Collita d'or

Un relat de: Gomaris

Dedi és un home silenciós i pacient, llur judici és seré i llurs actes estan guiats per la prudència, de manera que es manté allunyat de les perilloses alteracions dels cicles naturals, tal com aconsegueixen fer els déus. Ha passat tota la nit observant el vessant de la muntanya on hi ha el forat estret del que ha parlat a Ipsu, l'home llarg i prim que ha triat per entrar a la tomba. Ho farà en el moment adequat, després del culte diari, trencada l'alba, abans que torni el Ba del difunt del seu vol nocturn.

Ipsu és imprudent i eixelebrat, no acaba d'entendre els raonaments de Dedi encara que els respecta profundament. L'or que recolliran de la tomba serà aquest any la seva millor collita i s'aferra a aquest pensament, procura deixar de banda la por al càstig als lladres, ser estripat per la força dels cavalls tibant de braços i peus alhora. Ha passat la nit tremolant de fred, dubte si arrabassar-li algunes peces escollides de l'aixovar del difunt permetrà al Ka seguir protegint-se dels perills del més enllà. No creus que el faraó ja ha arribat al camp de joncs sense entrebancs?, raona Dedi. Llegeix el rostre confús d'Ipsu i Dedi insisteix, les ofrenes diàries li procuren aliment, les paraules pronunciades i escrites el preserven, els objectes que agafarem no li són necessaris, Ipsu no vol que el mort corri el perill de morir de manera definitiva.

Ipsu es despulla. Dedi li vessa oli per sobre del cos, és la libació acostumada, necessària, diu que és per ajudar-lo a baixar. El forat és molt estret, Ipsu sembla encallat, Dedi l'ajuda, l'empeny amb el peu fins que Ipsu desapareix en la foscor. Ipsu ha caigut d'una alçada de més de deu colzes i està una mica estabornit, la poca llum que entra a la sala fa brillar l'or, la collita d'or. Reconeix els objectes explicats, però la llum desapareix se cop, Dedi, el sacerdot del faraó ha tancat el forat un cop feta l'ofrena, ja no entra llum a la càmera del faraó, ni poden sortir d'ella els crits que provoca el delirant banquet caníbal.

Comentaris

  • Grata Sorpresa[Ofensiu]
    T122654 | 11-05-2007 | Valoració: 9

    Hola Gomaris.

    He disfrutado con tu relato, y eso que no he podido leerlo en el mejor entorno.

    Me ha sentido trasladado en apenas 10 líneas al antiguo Egipto, la introducción me ha hecho pensar en el ambiente sereno y quieto de los templos de Luxor y Karnak; es muy difícil conseguir este efecto en apenas unas líneas a la vez que cuentas una historia.
    Lo que más me ha gustado en la relación Dedi-Ipsu: el primero muy por encima del segundo, inteligente, frío, calculador, manipulador, persuasivo,decidido, paciente, al servicio de su señor, que sabe lo qué quiere y como conseguirlo; Ipsu ingenuo, fiel a Dedi desde su ignorancia e incapacidad de comprender lo que ocurre, confiado, guiado por la ambición y tal vez por la necesidad, incapaz de interpretar las señales que le indicaban lo que le iba a pasar, cosa que paga muy cara.
    Me gusta como lo manipula Dedi, diluyendo con argumentos cada uno de los peros de Ipsu, como lo prepara para ser ofrecido sin que Ipsu tenga la más mínima sospecha, y como solo al final de la historia, en el momento en que Dedi vuelve a cerrar la entrada y deja a Ipsu a oscuras, tras una fugaz visión de lo que esperaba fuera su recompensa, se nos desvela su verdadera intención de Dedi, y todo el relato cobra un nuevo sentido, se nos vuelve a dibujar de nuevo. No estoy de acuerdo con los 2 comentarios que te han hecho.

    Solo me desconcierta la frase final del relato, "el delirant banquet caníbal", pero quizás sea esa la intención.

    Enhorabuena, y no dejes de Escribir.

    Viva el Getafe!

  • mentalitat egípcia diferent a la nostra?[Ofensiu]
    kitimica | 27-03-2007 | Valoració: 8

    M'agrada la presentació de la manera de pensar egípcia, l'home silenciós, etc, encara que no hi estic d'acord, tampoc om es resol la contradicció que representa els robatoris de tombes, crec que aquesta contradicció demostra que la religió era només de la classe dirigent, no com tu vols insinuar una qüestió de mentalitat general. Bé, fora d'aquesta idea i de la del faraó cannibal, una mica fora de lloc, és que sóc una mica perepunyetes, el final m'ha sorprés, no és un daltabaix però n'hi ha de pitjors.

  • opinió humil[Ofensiu]
    elenurria | 22-03-2007 | Valoració: 7

    Em dona la sensació que jo llegeixo poc, i que tu t'estresses una mica a l'hora d'escriure. És bona idea la del relat, però no m'impacta molt, vull dir, li falta potència, i com jo ara llegeixo poc em perdo amb les frases llargues...!
    Però m'alegro que escriguis i que no paris mai de fer-ho.
    Mua!

Valoració mitja: 8

l´Autor

Gomaris

2 Relats

4 Comentaris

2020 Lectures

Valoració de l'autor: 8.00

Últims relats de l'autor