i així us he pogut conèixer a vosaltres.

Em va despentinar mentre somreia amb aquells ulls tan dolços i enriallats, i va afegir:
-Aquell primer diumenge, abans de sortir de casa, els vaig notificar als meus pares que me n'anava a una platja nudista...! Vaig voler que ho sabessin...!
El pare en sentir això va estrafer una rialla.
-Noia...! Que venjativa...!
-No em coneixes prou...! Ara... també t'haig de fer saber que ha plogut molt d'ença d'aquell moment. Molt de temps després d'aquells dies, vaig arribar a aconseguir que els meus pares m'hi acompanyessin.
-A una platja nudista...? -vaig preguntar-li.
-Sí, noia, sí. Va costar, però a la fi ho van entendre. No obstant això, els vaig portar a aquí, on tothom fa el que vol, perquè així ells no es van haver de treure el banyador, encara que jo ho fes. Però ja va ser molt.
-I tant que sí...! -digué el pare.
Ella afegí:
-Allò que més em va sorprendre el primer dia que hi vaig venir, fou que per primera vegada ningú no em va mirar de manera diferent a com es mira les altres persones; ningú no va encetar cap comentari desagradable enfront la meva obesitat; fins i tot hi he trobat gent tan grassa com jo mateixa, o més. I sabeu...? Els trobo bells; em trobo bella...!
-Sí... jo penso el mateix. -vaig dir -. Quan veig algú gras, aquí, en aquesta platja, els trobo bonics, amb la pell fina i colrada, més que si estiguessin vestits...!
-És clar...! -digué la Rosa -. Hi ha gent que ens atorga un cos monstruós i deformat; aquí, però, veiem el que hi ha. I el cos nu, qualsevol cos nu, posseix una bellesa natural que només els ulls purs són capaços de percebre. El sistema de referència estètic objectiu, si n'hi ha algun, és el natural... i cap més...!
























Comentaris

  • Molt bo, sincerament[Ofensiu]
    lluisba | 02-11-2008 | Valoració: 10

    M'he de treure el barret. És un text ben escrit i que al damunt diu coses.

  • M'ha impressionat...[Ofensiu]
    Bonhomia | 06-12-2006 | Valoració: 10

    ...i ensenyat. Estic convençut que qualsevol persona amb un complexe en trauria partit, d'aquest relat.
    Jo, per exemple, he notat com se m'obria una mena de porta espiritual alliberadora de la presó estètica.
    Trobo que hi ha casos molt greus, però també crec que la personalitat d'algú qualsevol en aquesta societat duu amb ella uns valors que li impedeixen la pau i la serenitat per culpa dels judicis estètics.

    Moltíssimes felicitats per la teva capacitat de comprensió humana.


    Sergi

  • Una excel.lent crítica social en un bon relat.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 09-11-2006 | Valoració: 9

    Positiu: Molt ben explicat, un conte molt real, i a més literàriament excel.lent.

    Crític: Potser ho hauries hagut de dividir en dos o més capítols...

    Resum: M'encanta molt, no perdis aquest estil... Endavant, Jeremias!!!

  • és un relat molt bell.[Ofensiu]
    llLlibertatll | 09-05-2006 | Valoració: 10

    Hola! Crec que descriurs perfectament com es sent una persona que passa per aquestos moments d'obsessió... no creia que una persona que no hagués estat amb aquestes condicions pogués descriure tan bé com es sent. Però el problema és que la majoria de gent així no acaba amb un final tant feliç, són poques les que acaben acceptant el seu cos... m'incloc a mi mateixa... perquè sempre sempre estàs pendent, sempre tens aquell pensament que, no sé si per hàbit agafat o què, et fa estar obsès amb el pes. Tot i així, espero que algun dia el final d'aquest relat arribi a ser el meu, tot i que he millorat molt perquè només em preocupa el pes, però no faig bajanades.
    Respecte el relat que m'has comenta't... sento have fet aquestes faltes garrafals, me'n dono vergonya a aquestes alçades fer-les! però bé, a poc a poc es van assumint i es van deixant de fer!
    Moltes gràcies!!

  • L'estètica i la bellesa[Ofensiu]
    angie | 07-04-2006

    són termes contradictoris : l'un és gairebé sempre artificial i l'altre natural.
    Què hi ha més bell que una mirada clara,
    què hi ha més bell que un somriure encantat,
    una forta abraçada, unes paraules de sinceritat...
    L'ètica i l'estètica tan maleables,
    ens encadenen amb manilles d'inseguredat,
    serrem-les amb el cor ple de valentia,
    mostrem-nos com som,
    sense vestits de falsedat...

    La felicitat de la Rosa començà amb un disgust,
    però no hi ha millor manera d'eixugar-se les llàgrimes que amb el reconeixement de l'error i prendre píndoles de rebelia, que són les que et fan creure més amb tu...

    Molt bé, Jeremies (sí que té moralina però el missatge és transparent, com tu)

    angie

  • felicitats[Ofensiu]
    nunetta | 07-04-2006

    M'has fet emocionar...
    jo sóc una noia de 17 anys, no sóc obesa però tampoc prima. Els meus amics no es riuen de mi i tampoc estic traumada exageradament, peró sí que ho he passat molt malament a l'hora d'anar a comprar roba, per exemple.
    M'ha agradat molt com has estructurat el text i com has tractat el personatge de la Rosa...

    Agrego aquest relat als preferits.

    Un petó!

  • Maleïts cànons[Ofensiu]
    sergi monserrat | 04-04-2006

    M'ha agradat molt aquest relat, fa un dibuix
    de la societat actual i el seu respectiu culte al cos.
    Estic molt d'acord amb això de que el sistema de referència estètic objectiu, si n'hi ha algun, és el natural...

    El que passa és que també per "naturalesa" massa gent no ho veu aixi, i es deixa portar pels canons establerts. Es una llàstima, les coses que es deixen de fer o de dir per culpa de les idees preconcebudes que te la gent sobre els altres.

    Salut!

  • Hola Jeremias[Ofensiu]
    brumari | 26-03-2006

    He volgut agrair-te el teu comentari en aquest relat, que ja vaig llegir en el seu moment i que em va agradar molt, per diversos motius, sobretot perquè he patit molt de prop els problemes que provoca el racisme estètic que ens parles.

    He freqüentat les platges nudistes amb la meva família, procurant inculcar a les meves filles el respecte a la llibertat i la valoració de les persones pel que són, més enllà de la seva pell. Crec que ho he aconseguit.

    M'agrada molt la teva nota biogràfica.

    Una abraçada.

  • Reflexió vital[Ofensiu]
    Biel Martí | 26-01-2006

    A través de la narració de la vida de la Rosa, fas tota una reflexió sobre conceptes de vida, sobre valors morals i socials, sobre la manera de veure les coses i de veure's a un mateix. El cas de l'obesitat, podria molt ben ser una excusa, ja que si haguessis parlat de racisme, d'exclusió social, de malformacions o minusvàlues també ho hauries portat al mateix lloc. Trobo que has estructurat molt bé la història, de tal manera que queda perfectament clara, omets descripcions físiques malgrat parlar del físic i no t'estàs amb paraules complicades. Malgrat tot això bo, crec que el relat peca de moralina, en el sentit en que potser la ressolució final de la Rosa podria deixar-se intuir més que no marcar-la tant. No sé si m'explico.

    Biel.

  • Molt bo!!![Ofensiu]
    Àfrika Winslet | 21-01-2006 | Valoració: 10

    T'haig de dir que aquest m'ha agradat encara més, potser per el tema. Crec que has creat un personatge (la Rosa) totalment creïble i representatiu. És genial. M'ha agradat molt l'última frase:

    "El sistema de referència estètic objectiu, si n'hi ha algun, és el natural... i cap més...!"

    Per cert, estic totalment d'acord en que les persones només s'han d'agradar a sí mateixes, han de saber estimar-se tal com són. Qualsevol noia pot portar una minifaldilla si li ve de gust! Sempre m'ha semblat que riure d'una persona obessa o que té qualsevol altre "defecte" a ulls d'aquesta actual societat és una falta de respecte i fins i tot d'educació, doncs els meus pares sempre m'han ensenyat a respecta als altres tal com són i no riure pas si una persona no és "perfecte". És una pena que moltes persones no ho vegin així... i és molt cruel quan es tracta de nens i adolescents que riuen dels seus companys.
    En fi, que jo també tinc una part de Rosa. Jo també dic que sóc com sóc i a qui no l'agradi que no miri! jeje

    Molt bon relat, convida a la reflexió. Petons!

  • el limitat concepte de la bellesa...[Ofensiu]
    ROSASP | 16-01-2006

    Quantes persones es passen la vida sotmeses a les mirades sornegueres de la societat, limitades per les talles, les formes i els colors de les seves vestimentes.
    El primer cop d'ull ja és el detonant d'un judici prematur; ja només falta tanta propaganda subliminar sobre la figura esbelta i com ajuda a sentir-se bé i trionfar a la vida...
    Deu ser per això que hi ha tanta anorèxia, tanta insatisfacció i aquesta lluita constant per formar part dels patrons que empressonen des de la més tendra joventut.
    Això si que és tirania!
    Cercar la felicitat només en l'aspecte físic i en tot allò material que s'és capaç de conquerir de forma ràpida i a qualsevol preu, oblidant la bellesa que neix de forma natural en cadascú de nosaltres i l'equilibri que ens fa sentir bé per dins i per fora.
    Quan era petita sempre li deia a la mama: i si tots tinguéssim el cap quadrat i el cos com una bola o un fideu, llavors qui serien els estranys i poc agraciats? Em fotia molt i em fot encara ficar etiquetes per l'aspecte.
    En fi, crec que has portat el relat amb suavitat i força alhora, donant forma a totes les sensacions i sentiments emmagatzemats de la Rosa. Ella mateixa s'ha anat despullant lentament de la tirania estètica i ha anat trobant el camí per mostrar-se tal com és.
    Llàstima que aprendre-ho li hagués provocat tanta lluita interna i tant dolor, però no sempre és fàcil trobar els colors de la vida tinguem l'aspecte que tinguem...

    El bombargeig estètic que rebem és depriment i molt preocupant!

    Una abraçada i fins aviat!


  • Gràcies Jeremias[Ofensiu]
    roda03 | 15-01-2006 | Valoració: 10

    Hola Jeremias,
    Acabo de llegir el teu relat i la veritat és que m'he quedat meravellat. Jo des de sempre m'ha semblat que la narrativa era difícil per a mi, i per això, m'hi atreveixo més en la poesia. En la actulaitat estic estudiant el nivell D de català, ja que en la meva època només vaig poder fer-ho en castellà.
    D'una banda, et diré que gràcies al teu comentari, t'he pogut conéixer, alhora que estic molt content que d'entrada compartim l'admiració i l'amor per en Miquel.
    De l'altra, et diré que en llegir el teu relat m'ha donat la sensació de sentir-te molt a prop. M'ha encantat, de veritat, i no sóc pas persona que li agradi dir el què en teoria a qualsevol li agrada sentir.
    M'ha agradat molt la teva biografia, la qual m'ha fet sentir molt identificat amb tu. A més, també m'he sentit molt a gust llegint el teu relat, i m'he adonat que potser si companys com tu em doneu un cop de mà, també podria escriure relats narratius, incloint-hi l'estil directe i indirecte amb la bellesa que ho fas tu.
    Jeremias, estic molt content d'haver-te connegut i espero si tu ho desitjes que poguem compartir les nostres dèries.
    Et prometo que t'aniré llegint, alhora que espero aprendre moltíssim dels teus relats. Tinc projectes educatius bassats en l'obra d'en Miquel, si et sembla en podem parlar. Saps, una petita confessió, sempre he desitjat dedicar-me a l'ensenyança, i potser per això m'atrau tant la teva petita història.
    Brindo per haver-te connegut i sobretot per un futur de col.laboració, sempre que tu ho desitgis.
    Roda03

  • Molt bé[Ofensiu]
    M.Victòria Lovaina Ruiz | 15-01-2006 | Valoració: 10

    Realment l'estètica, és una tirana que ens esclavitza. Aquesta em sembla la virtut principal del relat, el fons, la idea base. A banda d'això, m'ha agradat la cadència del teu relat, les paraules es van succeïnt amb harmonia, sense destacar unes per sobre de les altres i així fan que el relat resulti rodó, diria que no grinyola.

  • comentari!! :)[Ofensiu]

    Amb un dia de retard, et comente el text. T'explique un poc quina és la sensació que vaig tenir mentre el llegia: primer pensava, mm és bo. Cap a la meitat deia: però no és tan bo com el del continent ocult. En anar acabant, em va tornar a venir el somriure a la cara. Em va agradar el que vaig llegir, i el missatge que transmet el text. Captes molt bé la personalitat, o millor dit, la persona de Rosa, la humanitzes mostrant les seues diferents cares. Hi ha una frase que m'agrada molt: "Quan veig algú gras, aquí, en aquesta platja, els trobo bonics, amb la pell fina i colrada, més que si estiguessin vestits...!". Mai no ho havia vist d'aquesta manera, i m'ha fet pensar (petita confessió: no m'agrada anar a la platja per no haver de mostrar el meu cos).
    Hi ha una cosa de com escrius que m'agrada molt, i és que no poses cap paraula de sobra, sempre les justes, les precises, i això en el meu parer dona molta qualitat al text.

    Relat comentat :) Crec que no se m'oblida res...

    besets

    annabella pampallugues

Valoració mitja: 9.86

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

261872 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA