CINC MOTIUS

Un relat de: Mena Guiga
La Carla era com la seva mare, la Clíxia. Es creien poc profundes i potser per això quan entraven en contacte amb l'element líquid mai no pasaven de rierols de primavera esquitxats de pètals de flors de les ribes, colors de camp que feien somriure les aigües de certes pluges o de miques de desglaç; o d'estiu, tebions i acollidors, com si fossin un suar agradable de les neurones de totes les vides que es traginen; o de tardor, quan els cels d'octubre, els millor de l'any, s'hi emmirallaven i tacaven de fulles caduques de bells tons que són melangia i l'aigua en la què suren, aleshores, esdevé una llàgrima única que regala tota sola, massa grossa, però, perquè l'hivern fred i rigorós pretengués haver-la congelat.

Vivien davant per davant. Treballaven en una botiga de roba d'esports, la Carla feia el torn de matins i sobretot venia moltes vambes coreanes i la Clíxia el de tarda i els dissabtes sencers que coincidís que fossin dia vint-i-set, el del naixement de l'avi patern, que havia estat molt bon negociant de cols de fulla patufeta amb el nenet del conte amagat inclòs. Això havia dit sempre i ella sempre s'ho havia cregut. I si no s'hi trobava mai, aquell habitant minúscul, era perquè cada vegada un bou oportú se l'havia cruspit i bon profit.

Es creien tan poc profundes que no pensaven massa quan encolomaven articles a la gent sabent que el jefe havia pujat el cost inicial moltíssim i que la marca empudegava de falsedat com els discursos de polítics de somriures adaptats a globalitzar masses.

Es creien tan poc profundes que compraven revistes rosa al quiosc d'un que vivia d'entrepans i només tenia dues mudes; whatsuppejaven molt, que les amistats, amb tant de mot esperable i típic, oferien un pes més per a desitjar la nit, regne de la llibertat; i no es feien posar en un recó de la cuina una llar de foc per seure-hi al davant i quedar-s'hi observant les flames amb fervor, deixant que els dibuixessin amb intermitència certes franges lumíniques als rostres quan tornaven a estar soles en aquells habitatges que si no s'adiuen al veritable interior deprimeixen, per més que els decoris, sobretot si el guarniment és de plàstic o pseudo-ceràmica de basar oriental.

Mare i filla estaven separades. De tant en tant trobaven una parella nova, un de tant en tant lústric. En cinc anys donaven massa, aquelles dones, i es cansaven, es gastaven, es consumien. No es podien permetre aquells excessos, no es podien permetre aquells homes que un dia apareixien màgicament en escena i cal improvisar quan l'obra ja està escrita. Quan arribaven aquest pare i fill, elles tremolaven. El teló no es tancava, calia continuar. Actrius excel·lents, incorporaven actes que s'empescaven i que sovint unien el cos físic, mental i emocional.

Però allò no era el que el gran públic volia ni el gran dramaturg els tenia preparat. Calia estossegar i fer mitja part, anar als vestuaris a revestir trasnsparència i autenticitat, i fer creu i ratlla.

Sortosament havien trobat el sistema de 'les cinc raons' en un articulet pro-superació d'una relació en un fòrum femení freqüentat sobretot per dones i algun gay amb l'exponent comú de pocs estudis i un intel·lecte propens a empassar-se que l'àngel Compassiel o l'àngel Pascassiel o àdhuc l'arcàngel Isclomel et socorren i acompanyen i són els responsables de sobtats formigueigs resseguint un braç, una cama o el cap. Si per error arribaven al cony, no es tractaria doncs d'éssers evolucionats, calia tenir-ho en compte.

Aquell consell l'havien copiat i fet imprimir amb lletra Angelus New Ramat cos 11 -nombre mestre, espiritual i místic-, tot per recomanació de l'autor, un tal Jesús de la Catatònia Eva-i-Angela-llesta de Miami. I la imatge de l'home afable d'aspecte de peruà nighclubero al costat de dues marcolfes reconvertides, exuberants i abillades amb vestits escotats d'un daurat-rovell senyal d'humilitat.

L'article deia: 'Busca cinc raons que t'impideixin estar més amb aquella persona i alimenta-les, engrandeix-les i després espolsa-les i viu sota les ales de l'existència normal i quotidiana que t'has fet i que et mena a MI, a Miami.'. I en lletres petites recordava les aportacions trimestrals que en subscriure's al món de les intuïcions divines requeria.

La Clíxia, del seu darrer amic, en Fabià, va enumerar per escrit una barreja de motius i fets que l'expulsaven irremissiblement de la seva vida, ho va llegir en veu alta, es va carregar de ràbia, d'indignació i ho va musicar amb plors i gemecs que no haurien pogut estar més ben trobats. Enllestit, va estripar el paper i els bocins els va cremar amb una espelma. Fora. Era hora d'anar a la botiga. No va recordar que era dia vint-i-set, plovia, els cargols ni amb quatre ni amb mil gotes treien banya en un retall de camp prou contaminat a tocar, i ja no era temps de cols ni de caldos fumejant comprensió ni d'un avi gasiu i contacontes, ni d'un sopar romàntic, ni d'un viatge a la quimbamba, ni d'afinitats que no siguin estacionals.

La Carla, per la seva banda, també va fer el llistat que no perdonava. En Fèlix en va resultar liquidat. Les paraules de la dona, agressivíssimes, l'esborraven definitivament. La Carla era molta Carla, més que la Clíxia molta Clíxia. I més que...quin nom li posarien a la futura nena que guanyava terreny a les seves entranyes?

I és clar! Quinta! Es diria Quinta. Enquistada dels fer i ser de mare i àvia. Segurament celebrarien un bateig via facebook i repartirien confits virtuals. Que tot són cicles, al cap i a la fi, tot són costums. El cervell no havia d'anar més enllà. Per això s'estilava tant, en aquell planeta, viure aprofitant ànimes difuminades que justejaven.

Comentaris

  • Tan natural...[Ofensiu]
    Bonhomia | 21-10-2014 | Valoració: 10

    Carai! Un relat plè de melangia i completament naturalista d'avui en dia, digne de tot. Admiro el to femení de l'entramat que s'hi viu, i m'ha emocionat i fascinat de manera candorosa. Un relat genial!


    Sergi : )

  • La de sempre[Ofensiu]
    iong txon | 12-10-2014

    Descobreixo amb alegria que des d'agost has tornat a publicar amb el teu nick de sempre, i amb el teu estil inconfusible, que és com dir-te no canviaràs mai. I no canviïs, sisplau, el teu caràcter irrepetible i únic a l'univers. Però, posats a dir, què canviaria? Doncs puc dir que de vegades costa no perdre's en frases massa llargues, que convindria puntuar més amb el punt-i-seguit, que ja saps que per la canalla és millor poques idees i molt clares, però ja veus que a mi també em costa, de vegades, posar-ho en pràctica. I al capdavall, em temo que la gran majoria de lectors/autors/usuaris relataires RC ja tenim una edat i podem exprimir una mica les neurones, encara que costi.

    Com ens tens acostumats, en un llenguatge carregat d'ironia mordaç has fet una crítica social despietada de l'espiritualitat "new age" (potser caldria dir pseudo?) Per això, més que a la categoria Assaig, l'hauria posat a Social, però tampoc vindrà d'aquí. Has tornat a fer servir les majúscules per al títol, com a les Cent llunes. Signe d'importància, de que s'ha de dir cridant o que serà una sèrie de 10 com en aquell cas? Ja es veurà, no sé si la Carla i la seva mare donarien per tant, però si t'ho proposes n'estic segur que ets capaç d'això i més. En tot cas, això dels 5 motius, trobo que és una tècnica curiosa per desempallegar-se d'algú que no ens convé, s'entén quan ens hi hem enganxat emocionalment o d'alguna manera en som addictes. Com fas tu, val més prendre-s'ho rient. El cert és que els psicòlegs se les empesquen totes. I si a algú li serveix d'ajuda, doncs res a dir, és clar.

    Et felicito una vegada més per la teva creativitat arrauxada i espontània, tot i que hi ha frases que algú podria qualificar-les d'anada d'olla publicada sense miraments. Ja sé que és el teu estil i la teva manera de ser, i me n'alegro per tu que ja fa mesos que has recuperat la teva plena forma literària.

    Que tinguis bona salut!

    iong!

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435652 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com