Consol de Consol (o com la Consol no es dol?)

Un relat de: Mena Guiga
La Consol és coneguda al poble per la facilitat que té en elaborar uns bunyols per llepar-se els dits. En fa tot l'any i de tota mena: de bacallà, de l'Empordà, de carabassa, d'alfàbrega (en temps de mosquitam divers), de formatge de cabra (boja) i fins i tot d'algues. La bona dona, amb vuitanta-nou anys a l'esquena, no és precisament esquenadreta. El seu gaudi diari es basa en preparar més i més bunyols. Ben bé una dèria...que la distreu. La cuina on treballa fa de bon mirar: implecable i curiosa, tot ordenat i lluent. A les lleixes, les olles (no les usa gaire) de la més gran a la més petita, talment en un taller mecànic es posarien les claus fixes; en uns prestatges de fusta d'olivera, cassoles i pots de ceràmica, alumini o acer inoxidable (aconseguits a còpia de vals de compra en un supermercat que ja no existeix); als armaris, de fòrmica d'un to verd cava, gots i tasses i algun porró (en desús); als calaixos, la coberteria amb mànec del material previ al plàstic. I no gaire lluny dels fogons de la cuina econòmica, entre la nevera -que té la mania de tapar amb una mantellina de quan anava a missa- i les escombraries, el moble de les herbes. Disposades de forma rigorosa: en cistelletes les que són seques en feixos i en pots de vidre de conserves (que qui sap quan van ser païdes) les triturades o en pols. I és que darrerement la Consol no té res més al cap que aconseguir el bunyol multihérbic i això la fa somriure pel repte que ella mateixa es fa.
S'asseu davant la llar de foc (s'esdevé un mes de gener) i rumia que rumiaràs. Acarona el gat, que se li ha enfilat a la falda i ronxa, buscant calidesa. I a la Consol n'hi sobra! Es va bressolant al balancí i els coixins tan tous al seient i al respatller fan la seva feina.

El rebost està adossat a la cuina de forma estranya. Fosc i ple de sacs i llaunes i en quantitats desmesurades. Aliments bàsics. La por de trobar-s'hi ratolins...el terror de trobar-s'hi rates...I xiscla. I crida. I la veu surt de les entranyes i pareix el fill. El fill que mai estimarà, engendrat contra la taula llarga i massissa i abillada amb un davantal brut de sang de gats morts per encolomar-los com conills i procurar-se algun cèntim, buida de tot en el casalot erm de vides endutes pel Mal
en temps cruels de foc i cendres i absència d'ànimes.
D'un sac en surt una serp negra que fa moviments giragonsaires i arriba a la taula de la cuina, llarga i massissa, i ella va amb el davantal tacat de la sang dels felins i la serp s'esmuny per sota i ha de tenir un cau, un cau, un cau.
Els bunyols ajuden a oblidar. Són flonjos com núvols i es mengen a cremadent i amb delícia i els nens i nenes n'hi demanen. Sempre els regala. Li fan petons i dibuixos i la Consol els guarda, tant els uns com els altres.
Vessa l'oli roent del cassó i besa la base on relliscaran els peus de la Consol: antigues rajoles hidràuliques amb el dibuix molt gastat.
La dona beu la pròpia sang que fa bassa i el gat, distant, se la mira, inalterable.
Es desperta.
Pobre mixa! Tu no tens cap culpa! Et cuido a tu com a un fill. El meu fill va caure pel pou. Massa bunyols, massa oli que mareja...Cap més gat mort per ordre de ningú. Cap més mossèn de visita pietosa i cap més ampolla de ratafia!
Certament: aquest licor mai l'incorpora a cap recepta.

S'aixeca amb una flexibilitat que es desconeix. No plorarà. Bunyolejarà i ni recordarà la cara de sorpresa del nen a punt de morir. La mateixa que el seu pare.



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

436417 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com