Contesta a Ixnuir d'un (modest) simpatitzant d'Epicur

Un relat de: Epicuri

Sovint caiem en l'error de que altri sap més que nosaltres. Es un prejudici. Sócrates deia que el que sabem, es el que ens queda després d'haver oblidat allò que em aprés.

Et contesto tot i no haver llegit la carta del mestre a Meneceu, encara que després contestar-te, amb la base que disposo, i amb més motiu després de llegir la teva carta , prenc nota de llegir-la en quant pugui. No sense abans felicitar-te, i felicitar al teu professor. Doncs veig que tots dos convideu a tothom a filosofar i cercar la felicitat.

Respecte al tema de la democràcia. Efectivament , la nostra es una democràcia molt bàrbara encara, doncs dels vuitanta mil ciutadans d'Atenes, molt poquets son els que participen en la presa de decissions de la república; tenint en compte la gran quantitat d'esclaus, dones i altres persones, que no son lliures i per tant , no tenen capacitat de prendre decisions, doncs s'han de sotmetre a la voluntat d'altri.

Tot i que a la majoria de les nostres comunitats epicúries, per tota la mediterrània, a diferencia de la norma general, les dones són considerades com a iguals encara que estigui molt mal vist i la gent cregui que fan funcions de prostitutes, la qual cosa es completament falsa.

En quant als Déus. les nostres practiques fan més referència a la espiritualitat i al coneixement, del que es difícil d'abastar mitjançant la raó. El que sí tenim clar, és la inutilitat de demanar-lis desitjos, doncs si això fou possible, la humanitat fera temps que hagués estat liquidada per desig d'una meitat vers l'altre i a la viceversa.

Respecte als dimonis. Per nosaltres, com per tants grecs, són simplement missatgers, entre aquesta realitat i les altres realitats existents.

La filosofia que no es basa i serveix per la realitat i la pràctica, no te cap sentit ni un, doncs quina felicitat o coneixement ens podria proporcionar?

En quant al futur. El que esdevindrà al nostre nivell, dependrà irrefutablement de les nostres accions més o menys lliures i també i en major mesura per tot allò que se'ns escapa, déus inclosos.

Les preguntes com bé saps ens motiven vers el coneixement. Abans de formular les respostes, hi ha una important i immensa tasca de formular les preguntes adequades, entendre-les i facilitar la seva comprensió a la resta de mortals.

Les respostes, si son correctes i ben formulades no faran si no obrir un ventall sempre més ampli de noves e interessants preguntes obrint així nous i fèrtils fractals.

En quant a la compatibilitat entre el destí , l'atzar i la llibertat. T'haig de dir que existeixen preguntes d'un nivell molt baix, per a les quals, efectivament, unes respostes son incompatibles a les oposades. Però no es així en les qüestions més elevades i trascendents. De la mateixa manera que son molts, els nivells de percepció existents i cada capacitat o enteniment, es una porta per universos entrecreuats, com punts de teixit d'un material inabastable en la seva totalitat, ara i aquí.

Nosaltres també tenim les nostres menjades de tarro, però els nivells de coneixements pràctics, no permeten una control massa efectiu sobre la ment de les masses, més enllà de la por al dany físic i les lligadures de cordes i cadenes, confinament i cops de fuet.

Les nostres capacitats de difusió de idees també son força limitades, més enllà de la paraula, dintre de les comunitats que entenen la nostra llengua de construcció intel·lectual i les exigues minories capaces d'escriure-la o de llegir-la, apart de la seva manipulació i conservació.

Per aquest motiu m'alegra pensar o imaginar una època en la qual els pensaments puguin circular arreu de les formes més diverses, fàcils e incontrolables. Encara que suposo que llavors, es farà molt difícil de destriar el gra de la palla, i sobre tot ; La manipulació, així com la confiança de les persones, llurs missatges i sobretot la bondat de les seves intencions. Sobretot, no contaminar-se per la sed de control, poder, ambició i cobdícia.

Tanmateix, de la possibilitat de preservar dels perills que amenacen la república i la democràcia, tals com la tirania i sobre tot i encara potser més greu, la demagògia.

Efectivament no es possible la felicitat mentre hi hagi algú que pateixi, motiu que no ens ha de desanimar mai, doncs el desànim podria contagiar-se a les persones ben intencionades, i donar força a les idees tòxiques que nodreixen l'acceptació del mal, per inevitable, tals com les que hem esmentat abans i que no deixen de ser argúcies per l'abús, la desídia i la involució.

El patiment te causa. Cal, com a mínim evitar- lo i per damunt de tot alimentar-lo perjudicant a d'altri. Perjudici que en qualsevol cas, sempre tornarà d'una o d'altre manera.

Hi ha prou per tothom. No més cal estimar, alimentar-se i alimentar la bona vida. Evitat la cobdícia i sobretot les necessitats supèrflues així com l'explotació d'un pels altres.

Foraster, si vols viure bé, vine amb nosaltres, ens ajudarem els uns als altres a resoldre les necessitats mínimes del nostre cos, i sobre tot, del nostre esperit i la nostra ment.

Cultivarem el mínim que necessitem, amb el mínim esforç necessari per tal de disposar del màxim temps. Fruir d'una felicitat el més completa, àmplia, coherent i consistent que puguem. Doncs els bé, la bellesa i el plaer formen part d'una mateixa cossa. Sobretot cultivarem el bon vi, fruites i verdures, l'amistat i la companyonia.

Sempre treballant el coneixement i la filosofia, en la recerca de la veritat que es la felicitat.

Vine amb nosaltres, quants més serem més sabrem i més riurem doncs entre els filòsofs, els que més saben, son indubtablement, els que riuen.

Atentament:

Epicuri.

Comentaris

  • Vinc de comentar la carta de l'inxuir[Ofensiu]
    Leela | 04-03-2008

    i m'adono que coses que he dit allà les dius tu aquí! mmm... t'hauria d'haver llegit abans :-))

    La filosofia d'Epicur, penso, és una filosofia totalment natural i pràctica que va servir, a alguns, en un moment històric concret i que, rellegida de certa manera pot servir perfectament ara. Aquesta és la gràcia, al meu parer, de la filosofia dels 'antics'. Si es llegeix entre línies i treus tot allò que està massa lligat al moment històric pots extreure idees molt bones i útils... i això és el que ens has mostrat al teu escrit en resposta al d'ixnuir.

    Ha estat un plaer llegir-te.
    Una abraçada,

    Leela

  • ufff que profund![Ofensiu]
    ixnuir | 19-02-2008 | Valoració: 10

    gràcies per aquesta genial carta on dius coses molt certes i molt interessants amb un estil curiós... però de fet el text em sembla força profund i crec que hi ha força més del que amb una primera lectura ràpida es veu... per tant, ara per ara només et dono les gràcies i aquest cap de setmana (quan tingui + temps per gaudir de la vida) me'l rellegiré amb calma....

    arreveure company!!!

    ix

  • Quasi...[Ofensiu]
    rnbonet | 19-02-2008

    ,...quasi tot ho susbcric.
    I signe i segelle, per triplicat -això sí!- amb tinta collita del 69 i tampó gloriós de pedra foguera. Si hi afegeixes tres grams de sal marina i un polsim de civilització ibèrico-helena... tot arramblat, doncs, ja ho tens.
    I comptant que visc de realitats i no pas de filosofies... SALUT I REBOLICA!

l´Autor

Foto de perfil de Epicuri

Epicuri

1124 Relats

836 Comentaris

427208 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Ho deien els Azteques: Hola, Soc Tú.

Em re-escric a mida que em llegeixes.

Els antics filòsofs Grecs, feien reunions a on es parlava amb els ulls embenats, per tal de que cap prejudici visual interferís en el seu discurs.

Estimat Idomeneus:
T'escric aquesta carta en un bon i feliç dia per mi que també es l'últim de la meva vida ja que he patit una dolorosa incapacitat de pixar, també una forta disenteria per la qual cosa res no es pot afegir a la virulència dels meus patiments. Però la alegria de la meva ment , fruit de la contemplació i pràctica de la meva filosofia supera totes aquestes afliccions. Et demano que tinguis cura de la canalla de Mendrotorus en justa correspondecia a la savia devoció d'un home jove vers la meva persona i la meva filosofia.
Epicur.

El 17 de Juliol cel.lebro, amb molta joia l'any de bona vida a Relats en Català.

Sorprés i content de la vidilla que m'has donat.

La foto li dec a la tremenda menjada de coco que em va provocar un enllaç del Jeremias Soler. Aquest:
http://www.youtube.com/watch?v=oGKm6_-BmRE

Desde llavors he estat obsessionat per trobar la foto del l'univers més petit que he pogut: Es la foto de presentació, feta amb un microscòpic electrónic. Es un àtom d'or.

Es més difícil observar el micro Univers que el macro univers. Però això es tot un altre Quantum.

Un bon sentit de la vida i aquest univers, definit per un físic eminent, com a insensat, es ser el més feliç possible.
O al menys no fer mal.

La veritat ens fa lliures. I la finestra es l'amor .

La vida es un acudit: No importa tant la seva llargada. El que importa es que tingui gràcia.

M'habria agradat escriure un tractat de filosòfia, únicament amb acudits, però m'ha faltat sentit de l'humor.
Wittgestein.

O la lluna que s'afina
al pasar carena enllà
es quan dormo
que hi veig clar
prés d'una dolça metzina.

J.V. FOIX.

Omple el got i beute'l ara.
Sense presa
sense temps.

Jaume Sisa.

Jo, l'ànima de la prada
que es deleix en florir
i ser dallada.

Joan Maragall.

Mercès per llegir
estim en molt
la vostra companyia.

markonomistes@hotmail.com